烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

花膠可整咩補品?

老公成日捱夜,我想整D補品他食呀!
我想用花膠整補品呀,可以整咩呀?
是否可"鄧"雞呀?
仲有冇其他呀?
如"鄧"雞又點整呀?
是否剩飲湯呀
謝謝幫忙!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

Re: 花膠可整咩補品?

花膠是可以燉雞的,但要先將花膠用"恙蔥"出水才可用,否則會很"醒",而雞只可用肉,要冇骨。
我平時飲果的,就只有雞+廋肉+花膠only。但,的湯涷了,一樣是會"醒"的。
[img align=right]www.yahoo.com.hk[/img]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

仔仔jj 寫道:
花膠是可以燉雞的,但要先將花膠用"恙蔥"出水才可用,否則會很"醒",而雞只可用肉,要冇骨。
我平時飲果的,就只有雞+廋肉+花膠only。但,的湯涷了,一樣是會"醒"的。

請問點用"恙蔥"出水?
是將"恙蔥"+花膠一齊煲嗎?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

花 膠 淮 山 杞 子 煲 雞

材料:
雞 1隻
花膠 2-3兩
准山 2兩
杞子 2兩
紅棗 4粒去核
圓肉 6粒

做法:
1.花膠先浸發數小時或一晚,然後用薑蔥出水。
2.雞去皮出水,杞子、淮山、圓肉、紅棗洗淨備用。
3.先煲滾8碗清水,再將全部材料放下。
4.慢火煲2個半小時,加入調味即成。

[size=x-small]囡囡 出世~重

洋房

mcdullyiu 寫道:
[quote]
仔仔jj 寫道:

請問點用"恙蔥"出水?
是將"恙蔥"+花膠一齊煲嗎?[/quote]

對,將薑蔥+花膠一齊滖20分鐘. 我奶奶教我加少少米酒,唔洗滖咁耐15分鐘OK. 同埋去鯹,比淨用薑蔥好.

首頁

尾頁

跳至