跳至

首頁
12345...86

尾頁

別墅

ricebb,

燒左3日???咁有冇其他病徵?會唔會係玫瑰疹?
妳自己都病左,又要照顧樂樂,一定好辛苦,
妳都要多啲休息唔好咁夜訓呀,
希望妳同樂樂快啲好返啦!

原文章由 ricebb 於 08-4-10 01:05 發表
好多謝各位呀!!

樂樂仲係燒緊, 今日再睇醫生, 醫生話佢燒左3日, 要食抗生素呀! 頭先12點幾再摸下佢, 又發燒, 唯有同佢食多次退燒藥. 病菌, 快d遠離我家啦~~~~~ ...

別墅

ricebb,

Yes, if 冇其他病徵, maybe it is 玫瑰疹. Last time, Mike also 燒左3日, then 冇燒. Wait for 1 more day, then body and neck start to see 疹. 玫瑰疹 will recover without medicine..

Doctor is more cautious nowadays so many of them would give antibiotics in advance..

Hope 樂樂快啲好返 !!! And you take care too !!

原文章由 lemonbaby 於 08-4-10 10:50 發表
ricebb,

燒左3日???咁有冇其他病徵?會唔會係玫瑰疹?
妳自己都病左,又要照顧樂樂,一定好辛苦,
妳都要多啲休息唔好咁夜訓呀,
希望妳同樂樂快啲好返啦!

...

別墅

ricebb,

Forgot to mention. If 樂樂 get high temperature fever, ie. above 39 degree celcius, you can give him a warm bath. It helps to lower the body temperature more quickly.. That is what I did last time....

原文章由 hokonepooh 於 08-4-10 12:49 發表
ricebb,

Yes, if 冇其他病徵, maybe it is 玫瑰疹. Last time, Mike also 燒左3日, then 冇燒. Wait for 1 more day, then body and neck start to see 疹. 玫瑰疹 will recover without medicine..

Doctor is mo ...

子爵府

原文章由 hokonepooh 於 08-4-9 21:45 發表
Yesterday's menu:

07:00 --- 8oz milk
11:00 --- 粥 + papaya + 豬肉
15:00 --- 6oz milk + 麥皮
19:00 --- 粥 + 西蘭花 + cheese + 豬肉
19:30 --- pear
10:15 --- 7-8oz milk

I note from other BK mama and co ...

HOKONEPOOH :

小米, 在哪裡買????? 要浸嗎?????? 難煮嗎?????

子爵府

原文章由 pakchunmama 於 08-4-10 00:40 發表
我見你地個個BBd菜單都好似好豐富咁,就覺得自已個仔好似食太少o野。
佢今日起身後飲7 oz奶,
3個鐘後食通心粉(桂花魚、紅蘿蔔、雞蛋)1碗,
3個半鐘後飲7 oz奶、香蕉半隻,
再3個半鐘後食通心粉(桂花魚、紅蘿蔔、雞蛋)1碗,
之 ...

雞蛋唔好食大多 ???? 一日隻就足夠 , 你可以分開食 ! 不要加入飯, 好[濟胃 ] !!!!!!!

2餐通粉好似多D , 其中一餐食下粥嗎 !!!!!!

你可以好似我們 一樣, 食下其他食物當小食, 健康院姑娘時時叫人唔好食奶, 除非小朋友好大隻, 如果唔系, 我都是覺得小朋友食奶好d !

子爵府

原文章由 ricebb 於 08-4-10 01:05 發表
好多謝各位呀!!

樂樂仲係燒緊, 今日再睇醫生, 醫生話佢燒左3日, 要食抗生素呀! 頭先12點幾再摸下佢, 又發燒, 唯有同佢食多次退燒藥. 病菌, 快d遠離我家啦~~~~~ ...

點解燒哪麼內 ????? 比多d水他飲!!!!! only 發燒可能他lu 大牙, 你有沒有笛意牙仔 ???祝樂樂快d好 !!!!!!

別墅

小米向好多大百貨公司都有得賣, 點點綠都有得賣, 唔使浸, 洗米時一齊落就得, 不過都幾貴

原文章由 yanyvonne 於 08-4-10 15:03 發表
HOKONEPOOH :

小米, 在哪裡買????? 要浸嗎?????? 難煮嗎?????

[ 本文章最後由 Juana 於 08-4-10 16:11 編輯 ]

別墅

有機小米 - http://www.greendotdot.com/chi_product_details.php?i_prod_no=377

別墅

婷婷今日的menu:-

0745 - 5oz milk
1000 - banana + 餅餅
1300 - 粟米瘦肉粥
水果 - 橙 (1/2 個) + apple (1/4個) + 饅頭
晚飯 - 飯 (三文魚 + 西蘭花 + 牛肉)
宵夜 - 5oz milk

別墅

我已經好耐有比呀仔食三文魚, 我以前係百佳買開,不過上次有問題之後就冇再買啦,而家唔知仲驚唔驚呢

原文章由 Juana 於 08-4-10 16:15 發表
婷婷今日的menu:-

0745 - 5oz milk
1000 - banana + 餅餅
1300 - 粟米瘦肉粥
水果 - 橙 (1/2 個) + apple (1/4個) + 饅頭
晚飯 - 飯 (三文魚 + 西蘭花 + 牛肉)
宵夜 - 5oz milk ...

大宅

原文章由 myapple 於 08-4-10 01:08 發表
pakchunmama,

你好呀~ 你個菜單都幾好丫, 3餐奶+2餐固體, 仲多過我個女喇.

想問下桂花魚係咪無孔雀石綠架喇? 我只比鮸魚同三文魚亞女咋. 一日食2餐雞蛋, 每次係半隻定1隻? 如果一日食2隻雞蛋就過多喇.

我通常每日 ...

你好!myapple,
之前我都知桂花魚有孔雀石綠,但我諗而家好d(因冇人再提)。其實我個b食魚多數都係食三文魚,有時會食o下紅衫、黃花或大眼雞,而桂花魚,可能一個月只會食一次。至於雞蛋,係一日一隻,分兩餐加入飯仔或通粉內。
我個b而家都有29.x磅(佢出世時有成8磅),其實一直o既磅數都係健康院標準,所以奇怪當時姑娘o既睇法,反而我覺得近呢兩個月好似冇重過!

大宅

原文章由 lemonbaby 於 08-4-10 17:41 發表
我已經好耐有比呀仔食三文魚, 我以前係百佳買開,不過上次有問題之後就冇再買啦,而家唔知仲驚唔驚呢

我而家都o係百佳買,因最近屋企。

大宅

原文章由 lemonbaby 於 08-4-10 17:41 發表

我而家都係o係百佳買,因最近屋企,但我覺得都ok喎!

大宅

hokonepooh ,

謝!
yvonne ,

我B係屯门讀全日,希望K1前可搬到。

apple,

我報左新墟及兆康仁愛堂,後者叫我去面試。

K1想前者,半日諗緊蔡冠深/兆康保田。

你報左未?係時候要諗啦!

米,

冇樹嗎?希望你同樂樂快D好返。

大宅

當學校打電話黎時,請問mat姐家長........

令我終於感受到「家長感覺」 ,遲

D再幫佢地交也費乜費,感覺好充實,但荷包

就..............

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

---------------- deleted ------------------

男爵府

---------------- deleted ------------------

男爵府

男爵府

大宅

樂樂病左
上個星期返學見佢仲好好地架BORmouth:

快D好返今個星期可以一齊玩

好多謝各位呀!!

首頁
12345...86

尾頁

跳至