親子旅遊

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

beebreadma 發表於 14-12-13 19:55
回覆 mugtaitai 的帖子

我都會係只會喺green slope 上落嗰d. 好羨慕你可以滑黑缐。咁lunch 點樣約埋食lun ...
其實每次上 gondola 或者 chair lifts,都有幾條 runs 可以落返來,我老公同仔就當然行紅線黑線,我就行綠線,佢地好心情時就喺下面等埋我,然後再一齊上,心急想玩多轉時就叫我落到去等佢地,佢地滑得快,好多時行多轉都係同我行一次綠線差唔多時間,我唔會要等好耐。真係失散左就 SMS 聯絡,約個時間喺某餐廳見

大宅

睇怕我都要自己顧自己算了。我諗我滑半日已死得了。我地25號下午2點幾到Chitose, 攞埋車去到Niseko都差不多7點了。26號、27號滑兩日,睇下到時見唔見到鮮紅色衫先!

大宅

引用:回覆+mugtaitai+的帖子睇怕我都要自己顧自

原帖由 beebreadma 於 14-12-14 發表

睇怕我都要自己顧自己算了。我諗我滑半日已死得了。我地25號下午2點幾到Chitose, ...
似乎你地都是落雪自駕,是否很難?試過在沖繩自駕,但落雪就無試過了。可否分享一下?

公爵府

beebreadma 發表於 14-12-14 20:17

睇怕我都要自己顧自己算了。我諗我滑半日已死得了。我地25號下午2點幾到Chitose, ...
就算見到都應該唔係我了... 我地 27 號飛北海道,28 號先入二世古,你都走左了

公爵府

DearDaniel 發表於 14-12-14 21:18
似乎你地都是落雪自駕,是否很難?試過在沖繩自駕,但落雪就無試過了。可否分享一下?

...
係唔容易嘅,雪地揸車真係要好小心,我都唔敢,我老公以前住加拿大,慣左冰天雪地揸車,另一個朋友以前住芝加哥,都係雪地揸車老手,次次都係佢地兩個揸。

經驗人士教路,雪地踩 brake 都唔好一腳踩落去,要踩下鬆下,等架車慢慢停,否則架車好容易 spin。另外儘量揀大公路來行,即使要比 toll 即使兜遠左,都好過細公路,因為大路會鏟雪,路上相對 clear,而且設施比較齊全,即使出左事要 call 救援都容易 d

大宅

引用:Quote:DearDaniel+發表於+14-12-14+21:18+

原帖由 mugtaitai 於 14-12-14 發表
係唔容易嘅,雪地揸車真係要好小心,我都唔敢,我老公以前住加拿大,慣左冰天雪地揸車,另一個朋友以前住芝 ...
謝謝你!請問如果由 Sapporo airport 開車去難吗?沿途是highway嗎?

大宅

28號仲係二世古,不過未必滑雪。尤其我,諗住成日灘喺溫泉旅館唔旭!當然係我老公揸,佢係美國揸開,小心d, 慢慢揸ok的。只怕黑麻麻睇唔清楚d路。所以最緊要行大公路。

公爵府

DearDaniel 發表於 14-12-14 22:29
謝謝你!請問如果由 Sapporo airport 開車去難吗?沿途是highway嗎?

從機場入二世古,比較直接嘅係行國道 36 號,經支笏湖,轉國道 276 然後再駁國道 478。呢條路係機場入二世古嘅巴士都行嘅,但國道 276 唔算 highway,小心 d 慢慢行,都可以嘅,我地好多時都會行呢條路。如果真係想行 highway 嘅,就要經小樽,二世古去小樽嗰段都係細公路(國道 393),但小樽再去機場就全程都係 highway(札樽道駁道央道),路程遠左 40 公里,但時間應該差唔多,因為 highway 可以揸得快 d

公爵府

beebreadma 發表於 14-12-14 20:17

呢幾年我都唔 chur 咁盡了,通常都係買 5 個鐘嘅 pass,朝早 10 點食完早餐,他他條條咁上山,滑兩個鐘,食晏,抖一陣,再滑多兩個鐘就收工。我老公就會買 8 個鐘嘅 pass,阿仔都嫌唔夠喉,要買全日,連 night ski 都舔埋,再過多兩年,我都可能只係浸住溫泉等佢地,連山都唔上了

大宅

引用:+本帖最後由+mugtaitai+於+14-12-15+09:19+

原帖由 mugtaitai 於 14-12-15 發表
謝謝你的回覆,今年年頭拿了international driving licenses 諗住由札幌開車去kiroro 結果放棄了,最後選擇了包車來回
今次認真考慮下先!
聖誕玩得開心的回來分享一下你的喜悅!

mugtaitai    發表於 14-12-15 09:32

大宅

mugtaitai 發表於 14-12-15 09:28
呢幾年我都唔 chur 咁盡了,通常都係買 5 個鐘嘅 pass,朝早 10 點食完早餐,他他條條咁上山,滑兩個鐘,食 ...
預祝大家聖誕快樂。大家玩得高高興興!

公爵府

beebreadma 發表於 14-12-15 21:17
預祝大家聖誕快樂。大家玩得高高興興!
大家咁話。我仔呢幾日密切留意住二世古嘅積雪量,日日都有增長,base 已經近 200 cm 了,天氣預測來緊日日都落雪,到聖誕應該十分厚了,會滑得高興的

大宅

想問下Chitose Airport 落咗機之後有冇電話咭買?

水晶宮

DearDaniel 發表於 14-12-14 22:29

highway 雖然有鏟雪車, 但有時都會積雪/結冰, 要好小心, 而小路一定結冰, 會好滑, 大部分路都看不到地界, 停燈都看不到界.

公爵府

beebreadma 發表於 14-12-16 15:45

想問下Chitose Airport 落咗機之後有冇電話咭買?
印象中有 Soft Bank 嘅 counter,應該有電話卡賣/租, website 話 Chitose 要預約,你可以研究下:
http://www.softbank-rental.jp/e/rental.php

有可能仲有其他公司,不過我唔記得了

大宅

引用:+本帖最後由+howmuch+於+14-12-16+16:12+編

原帖由 howmuch 於 14-12-16 發表
我們都諗緊,因2世古交通選擇比較多,可以細心考慮下

水晶宮

DearDaniel 發表於 14-12-16 18:33
我們都諗緊,因2世古交通選擇比較多,可以細心考慮下

我上次遇上大風雪, 情況都好惡劣. 最緊要唔好太快, 用多d低波. 如果有楂開車, 我覺得小心d, 都可以. 如果是冇的話, 就唔好啦.

大宅

引用:+本帖最後由+howmuch+於+14-12-16+18:44+編

原帖由 howmuch 於 14-12-16 發表
我地都日日駕駛嘅,但都有點擔心!

水晶宮

DearDaniel 發表於 14-12-16 19:09
我地都日日駕駛嘅,但都有點擔心!

CNY 係咪會好D? 開車真係好方便.

大宅

研究下先。感激感激!

mugtaitai    發表於 14-12-16 23:47

首頁
23456...7

尾頁

跳至