懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

照超聲波時發現BB腦部有水泡(襄),

昨天17周到廣華第一次產檢照超聲波時發現BB腦部有水泡(襄),
安排二個星期後照2D看BB器官, 廣華照超聲波個人話BB到
20幾周自然會清失, 但之前一直看開我私家又沒有發現此問題,
請問有否聽過及俾意見?

等待驗證會員

Re: 照超聲波時發現BB腦部有水泡(襄),

maggie5902

之前都有媽咪發現BB腦部有水泡, 你可search到"仁安抽胎水"內看看!

不如去私家醫生到照多一次, 希望你bb無事!

大宅

AJ,

廣華照超聲波個姑娘話如果照2D看BB器官OK就不用跟進,
即話沒有問題, 叫唔需要擔心去看私家, 腦部正常, 況且我在BB12周時己在威院做一站式唐氏綜合結果很低(1:3833),

大宅

AJ,

廣華照超聲波個姑娘話如果照2D看BB器官OK就不用跟進,
即話沒有問題, 叫唔需要擔心去看私家, 腦部正常, 況且我在BB12周時己在威院做一站式唐氏綜合結果很低(1:3833),
想問你可唔可以話俾我知在邊度見過有此問題.

複式洋房

Maggie ,

我係18週在政府医院照超聲波的時候發現BB嘅腦部有水泡約3mm. 當時医生講懐疑有多一條染色體所以我詢問過私家医生嘅意見. 當時医生講水泡会之后消失. 最後我們决定係政府医院抽羊水而結果係正常. 跟住在21WK后到私家医生照並沒發現水泡.

我唸您要問清楚您医生嘅意見同時了解一吓水泡嘅大小, 另外
我本身係高齡產婦所以上述檢查您们最好商量一吓. 如果在
政府抽羊水(Free of charge) 但要等4WK才有報告而私家约1個WK就可以不過要幾仟元以上.

您唔好太擔心以免影响BB和您嘅健康. 希望您一切順利.
如果可以的話大家一齐分享一吓会好d嘅.

WL

等待驗證會員

maggie5902

sorry, 剛剛才看到你的問題, 請check pm!

大宅

我二日前已經去看私家了解清楚D, 答案都話水泡小看可能20幾周 會散, 其實都唔知點解,
我想問點解你們要抽羊水而我醫生並沒有建議我抽羊水,是否驗唐氏綜合証? 醫生只安排我4月30號照2D看BB器官,不過我已經在12周時已在威院做一站式唐氏綜合証比例係1:5830, 我今年31AGE.WL, 你個BB現在幾大, 很想同你地分享一下並給意見.

大宅

WL, QUEENIE
我兩日前已經去看私家了解清楚D, 答案都話水泡小看可能20幾周 會散, 其實都唔知點解,
我想問點解你們要抽羊水而我醫生並沒有建議我抽羊水,是否驗唐氏綜合証? 醫生只安排我4月30號照2D看BB器官,不過我已經在12周時已在威院做一站式唐氏綜合証比例係1:5830, 我今年31AGE.WL, 你個BB現在幾大, 很想同你地分享一下並給意見.

複式洋房

Maggie ,

我在13wk都去過威院做一站式唐氏綜合証比例係1:1557, 我現在只有25 WK而年龄係37. 因為在3/4日屯門医院照到
BB腦部有水泡並懐疑有多一條染色體所以當時医院要我决定是否抽羊水. 另外屯門医生都講水泡可能会消失. 如果抽羊水可以檢查BB是否有異常染色體/不正常胎兒.

並於3/5日我到私家医院照超聲波當時医生同樣發現有水泡並建議我抽羊水. 事实上我都考虑自己係高齡產婦同想自己
可安心懐孕因此我們當時照原定的計劃在3/11抽羊水. 加上我也相信医生比自己的意見及懐孕之週數.

事实上我當時都担心抽羊水會对BB有影响因流產機會约5:1000 而且自己好怕做抽羊水因為覺得会好痛. 幸好
當日整過過程都非常順利. 講真如果當日在抽羊水時超聲
波沒

複式洋房

Maggie ,

我在13wk都去過威院做一站式唐氏綜合証比例係1:1557, 我現在只有25 WK而年龄係37. 因為在3/4日屯門医院照到
BB腦部有水泡並懐疑有多一條染色體所以當時医院要我决定是否抽羊水. 另外屯門医生都講水泡可能会消失. 如果抽羊水可以檢查BB是否有異常染色體/不正常胎兒.

並於3/5日我到私家医院照超聲波當時医生同樣發現有水泡並建議我抽羊水. 事实上我都考虑自己係高齡產婦同想自己
可安心懐孕因此我們當時照原定的計劃在3/11抽羊水. 加上我也相信医生比自己的意見及懐孕之週數.

事实上我當時都担心抽羊水會对BB有影响因流產機會约5:1000 而且自己好怕做抽羊水因為覺得会好痛. 幸好
當日整過過程都非常順利. 講真如果當日在抽羊水時超聲
波沒

大宅

WL,
請留你E-MAIL ADD 俾我.

大宅

WL,
請留你E-MAIL ADD 俾我[email protected]

複式洋房

Maggie ,

I just send email to you . Pls check your email .

Bye Bye .

WL

複式洋房

Maggie ,

I just send email to you . Pls check your email .

Bye Bye .

WL

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問大家既bb現在情況點呀?

我係 19W4D, 剛剛在廣華照完詳細超聲波, 發現bb左腦有一個5-6mm既水泡, 要等三星期再返去跟進.

因為事出突然, 我都無問到醫生d乜野, 所以好擔心! 請問各位以下問題;

1. 你地醫生有無講如果腦部有水泡既話, 會有可能係乜野病呀?

2. 同埋有無講個水泡會自然消失既機會有幾大呀?

3. bb有水泡普唔普片架?

先唔該各位!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Worry Worry..... :-(

大宅

SumSumBB,
唔使咁擔心, 如果唔放心可以找個專業私家看多次.
我在上星期廣華產檢做過一次詳細超聲波時醫生話
bb腦上的pop基本不見了, 所有身體結構一切正常,
總算放下心頭大石, 請您不要太過擔心盡量放鬆自己,
對你和bb都有好處, 找人傾訴下會好d,我之前都有問
WL意見會舒服D, 如您有需要可以E-MAIL您嘅手提
电話给我啦. [email protected]

大宅

SumSumBB,
唔使咁擔心, 如果唔放心可以找個專業私家看多次.
我在上星期廣華產檢做過一次詳細超聲波時醫生話
bb腦上的pop基本不見了, 所有身體結構一切正常, 醫生解釋唔係有水泡, 而你bb腦部血管與血管之間相疊形成好像有個影.總算放下心頭大石, 請您不要太過擔心盡量放鬆自己,
對你和bb都有好處, 找人傾訴下會好d,我之前都有問
WL意見會舒服D, 如您有需要可以E-MAIL您嘅手提
电話给我啦. [email protected]

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

maggie5902,

多謝你既資料!

我想問你上個月照到個"pop"既時候, 醫生/姑娘有無話你知個"pop"有幾大呀?

同有無話同"唐氏"有無關係架?

首頁

尾頁

跳至