媽媽會所

跳至

首頁
23456...57

尾頁

大宅

Re: 2002年5月既精靈靚豬太大聚集-Part22

臨走都撐一撐先
細媽

大宅

終於收工la, 推一下先. :-P
晴晴媽媽

大宅

早安~~~~

晴媽,咁晏先收工既你

禧媽,唔係我詳盡,係天文台個網頁好遮

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/flwc.htm

天氣稿更新於2004年04月22日08時45分
一 股 潮 濕 的 海 洋 氣 流 正 影 響 廣 東 沿 岸 。

本 港 地 區 今 日 天 氣 預 測

大 致 天 晴 , 初 時 部 分 地 區 有 薄 霧 。
最 高 氣 溫 約 29 度 。
吹 輕 微 至 和 緩 偏 南 風 。

展 望 : 明 日 大 致 天 晴 及 有 薄 霧 。 週 末 期 間
風 勢 較 大 , 有 驟 雨 。
細媽

大宅

早晨!!!

男爵府

大宅

[quote]
Jac 寫道:
細媽

男爵府

係窩, 晴媽做咩咁夜先收工架??

晴晴_媽媽 寫道:
終於收工la, 推一下先. :-P

子爵府

禧mama,

禧禧喜歡糖糖冇呀?
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

男爵府

玉玉
我忘記報到添.
尋日我一見到佢, 就即刻比佢試 la, 佢不知幾鍾意, 食完一粒又要"拿"第二粒!! 不過我聞過, 確實幾香!!

大宅

禧媽媽 寫道:
玉玉
我忘記報到添.
尋日我一見到佢, 就即刻比佢試 la, 佢不知幾鍾意, 食完一粒又要"拿"第二粒!! 不過我聞過, 確實幾香!!

禧媽媽
聞咋?點解唔試食下呀? :-P

男爵府

等我頂一頂先!

男爵府

卓媽
我其實唔好意思, 話你地知我試過之ma!!
真係好好食啵!!

我想問你卓卓邊樹返pg??
(其他靚媽別誤會, 因為我之前睇過下, 卓媽住得最近我!!)

男爵府

4 la , 4 la !!
下星期3 (28/04), 禧禧要面試(N1), 我好緊張!! 唔知要考d mud??
其實有冇靚媽答到我, N1,N2,N3,N4(幼兒園)同K1,K2,K3(幼稚園), 有冇分別, 我意思係除左N同K之外, 因為我睇今期"學前教育", 見到講過下???

大宅

禧媽媽 寫道:
卓媽
真係好好食啵!!

(其他靚媽別誤會, 因為我之前睇過下, 卓媽住得最近我!!)
---------------
下星期3 (28/04), 禧禧要面試(N1), 我好緊張!! 唔知要考d mud??
其實有冇靚媽答到我, N1,N2,N3,N4(幼兒園)同K1,K2,K3(幼稚園), 有冇分別, 我意思係除左N同K之外, 因為我睇今期"學前教育", 見到講過下???

禧媽
洗嘜唔好意思呀,我都有試食下卓卓的餅餅/糖糖...的食物,試下好唔好食同合唔合卓卓食都好呀。 :-P
嘜你屋企同我好近咋?你住邊呀?我住長沙灣喎。
你同禧禧報左邊間幼兒園呀?卓卓報左間近近地又超平的幼兒園呀(基督教李鄭屋幼兒園),現計劃讀一年後轉幼稚園,你呢?

卓卓是在chilzplay上pg的。

而N1同K1有什麼分別,你有時間就去COOLLALA內的育兒心得內睇下啦。

男爵府

卓媽
我住係石硤尾囉.
禧禧準備9月返"女青年會-紹邦幼兒園", 讀n1(如果收的話) , 跟住又係想轉讀"九龍禮賢"讀k1(係咪唸得好似好理想呢, 都係個句, 收先算)
我食完飯, 去個邊睇下先(n1-n4)!!
chilzplay學費貴嗎?? 係咪全英文?? (擔心2仔"娜"唔識聽嘛)
:lol: :lol: :lol:

janet7903 寫道:
[quote]
禧媽媽 寫道:
卓媽
真係好好食啵!!

---------------

禧媽
洗嘜唔好意思呀,我都有試食下卓卓的餅餅/糖糖...的食物,試下好唔好食同合唔合卓卓食都好呀。 :-P
嘜你屋企同我好近咋?你住邊呀?我住長沙灣喎。
你同禧禧報左邊間幼兒園呀?卓卓報左間近近地又超平的幼兒園呀(基督教李鄭屋幼兒園),現計劃讀一年後轉幼稚園,你呢?

卓卓是在chilzplay上pg的。

而N1同K1有什麼分別,你有時間就去COOLLALA內的育兒心得內睇下啦。[/quote]

男爵府

卓媽
我搵唔到!!

大宅

禧媽:
幼稚園 & 幼兒園的分別?
內容:
取錄年齡
幼兒園﹕2至6歲
幼稚園﹕2歲8個月至6歲
職員與兒童比例
幼兒園﹕1:14
幼稚園﹕1:15

受訓職員
幼兒園﹕最少有2/3的幼兒工作員完成有關訓練;去年8月開始,所有新入職者均須完成職前訓練。
幼稚園﹕最少有6成教師完成有關訓練;去年8月開始,所有新入職者均須完成職前訓練。

兒童人均樓面面積
幼兒園﹕每名兒童1.8平方米,不包括通道、貯物室、廚房、辦公室、洗手間、職員室等;或每名兒童2.3平方米,包括上述地方。
幼稚園﹕課室內,每名兒童0.9平方米

急救
幼兒園﹕最少1名僱員持有有效的急救證書
幼稚園﹕最少2名教師曾接受急救訓練

廚房(如設全日制課程)
幼兒園﹕須設置廚房
幼稚園﹕可由持牌供應商提供膳食

假期
幼兒園﹕公眾假期
幼稚園﹕經審批的假期表(通常每學年不超過90日)

惡劣天氣
幼兒園﹕8號風球、黑色暴雨警告懸掛時暫停開放
幼稚園﹕3號風球或惡劣天氣(例如紅色暴雨警告懸掛)時暫停開放

運作時間
幼兒園﹕早上8:00至下午6:00(部分設更長服務時間)
幼稚園﹕全日制低班及高班的教學活動,在下午4:30前結束;幼兒班不設全日制。

大宅

禧媽,

你快d多謝 Janet,佢兩邊post資料比你睇呀!

Janet,

你真真真好人士呀
細媽

男爵府

對不起, 我掛住睇, 所以唔得講"唔該"添

卓媽
THANKS!! THANKS!! THANKS!!

大宅

禧媽媽 寫道:
卓媽
我住係石硤尾囉.
禧禧準備9月返"女青年會-紹邦幼兒園", 讀n1(如果收的話) , 跟住又係想轉讀"九龍禮賢"讀k1(係咪唸得好似好理想呢, 都係個句, 收先算)
我食完飯, 去個邊睇下先(n1-n4)!!
chilzplay學費貴嗎?? 係咪全英文?? (擔心2仔"娜"唔識聽嘛)
:lol: :lol: :lol:

禧媽
咁我地又幾近喎。
chilzplay的收費以佢地的教學形式都算ok的,價錢我唔可以寫出黎的,我寫約數比你啦,$16x/一堂,要 join 8堂以上。
女青年會我聽人講都ok的,但如果你要轉讀"九龍禮賢"K1,(小女意見)不如讀"崇真"或"聖多馬堂幼稚園"呢?
我原來都有唸讀"崇真"的,但要卓卓咁細個坐校車,我又唔想,所以經我三思三思後,我將會簡"德貞幼稚園"。
你會唔會唸下"德貞幼稚園"呢?如果可以唸下我地有機會是同學仔的家長了。 :-P

首頁
23456...57

尾頁

跳至