懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

是否在懷孕最好不要做子宮頸檢查

我係私家看時話懷孕最好不要做子宮頸檢查, 但昨天到廣華
第一次所有孕婦都要做陰道子宮頸檢查,但我拒絕了, 想聽
你們意見.

子爵府

Re: 是否在懷孕最好不要做子宮頸檢查

我有左2 個月時去睇婦科醫生,佢都叫我做陰道子宮頸檢查同埋抽血,佢話早d check 好d ,話無問題,咁我就做左,好彩
都無時,不過如果你會去健康院檢查的話,我建議你早d排期,因為可免費抽血同照超聲波一次,吾洗去私家診所咁貴....

大宅

I have do the 宮頸檢查 at my privte doctor, I don't think any problem.

子爵府

maggie5902,
妳講

大宅

畀面勳章

maggie5902:

我嗰時有咗5個月去政府醫院做檢查,醫生問我今年有冇做過抺片檢查,我話冇,佢就問我想唔想做,我就返去問我個婦產科醫生,佢話如果今年冇做過就要做,冇問題呀,最後我都都係醫院做,因為平啲!

子爵府

maggie5902,

我未有bb 之前在政府醫院做個一次檢查, 是在去年4月左右, 報告出咗有d唔正常, 醫生要我10月再番去檢查多一次, 但我在7月尾時意外懷孕, 政府醫院那個醫生是我的朋友, 他建議我不要檢查第二次, 因為佢話做子宮頸檢查有機會會令子宮出血, 一切都應該等生完bb 後至算, 我今年4月尾會生bb, 生完之後等惡露清完後先會再做第二次檢查. 另外, 我上次睇電視果套 "婦女殺手" 都有講過, 其實就算有子宮癌都好, 都可以有4 年時間係良性既 (多數), 咁我唸我等生完呀b 都只係一年, 所以我就唔怕囉.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

首頁

尾頁

跳至