母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 上班媽咪的人奶生活...入黎傾下!

XYZ媽咪
無可否認, 日頭唔泵奶, 奶量真係會少o左, 但就冇回奶咁誇張, 而於谷奶, 都會谷, 但慢慢身體隨住餵奶習慣會冇咁谷, 但bb一樣夠食, 冇問題.
至於泵奶, 開頭我淨放工泵, 一路泵4安, 直到個女6個月大左右, 竟然泵到6安, 我估係個女需求多o左令奶量升番, 但2-3個月後個女食多o左粥, 唔需要食咁多奶, 放o左工後就懶唔泵, 直接比佢食, 終於奶量明顯比之前少. 有時間中因工作關係要夜返, 就泵返一晚奶比佢臨訓食, 但已唔可以輕鬆泵6安, 只可以好吃力咁泵4安, 所以的確係少o左, 但如果佢埋身食, 就多多都有, 好似weekend我兩日唔洗返工, if 唔去街, 佢時時刻刻都要食, 咁佢又夠食, 唔會冇奶. 所以真係好神奇.

你o既情況係點呀.

洋房

好緊張呀! 我現在可以日頭在公司泵奶比bb 飲, 全人奶的旅程開始喇! 但我有個傻問題想問下在職媽媽,
你們泵完奶後點樣帶回屋企嫁?(我回家全程25分鐘)
請幫忙喇!
Hi, 我叫正正呀! 2004年1月8日出世,我係媽咪爹地既心肝寶貝, 又係佢地既"曳曳豬":-D :-) . 出世 -- 3.54kg, 1個月-- 4.32kg, 2個月 -- 5.10kg, 3個月 -- 5.84kg, 4個月 -- 6.5kg , 7個月 -- 8.0kg, 識得自己站立數十秒, 鍾意企起樹, 行黎行去, 無時停, 周圍搞屋企D野~v~ 錫錫媽咪, 爹地!~v~ :-P :-P ;-) ;-) 歡迎各位靚靚auntie參觀我的網站 <> click here正正一歲生日會 [img align=left][/img]

別墅

我回家全程40分鐘,通常PUMP奶後會放入雪櫃(用奶袋OR奶瓶),回家時再放在保溫袋便可以了.如果天氣熱,我會再放一包雪種入保溫袋內(雪種可在實惠買,約十多元).
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

別墅

各位媽媽,妳們好叻呀!我個仔差不多六個月大,已經開始吃一餐糊仔,我安排在中午,我將會出來工作,所以我想請教各位媽媽的泵奶時間和bb的吃奶時間.
我現在很煩惱,我個仔唔願意吃奶瓶,加上工作關係,應該不可以泵奶,我都唔知點算.

男爵府

各位

我係2月頭生bb的, bb5個星期大的時候我就開始返工,每日lunch會在公司附近的商場育嬰室pump一次奶. 而家bb11個星期大喇, 一日食5餐, 但會有一餐, 有時2餐補奶粉的, 希望可以keep住餵到bb半年啦, 最好就餵到一年啦, 大家努力呀.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊