親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

同囝囝申請証件 ?

同4 years 囝囝申請旅遊証件去日本, 是否同大人一樣可以郵寄申請定要帶囝囝去申請, 有經驗媽咪請指教 :-P :-P

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 同囝囝申請証件 ?

申請護照(連身分證)
可以郵寄
郵寄所需證件副本,取證時先帶埋小朋友去

別墅

如果你在網上預約,很快的,一去到交表,很快就叫你,我3月去做20分鐘已搞掂,我又是同仔仔5月去日本玩。

別墅

小草,

請問:
如果我一家三口一起申請特區護照,郵寄時應該分開三份寄,還是再用一個大公文袋包起三份寄較好呢?(因為擔心取証時日期各不同)

另你知不知道BB取回鄉証,除要粉紅色底相片外,出世紙是正本還是副本呢?還有要注意什麼?

謝謝

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果我一家三口一起申請特區護照,郵寄時應該分開三份寄,還是再用一個大公文袋包起三份寄較好呢?(因為擔心取証時日期各不同)

三個人分開三份寄,取證時間就算唔一樣都唔會相差太遠(大約幾日至一星期),而且唔係規定某一日取,而係有一段時間比你取證(好似係佢寫o個個日期一個月內取),咁你可以等齊三張取証通知書先至一齊去取

另你知不知道BB取回鄉証,除要粉紅色底相片外,出世紙是正本還是副本呢?還有要注意什麼?

回鄉証要求相片粉紅底或白底,你要帶齊所有文件正本去中旅社辦証,另外每份文件影印定兩份副本 (因為o係中旅社影好貴),辦証時要帶埋BB去,取証就唔駛帶喇

申請回鄉証所需文件﹕
出世紙
回港証 或 護照+身分證
父或母身分證
父或母回鄉証
港幣200元
相片一張

別墅

小草,

多謝你的資料!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

小草,
申請 form 是否在郵局有得取

版主

申請 form 是否在郵局有得取

係,我都係去郵局取。
我聽人講上"生活易"網站都可以索取

大宅

特區護照是可以在郵局取, 但小朋友要做身份証張form就要去入境處取, 我都幫阿仔做左特區加身份証, 明天帶阿仔一起去取.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

版主

咦? 我上次(02年)幫仔女o係郵局拎form時,入面有夾埋申請身分證既form喎,申請書入面有註明11歲以下小童申請特區護照時必須同時身分證。
Martin媽咪,你拎form時都係check下穩陣d

首頁

尾頁

跳至