在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

兄弟/姊妹不和最煩既都係父母. 唉.....明知相哎唔好口, 不過都係要做, 好老實, 我由細到大都係d細既照顧我, 我好少照顧佢地, 我仲要係搞屎棍. 一下子個重擔返左黎我到, 我都好辛苦, 排難解紛我好少做, 而家仲要一鑊甘金既, 真係好惡搞.

你係yahoo有放賣既, 可唔可以俾個網址我睇下, 我個女都好like個款公仔嫁.

原文章由 angelymama 於 08-4-18 13:25 發表
唉哎, 我單煩野未完呀, 今朝我老豆打電話比我, 好唔開心, 講下講下仲喊, 話大家幾姊弟, 仲咩我妹要咁鬧個細佬, 又話要佢死等等 (可能阿妹係話憎到佢死) 我老豆平時都唔係幾出聲, 有得食就食, 有山行就行, 但攪到佢都 ...

男爵府

我妹今朝打比我媽話唔好係屋企食, 佢訂位出去食, 我話好, 我通知細佬。 之後我打比妹夫, 同佢講老豆今朝喊, 我叫佢同阿妹傾下, 唔好再嬲, 大家一家人。

我呢2日都有將我妹同我姑仔相比, 兩個都好霸道要威。 但我妹都聽妹夫講, 反而我姑仔個老公, 就驚到個老婆死, 聲都唔咁聲, 而我先日都同奶奶講, 我妹對我父母好, 會同佢地去旅行, 比錢, 賣野等等, 無要求乜野, 但我姑仔就次次要我奶奶幫手先會打電話黎, 而對佢好都只係得把口, 好少會賣野, 比錢等等。 我同奶奶呢頭講完, o個頭我姑仔就打黎叫我奶奶下星期去幫佢湊女。 唉!!

大宅

angelymama

有時自己人開口係比較容易既. 好似我同細孖個女友明知係佢既問題我都好難開口. 我都唔想個細佬難做.

有時d99明知係俾自己仔女搵笨, 不過佢地又忍得, 你都冇佢符, 我似我99都係嫁. 個大伯搵幾多賭幾多, 佢都唔俾湊仔錢99. 甘我99咪又係忍佢. 99成日都講大伯點唔好, 又話唔要幫.....唉咪又係得過講字. 次次又叫生叫死. 晒氣

大宅

早晨呀,

擒日返去同我媽磅下重, 嘩....真係瘦左成20幾磅. 呢次病真係攞命. 好彩而家我媽都開始肯食下野. 甘都好d, 如果唔係真係出事都似.

男爵府

老人家瘦咗咁多, 要好耐先補得番, 同埋唔好激氣, 心境開朗就好好多。

我妹死唔應輸, 星期六晚返阿媽屋企食飯, 又借d易單打我弟婦, 攪到弟婦唔開心, 之後我細佬打電話比阿妹, 點知佢又鬧我細佬, 仲要鬧番廿年前d野, 唉...我話讀得書少即係少, 即使你幾有錢, 著幾靚衫, 住幾靚嘅屋, 心胸狹窄。 贏咗場交, 輸咗同屋企人嘅關係, 有乜謂呢!!

大宅

而家我媽就係擔心好多野, 又話擔心我同我老公, 大孖結婚d野, 細孖同大孖既關係. 又驚萬一佢死左冇人理我老豆. 好多好多野.....唉.....我而家都驚佢係屋企諗多左就煩囉.

你妹做乜甘嫁, 有乜事都唔好係老人家面前做到出樣, 好似我對孖細佬就搞到我媽擔心到死死下. 而且過左去既野唔好再提囉, 都冇意思, 咪盞有條刺係個心到.

原文章由 angelymama 於 08-4-21 10:26 發表
老人家瘦咗咁多, 要好耐先補得番, 同埋唔好激氣, 心境開朗就好好多。

我妹死唔應輸, 星期六晚返阿媽屋企食飯, 又借d易單打我弟婦, 攪到弟婦唔開心, 之後我細佬打電話比阿妹, 點知佢又鬧我細佬, 仲要鬧番廿年前d野, ...

男爵府

我地昨日去拜62, 同姑奶2公婆一齊去, 都幾開心, 雖然上次同姑仔嘈完之後, 因為姑奶幫我姑仔, 所以都好少接觸。

我之前都同99講過, 雖然姑奶容易聽人講, 又盲目幫姑仔, 但我都尊重佢, 因為佢真係待我奶奶好, 而唔係有所求。

大宅

自己人梗係幫返自己人嫁啦, 唔通幫我地呢d外人咩. 佢地都唔聽道理既. 不過你姑奶甘又孝心又真係幾好既. 真心真意對屋企人既人都唔壞得去邊既.

原文章由 angelymama 於 08-4-21 14:16 發表
我地昨日去拜62, 同姑奶2公婆一齊去, 都幾開心, 雖然上次同姑仔嘈完之後, 因為姑奶幫我姑仔, 所以都好少接觸。

我之前都同99講過, 雖然姑奶容易聽人講, 又盲目幫姑仔, 但我都尊重佢, 因為佢真係待我奶奶好, 而唔係 ...

男爵府

其實老人家最想d仔女和和氣氣, 一家人最緊要團結, 有商有量。

男爵府

大家早, 今朝有單婆媳糾紛攪到老公跳樓死!!

慘!!

大宅

早晨呀

angelymama,
甘又係, 我都好認同你既睇法. 一家人和和氣氣老人先會最安慰. 好似擒晚我媽媽又打俾我, 話好擔心大細孖一直不和落去. 點解甘少兄弟都搞成甘樣. 唉....我都唔識答. 不過由細到大, 我地3姊弟既感情一向都唔好. 好多磨擦. 而家佢2個仲同一屋簷下, 都好難避得開.

原文章由 angelymama 於 08-4-21 16:04 發表
其實老人家最想d仔女和和氣氣, 一家人最緊要團結, 有商有量。

大宅

係呀, 我都係剛剛係yaxoo到睇到, 好似個老公排難解紛之際, 俾人鬧跟手跳埋樓, 唉......婆媳既麻煩有時又真係好難搞. 始終唔同背景, 生活文化既人係埋一起住, 就一定有問題產生.

原文章由 angelymama 於 08-4-22 09:10 發表
大家早, 今朝有單婆媳糾紛攪到老公跳樓死!!

慘!!

男爵府

我昨日去睇牙醫, 照了x光, 牙醫話而家唔痛, 可以唔杜牙根住, 觀察下先, 所以只係洗牙,。 咁都好, 我銀包同d牙都唔使咁痛。

大宅

你係去檢查定係牙痛先去睇呀

原文章由 angelymama 於 08-4-22 12:38 發表
我昨日去睇牙醫, 照了x光, 牙醫話而家唔痛, 可以唔杜牙根住, 觀察下先, 所以只係洗牙,。 咁都好, 我銀包同d牙都唔使咁痛。

男爵府

我3月補完牙時, 牙醫話如果仲痛就可能要杜牙根, 之後咪痛到我C下C下, 上次Book呢位牙醫, 點知去唔到, 所以咪昨日去囉。

阿女個老師打電話黎, 話收咗佢部電話, 問我幾時去攞番。

佢地准帶電話返學, 但要關機, 佢今朝聽完歌唔記得熄, 放係冷衫袋, lunch 時,件衫借比同學著, 個同學攞咗出黎, 係度"禁", 所以比老師收咗囉。

mouth:mouth:mouth:

大宅

早晨呀

我都想去睇牙, 不過一睇就一定要駛錢, 因為我要做牙套, 有2隻乳齒冇換又冇恆齒, 而家好似想甩甘款, 如果真係要整又要3千幾, 唉....真係唔係好想囉.

你個女係中學生啦係唔係呀, 我其實都諗過俾我個女帶電話返學 (係好舊款既機), 因為而家個新姐姓有時唔係好接到我個女放學, 因為搬左之後, 我個女要坐校車, 有時我個女要自行返屋企落左校車之後. 我都幾擔心, 不過我知學校唔俾甘做. 而家睇下家長日好唔好同老師傾下.

原文章由 angelymama 於 08-4-22 16:44 發表
我3月補完牙時, 牙醫話如果仲痛就可能要杜牙根, 之後咪痛到我C下C下, 上次Book呢位牙醫, 點知去唔到, 所以咪昨日去囉。

阿女個老師打電話黎, 話收咗佢部電話, 問我幾時去攞番。

佢地准帶電話返學, 但要關機, 佢今 ...

男爵府

阿女小學時,要寫封家長信講有需要帶電話, 然後返到學校就放在校務處, 放學時攞番。 你問下學校應該點囉, 而家小學生帶電話都好普遍。

我昨晚同c6講阿女比扣手機事件, 佢鬼咁大反應話點得架, 你鬧先生嘛, 話個電話好貴架, 要搵食嘛, 邊得閒去學校囉, 叫去快d比番阿女。.....(下刪幾十字)。 我話你點可以教仔女講大話, 而且件事阿女都有唔啱, 我話下次我叫老師打比你。

大宅

乜開左PART II咩...
我好耐冇入黎...呢排都係婆媳個邊滾...
今日又受左D公司氣...諗住黎呻下先見到

男爵府

原文章由 cherry1498 於 08-4-23 12:09 發表
乜開左PART II咩...
我好耐冇入黎...呢排都係婆媳個邊滾...
今日又受左D公司氣...諗住黎呻下先見到

係啦, 好耐無見你上黎啦!!

有咩呻? 快d講黎聽下!!

大宅

係啦, 等我家長日問下老師, 因為我個女坐校車真係有時預唔到甘準時去接女.

你老公係唔係好錫個女嫁. 甘又唔好同老師有咩爭執, 唔係蝕底都係你個女渣. 一係打俾老師解釋下, 睇下可唔可以俾返你個女, 唔駛你親自去甘麻煩

原文章由 angelymama 於 08-4-23 11:22 發表
阿女小學時,要寫封家長信講有需要帶電話, 然後返到學校就放在校務處, 放學時攞番。 你問下學校應該點囉, 而家小學生帶電話都好普遍。

我昨晚同c6講阿女比扣手機事件, 佢鬼咁大反應話點得架, 你鬧先生嘛, 話個電話好 ...

首頁

尾頁

跳至