婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你同佢地真係大仇口 ... ...

原文章由 寶寶bmami 於 08-4-12 23:20 發表
生日我係唔會比 買野都唔會過時過節都係:;pppp: :;pppp:
佢地要既我不如留番佢地死左,比殮葬費仲好
嘩,都唔小,只係一次過比哂仲好 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 寶寶bmami 於 08-4-12 11:20 PM 發表
生日我係唔會比 買野都唔會過時過節都係:;pppp: :;pppp:
佢地要既我不如留番佢地死左,比殮葬費仲好
嘩,都唔小,只係一次過比哂仲好 ...

真係英雄所見略同!

大宅

畀面勳章

c6全家得62會care99農曆生日
而我做新抱99點衰
都會做下樣為99慶祝新曆生日
慘在全家得我一個記得99新曆生日
不過99到時到候就會通知大家佢生日到
可惜個個都當聽唔到
但99一於好少理
就算無$
都死要去西貢食seafood慶祝生日
至於62生日個個都會好care
所以62生日
就到c6出手

大宅

原文章由 hunghung215 於 08-4-10 11:49 發表
咁佢地都幾過分 ... ... 好似當你地富貴人家 ... ... (可能你地真係啦 ...)

咁大家係唔係一係請吃飯, 一係比$$呢 ? 我c6果邊係唔會夾錢, 係3兄弟姐妹輪住請, 一次都1000-2000, 其實好貴囉(對我來說), 仲有如果c6出 ...

同唔同老公夾錢係視乎你對老人家既心意囉,如果你同99關係都OK,唔駛你老公問你都會自動夾錢啦 ,我自己就覺得夾少少都好過咩表示都無~

我結左婚差唔多兩年,以前我就唔知99幾時生日,所以無表示~到今年,我本來諗住叫佢同埋叔仔兩公婆佢地一齊出去食晚飯慶祝下,雖然駛既係老公錢(我無做野),但至少我有心,老公亦都贊成~點知本來講好晒(唔煮晚飯),但臨出門口老公個弟婦打嚟話唔駛去喇,原來我99嗌左外賣 !本來我都好[慶]下,但諗真D可能係佢唔想我地駛錢所以出此下策 ~所以最終都係去唔成!

伯爵府

畀面勳章

得gei話我叫埋我老公陪我出去tim呀"佢地生日關我咩事wo真係丫,,我生日佢地都冇表示啦:;pppp:

男爵府

其實係 ga wor, 如果唔係因為我c6 , 我同佢地根本一d關係都無囉 .:;pppp:
.. 都唔知做咩要咁辛苦, 明明無心要扮有心 ....

原文章由 moniqueee 於 08-4-14 10:22 發表
得gei話我叫埋我老公陪我出去tim呀"佢地生日關我咩事wo真係丫,,我生日佢地都冇表示啦:;pppp:

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-4-12 17:26 發表
我覺得 錢 唔係問題,係份心意,買果d冷值得幾錢,最多米$500,而係要用心去織,起碼織你1頭半個月,你去冷舖叫人幫你織1件都收你最少450手工(唔計買冷)果份心意你比多多錢都買唔到架. ...

其實之前我都試過織頸巾送俾奶奶,個時未結婚,仲好傻咁以為我當奶奶係半個媽咪,佢就會當番我係半女,俾心機織完之後,結果佢嫌D冷顏色好土(我用棗紅搭少少銀綫),條頸巾一次都無用過.....

後來先摸索到,原來佢地只會鍾意收貴嘢,試過買惠康嘅湯包(清補涼),佢地死都唔飲,一定要去藥材鋪買成70蚊包至肯收貨。

大宅

點解d 6299 死都要貴, 越貴越好, 我99今年生日仲豪, 叫埋佢d阿妹, 妹夫成家去食buffet, 好似擺大壽甘!!

大宅

好媽媽勳章

我同你一樣...老公同姑奶同大伯冇人同老爺過生日,老爺成日一個人,我覺得佢悶,都想同佢過下生日,但佢d仔女都冇人知.....最衰奶奶都唔係度,老爺真係好悶好慘...

原文章由 AhHiLLmom 於 08-4-10 10:56 發表
我都好想知我 6299 幾時生日, 但 c6 話佢唔記得 mouth: 又唔肯問大姑奶 ...
我都好想買野送俾佢地 or 同佢地食餐飯慶祝
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

禁止訪問

子爵府

原文章由 A.C.C. 於 08-4-14 11:08 發表

其實之前我都試過織頸巾送俾奶奶,個時未結婚,仲好傻咁以為我當奶奶係半個媽咪,佢就會當番我係半女,俾心機織完之後,結果佢嫌D冷顏色好土(我用棗紅搭少少銀綫),條頸巾一次都無用過.....

後來先摸索到,原來佢地只會鍾意收貴 ...

哈,當你半個女你休想阿,比個心干佢,佢當係狗肺.
你講起頸巾,前兩年我見天氣凍米織條頸巾比佢囉,點知佢後尾同我講話條頸巾係佢呀妹送比佢,我話點解同我比你個條一樣,佢話乜你有織比我咩,我冇野講啦佢都冇放係心,好在呀女話更係有,佢跟住話又好似係喎.

男爵府

真係嘔血 !!!!!!!!!!!!

?-( ?-( ?-(

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-4-15 00:44 發表

哈,當你半個女你休想阿,比個心干佢,佢當係狗肺.
你講起頸巾,前兩年我見天氣凍米織條頸巾比佢囉,點知佢後尾同我講話條頸巾係佢呀妹送比佢,我話點解同我比你個條一樣,佢話乜你有織比我咩,我冇野講啦佢都冇放係心,好在 ...

子爵府

原文章由 ac321 於 08-4-10 11:09 發表
Sometimes my husband may buy some 禮比佢地. I don't know how much my husband gives my 62,99. I never ask him as it is his money, I don't care about it!

AC321, you are a wise wife!

伯爵府

我99係果種if佢鍾意你or想利用你既時候, 就算你送條毛比佢, 佢都會在眾人面前稱讚你條毛, if佢唔鍾意你 (既是佢唔能夠控制你), 就算你送舊金比佢, 佢都會'pack'埋一面, 之後丟入rubbish bin, 比你睇面色 & 冷淡. 由拍拖至結左婚十幾年, 我一直都送礼 (大方得體d貴野) + 比$$$ + 吃飯 (因為我負擔得到,都想孝敬佢) = 佢'pack'埋一面+比你睇面色 & 冷淡. 加上年年99都只有同佢d家人(上至9962,下至叔仔老婆)一齊慶祝佢地既生日, 冇同我慶祝家, 99次次都在生日過後眾人面前話:"雖然你既生日好易記, 不過我唔知点解次次都唔記得喎!"

咁耐我都心淡, 所以由今年起我開始,乎合經濟環保原則, セ都唔送唔比, 我心情好咪當出去食餐飯, 佢再精神虐待我, 我采佢都傻!

男爵府

唔關我事
所以冇表示

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

子爵府

重有呀,有兩年佢生日買金介指比佢,第1隻佢第2年攞去換欵,話呢隻永遠都係你地送既,第2隻係我自己買比佢,都唔知有冇帶過,大概3個月到就攞去換.
佢成日同我講話我叔仔買左隻比佢,重帶左幾年冇換過,我問佢我買果2隻呢,佢話1隻之馬,我話第2隻你換左金閏,咁之前果隻係邊,佢話冇呀.有次我見c6係到米又問佢囉,我話係我兩公婆送果隻喎,佢先話係到,但唔知係邊.我諗可能一早已經賣左,所以佢唔記得.

大宅

拍拖果陣有一年我送左粒金珠鍊嘴(實心), 佢夠周圍話比人知, 你唔好以為佢讚我, 係話我好買甘細粒, 仲叫我下年買番條鍊比佢添!! 我睬佢啦, 仲係女朋友, 送6,7百蚊野比你, 仲想點, 洗唔洗打個金桃比你呀??

子爵府

回覆 #3 zxzx 的文章

你既生日容易記,不過唔知點解唔記得
唔想記米唔記得囉
我99都係,十幾年啦都唔記得,前兩年佢又唔記得,我係c6面前話佢,嫁左入黎十幾年你都唔記得,分明冇張我放係心,第2個新抱又記得,d孫全部都記得,係我唔記得,我冇野講啦對你好心淡呀,跟住舊年未到我生日就比利是我.

伯爵府

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-4-15 15:54 發表
你既生日容易記,不過唔知點解唔記得
唔想記米唔記得囉
我99都係,十幾年啦都唔記得,前兩年佢又唔記得,我係c6面前話佢,嫁左入黎十幾年你都唔記得,分明冇張我放係心,第2個新抱又記得,d孫全部都記得,係我唔記得,我冇野講 ...

係呀, 我99玩野之麻, 佢年紀唔太大有學識架,但like耍手段+做假人. 有一次佢打比C6話想同我吃飯慶祝我生日, 我C6同我講話,睇下我亞媽對你幾好, 想着想着,去啦,費時唔比面, 点知去到吃飯,先知原來只係因為工人放假每星期日既出街食飯 (usual habit), 99及眾人全程冇提過我生日,冇蛋糕冇利是冇礼物(我都唔貪呢d),連一句生日快樂都冇, 99仲要係我面前講下個月細嫂生日(我係大嫂), 我地商量下点同佢慶祝, 我會買セセセ送比佢呀.

99成日都係我面前 (但有時又扮唔想比我知但又大大聲聲講) 話買左d乜比細嫂.

我同99都識左十幾年 (我同C6都十幾年啦), 99到今日仲同我講話除左我讀書工作叻+令到佢个仔讀完大學及照顧過佢個仔(C6未婚時患重病兩年)之外,佢對我就全冇認識同我唔熟喎!

所以佢個心冇我, 我個心都冇佢 ! 佢對係外人 (雖然佢成日口口聲聲同C6同眾人講係一家人), 我咪對番佢係外人羅.
仲有, 我唔會再唔開心+中佢計.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

只係過年是但買盒餅比佢ja.
之前試過話比錢,但佢又唔係無,送其他野佢又唔鐘意,而且c6又唔理.
試過整野比佢食,佢就大大聲當住其他人話~~嘩~~乜你識整ka.
之後...我就咩都唔整lu.

首頁

尾頁

跳至