論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

用o左個菲傭4年後,唔再續約, 洗唔洗比遣散費?

我睇勞工處個網頁, 話個僱主如要裁員(or redundancy)而唔同一個做了不少於24個月o既傭工續約,係要比遣散費. 如果我在4年之後換菲傭, 我屬唔屬於裁員? 又如果4年之後, 我唔再請工人, 咁又屬唔屬於裁員或redundancy呢? 我需唔需要比遣散費個工人呢?

子爵府

Re: 用o左個菲傭4年後,唔再續約, 洗唔洗比遣散費?

如果我在4年之後換菲傭, 我屬唔屬於裁員?
不屬於。所以不用給遣散費。

又如果4年之後, 我唔再請工人, 咁又屬唔屬於裁員或redundancy呢? 我需唔需要比遣散費個工人呢?
屬於。基本上要給遣散費。但我不知道以下論點是否正確:其實如果你不告訴她你不再請工人, 那麼她便沒有理由向你索取。不過, 若她幸運地在香港找到新employer, 過後給她知道你並沒有請新工人, 她可否向勞工處舉報你而向你追討。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

醒目開學勳章

又如果4年之後, 我唔再請工人, 咁又屬唔屬於裁員或redundancy呢? 我需唔需要比遣散費個工人呢?
係應唔駛因為工人係contact制,如果6年就要比!

別墅

jk67jk 寫道:
屬於。基本上要給遣散費。但我不知道以下論點是否正確:其實如果你不告訴她你不再請工人, 那麼她便沒有理由向你索取。不過, 若她幸運地在香港找到新employer, 過後給她知道你並沒有請新工人, 她可否向勞工處舉報你而向你追討。

I know there are Time Limit for 追討番遺散費 and the time limit should be Three months or less, acutal figure I really forgot so you should check it out from Labour Department.

別墅

Xanthe 寫道:
係應唔駛 因為工人係contact制,如果6年就要比!

Whatever the domestic helper is on contract base or permanant base, once she has finished not less than 24 months contract and the position not fill up by somebody else after termination. I am afraid you should pay the 番遺散費 to her.

PS. <<如果6年就要比!>> that is 長期服務金

大宅

請問有冇mammy知how to calculate 長期服務金&遣散費?

子爵府

KKParent:

你說的完全正確

子爵府

LuLuCheung 寫道:
請問有冇mammy知how to calculate 長期服務金&遣散費?

計法是一樣的, 只是名稱不同而已, 僱員只可取以上的其中一項。

(最 後 一 個 月 的 工 資X 2/ 3) * X 可 追 溯 的 服 務 年 資

子爵府

我既經驗,唔好以為唔話比工人知你唔再請人佢就唔知,你就唔駛比遣散費,佢地好叻,會揾親戚朋友炸家2打黎check下你請o左工人未,所以如果真係諗住唔請,又唔想比遣散費,換o左工人後一係就改電話,一係就申請要有密碼先打得入,過o左追討期(我都唔知原來有限期,打去勞工署check check係幾耐隱陣d :-P )先取消佢o羅

大宅

我喺度又提吓大家,無論個工人做滿兩年或四年,而唔同佢續約,你哋都要記住,喺封完約通知書內寫明係因為個工人喺合約期內,未乎合僱主要求,你已畀左好多時間同機會佢,都沒有改進,或者話個工人越做越差,所以不被續約,咁個工人想追討遣散費就無咁易啦,千其唔好做好人,幫佢講好話,其實呢封信係畀啲官睇的,唔會影響佢日後搵工,無謂為左做好人,而最後就苦了自己.

大宅

[quote]
ballpen 寫道:

大宅

Thanks jk67jk !

首頁

尾頁

跳至