論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

應該點對工人?

hello,
如果佢做錯野, 柄唔柄佢好? 佢會唔會懷恨在心, 報復係我個仔度架?
應該用咩態度對佢呢?
我諗住請, 覺得好多野好似好煩咁
tks

複式洋房

Re: 應該點對工人?

其實,工人都係人,做錯野人人都會,佢做錯野緊係要閙,
不過要閙得合理,再教下佢,等佢下次吳好再錯,
人就係咁,你對佢好,佢都會對反你好的.....

大宅

唔好下下都鬧,越鬧自己越火滾佢又失曬魂.
而且有小朋友係佢手上喎.
我近排用哦....不斷咁哦佢,哦到佢記得為止.
叮叮噹噹 寫道:
hello,
如果佢做錯野, 柄唔柄佢好? 佢會唔會懷恨在心, 報復係我個仔度架?
應該用咩態度對佢呢?
我諗住請, 覺得好多野好似好煩咁
tks

複式洋房

[quote]
tingtingma. 寫道:
唔好下下都鬧,越鬧自己越火滾佢又失曬魂.
而且有小朋友係佢手上喎.
我近排用哦....不斷咁哦佢,哦到佢記得為止. [quote]
le 個方法真係幾好,我都係咁樣對個工人....^^

水晶宮

叮叮噹噹,
我初頭唔知點同個工人相處, 往往都好直咁同個工人講佢o既錯處.我都好似你咁, 驚鬧o左個工人之後, 個工人會報服在我個仔身上. 好在, so far 個工人只係會黑起塊面, 冇對我個仔做出什麼傷害.
而家, 如果我工人做錯o野或冇做到某D o野, 我會以平常講o野的口問, 問佢點解咁做, 同話比佢聽我o既expectation. 個工人緊係會有D唔開心, 但起碼大家都叫做客客氣氣, 唔會點hurt到大家面子同感情

男爵府

I don't know why they are always black face to us .
If we working in office , we never black face to our boss , right??

男爵府

當佢初黎步到, 仲 "瀉" 緊你既時候, 你就要執得緊一點, 例如佢做錯野要佢做過, 要即時糾正, 唔好隔左一排先至出聲, 佢地多數會唔記得, 寧願開頭緊, 後尾鬆番一回事。

態度最好唔好鬧, 一鬧就薑架啦, 你要話比佢知佢點樣做錯, 要講埋錯左之後會有咩後果, 跟手要講埋要用咩正確方法, 講完又要再講, 當佢係老人痴呆, 當你自己係長舌婦人, 仲要問佢明唔明白, 或者叫佢講多一次你聽。

仲有比d信心佢, 叫佢唔記得就要開口問, 唔記得幾多次都好, 都要開口問, 僱主唔會鬧你冇記性的, 咁佢就唔會因為 "驚開口問會比人鬧" 而做錯野。

總之一句, "你好佢好你個細路都好, 你鬧佢慶你個細路冇運行" o係啦!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

我係唔會成日鬧個工人的,就算佢做錯嘢,或無記性,我都唔會鬧,只會教同提,但為一令到我會鬧工人嘅,就係當我發覺佢想推卸責任,咩嘢都話唔知,我就真係會鬧,因為我交得個屋企畀你照顧,你更係要同我睇實個屋企啦,點可以話唔知啫,如果係咁我要你來做咩呀!仲有,如果我發覺個工人係懶嘅,我都會鬧.

如果驚鬧左個工人後,個工人會出小朋友嘅氣,咁呢啲會報復嘅工人仲要來做咩呢?炒鬼左佢啦.

首頁

尾頁

跳至