跳至
[2008年] 開刀既媽咪

首頁

尾頁

洋房

我個傷口又紅, 又突, 仲轉天氣時會痕tim
BB健康,快高長大!!!!

大宅

係啦, 又紅, 又突, 仲轉天氣時, 用左M巾接觸到又會痕...

原帖由 fbbdoris 於 09-5-9 11:46 發表
我個傷口又紅, 又突, 仲轉天氣時會痕tim
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

子爵府

點解你會痕?我都無咩痕喎
原帖由 YYZ 於 09-5-9 14:50 發表
係啦, 又紅, 又突, 仲轉天氣時, 用左M巾接觸到又會痕...
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

洋房

咦我都會架, 如果天氣乾燥D既話,都會痕呀, 大力"勾"又驚會"勾"損, 如果當時唔係迫不得已,我都唔會揀開刀.

別墅

條刀疤痕有時都會痕癢,只要擦點潤膚油/膏大致都可以舒緩

大宅

原帖由 YYZ 於 09-5-9 14:50 發表

我都係呀! 成條虫咁樣打橫撻左喺度, 不過如果有用疤痕貼效果會好好多, 下次再生都會開刀, 醫生話會割去上次條疤痕可以再黎過.

複式洋房

原帖由 qqbabe 於 09-5-11 18:00 發表

我都係呀! 成條虫咁樣打橫撻左喺度, 不過如果有用疤痕貼效果會好好多, 下次再生都會開刀, 醫生話會割去上次條疤痕可以再黎過.

係咩?..咁我咪有返d希望, 今次生完一定要用下疤痕貼先至得!

洋房

原帖由 蛋高仔 於 09-5-11 23:06 發表

係咩?..咁我咪有返d希望, 今次生完一定要用下疤痕貼先至得!

洋房

你咁快第二胎啦, 幾時生呀??唔係話要3,4年先至可以生第二胎既咩??你無諗住自己生呀(順產), 雖然先苦後甜, 同埋傷口會好快康復架.
原帖由 蛋高仔 於 09-5-11 23:06 發表

大宅

開刀最好隔一年才懷孕, 再生既時候都差不多兩年, 我聽醫生講其實開刀痛唔痛好睇醫生手勢, 有d諗住個病人(媽咪)麻醉左, 會粗手粗腳好用力扯, 咁麻醉藥退時傷口自然痛好多.

複式洋房

原帖由 Sue_Lin 於 09-5-12 13:01 發表
你咁快第二胎啦, 幾時生呀??唔係話要3,4年先至可以生第二胎既咩??你無諗住自己生呀(順產), 雖然先苦後甜, 同埋傷口會好快康復架.

我今年10月底預產期, 其實都聽人講, 開刀最好隔一年, 所以我一過一年即刻開工lor..haha..
因為上胎係瑪麗生, 真係唔痛, 好正呀!~所以今次都想簡開刀lor..

別墅

原帖由 wongkafa 於 08-4-18 13:52 發表
我係QM開刀,個傷口有5寸長,紅紅地,突突地,宜家久唔久都有D陰陰痛,妳地有冇?

我開刀到而家都成年有多啦~但係都會間唔中陰陰痛or有些少痕架,感覺係唔多舒服。

但係我開刀既位置,就好落,直頭係陰毛三角位頂既落小小,所以我就算著三點色都唔會見到條疤。不過因為開刀開係個一個位,開頭我都有用疤痕貼,之後d毛毛慢慢生返出黎,根本都已經再貼唔到了,所以而家我條疤都幾突下架。

珍珠宮

原帖由 蛋高仔 於 09-5-12 18:00 發表

我今年10月底預產期, 其實都聽人講, 開刀最好隔一年, 所以我一過一年即刻開工lor..haha..
因為上胎係瑪麗生, 真係唔痛, 好正呀!~所以今次都想簡開刀lor.. ...

Hi, Hi, 我都係係瑪麗半麻開刀生, 由梁醫生操刀, 真係好好手勢, 不過d病房護士就差dlor.

複式洋房

原帖由 mianyang_99 於 09-6-5 08:09 發表

Hi, Hi, 我都係係瑪麗半麻開刀生, 由梁醫生操刀, 真係好好手勢, 不過d病房護士就差dlor.

我唔知係邊個醫生同我開刀喎, 剩係知好似好多人咁..haha
我住果時d姑娘都有少少粗聲粗氣, 但其實都好既, 因為都會問我痛唔痛..駛唔駛食止痛丸咁...另外d嬸嬸都好好, 開刀前果晚都安慰我, 叫我唔駛咁驚呀~

首頁

尾頁

跳至