嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

碌雞蛋,去肚風

大宅

Re: 碌雞蛋,去肚風

我亞b在5价月時碌雞蛋, 但佢皮膚敏感,
睇醫生仲比醫生串, 碌了雞蛋是否已冇風,
醫生話冇根據..

大宅

but I have try b4 when my bb was only 1.5 mth. I think work bo, as my bb stop crying afterward and her tummy became less cool.
~-~-~-~-~-~wingwingchu
該用戶已被刪除

別墅

The elderly told me that add some oil (the one we use for cooking) on you palm and twist till warm and then cover the baby's dummy by your warm palm. I haven't tried it and so that I don't it works or not.

男爵府

我唔知道碌雞蛋係唔係可以去肚風。但回想當日我bb出世的頭一個月,大家都比佢的肚風問題攪到無覺好訓,每晚佢都因為肚風的影響而肚痛大哭;我同佢睇過好多次醫生,包括半夜帶佢去醫院,但食咩藥都無用。最後,我用最老人家的傳說,碌雞蛋,每晚碌2隻,果然bb的肚仔真係好左好多,唔再肚痛,肚仔唔再硬咕咕。

我問過好多人,碌蛋係唔係真係得???其實你可以用一些暖的東西放係bb個肚度按摩的。有人用奶樽加暖水﹝當然唔奴比佢漏水﹞、有人用暖水袋﹝但要買個細的﹞。我個人比較喜歡碌蛋,因為既安全又方便。

別墅

My mother also use egg to rub her tommy. Moreover, she put a sliver ring into the egg york. After the merssage, the ring turn to black! :-x :-P

洋房

我都有幫bb碌過, 第一次碌到隻純銀介指又紅又藍咁, 奶奶話bb有風同有火, 到碌完第二隻蛋就藍晒, 即只係得風, 不過佢話唔可以碌咁密, 因為咁做會傷bb皮膚, 會碌到d皮膚薄晒咁話喎

男爵府

2019新春慶豚圓

我想問下, 係不係打圈咁碌呀?

原帖由 ivybibi 於 04-4-16 15:37 發表
我唔知道碌雞蛋係唔係可以去肚風。但回想當日我bb出世的頭一個月,大家都比佢的肚風問題攪到無覺好訓,每晚佢都因為肚風的影響而肚痛大哭;我同佢睇過好多次醫生,包括半夜帶佢去醫院,但食咩藥都無用。最後,我用最老人家的傳說 ...

民房

有時真係唔到你唔信古老方法

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bb33 於 04-4-15 17:29 發表
我亞b在5价月時碌雞蛋, 但佢皮膚敏感,
睇醫生仲比醫生串, 碌了雞蛋是否已冇風,
醫生話冇根據..

我都係呀,正完仲衰過唔正,D皮膚出水呀

首頁

尾頁

跳至