母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

開刀生BB,係咪唔可以咁快飲木瓜煲魚湯?

如題.我個fd上個禮拜開刀生咗bb.佢初頭幾日都有足夠奶量比bb飲,但佢阿媽話佢因為係開刀,所以唔可以飲呢d湯水,所以依家冇乜奶水.請問係咪真嘅呢?如果係,食d乜可以keep住d奶量呢? 煩請盡快回覆.

別墅

Re: 開刀生BB,係咪唔可以咁快飲木瓜煲魚湯?

唔係, 可以飲木瓜湯, 但因為開刀唔可以用生魚煲(因為對傷口唔好), 但可用其他魚

大宅

Why not?? I drink on day three

大宅

I also drink this soup after 3 days of delivery. No problem ar. 木瓜煲魚i is not 補湯, it should be ok for 開刀's mom. My mother said this soup may be a bit 涼, so better add 紅棗.

我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

生魚湯/山班湯就唔好飲,因為對埋個傷口唔靚!其他魚湯就冇問題,你可以落多d薑!

民房

多謝咁多位媽咪回應. :-P

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可以試下唔記得叫''石崇/石松''嘅魚煲湯,有咗傷傷愈合.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊