嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

頭太大!

女兒6個月大,今天到健康院打針及檢查.醫生發現她的頭圍超大(即46cm,maximum是45cm).與3.5個月時比較,上次剛好到頂點(即43cm).醫生說雖然我的的頭圍也是頂級size,亞女個頭咁大也應是遺存的,但她的頭圍增長速度實在太快.所以仍寫轉介信要我們帶她到瑪加烈詳細檢查.但要排期至月尾才有得睇.

請問各位有沒有遇過這問題?亞女的精神狀況也很正常.並無吽吽地的情況.我很擔心啊!

民房

Re: 頭太大!

我的女兒現時5歲多,在BB數月大時也是在健康院檢查到頭圍增長速度太快,亦超正常最高線,也轉介過醫院檢查,但我和先生都也是頭大的,醫生說多是遺傳,只要BB反應良好(女兒當時反應敏捷),能聽及手腳活動正常便沒問題,後來大了頭圍亦回覆正常範圍內,即沒有繼續快速增長,現時一切正常,所以我覺得只要觀察BB反應OK便不用擔心,另聽說腦積水亦會令到BB頭部急速加大,但會反應遲緩。

民房

多謝你,lovelyjoyce.

希望真的如你所講,女兒的大頭是我遺存給她的吧.幸好她的精神也不錯.承你貴言.

男爵府

好媽媽勳章

lumlumma :
你唔洗太擔心啦 !你個女係唔係其他方面都係大碼呀!如身高,體重.
我個仔3個月時頭圍有42.5com,6個月大時頭圍都有45.9cm,現在9個月個頭仔有48cm都係大size.我之前都好擔心下,因為好多朋友一見都我個仔第一句便是"嘩!乜你個仔個頭好大呀!"我當時都好驚唔知我個仔有無問題,事關我個仔一向訓得都唔多及唔好,唔知關唔關佢頭大事,而且我同你唔同的係我同老公個頭圍都唔係大size,不過醫生話我個仔其他地方都係大size,所以叫我唔洗太擔心,所以你都唔洗太擔心.如lovely所講"bb反應敏捷"便可 .再加上你同你老公個頭圍都係大size.

大宅

我個女都係,個頭太大(8個月:46cm),健康院話佢個頭再大就要檢查下,真係好令人擔心!!

首頁

尾頁

跳至