嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

小朋友介片問題

小朋友就黎2歲.呢幾日開始同佢介片.
我叫佢要去尿尿時就同媽媽講.
但我發覺佢會錯我o既意思.
佢係痾緊時先同我講.
想知你地d小朋友介片時有遇過呢個問題呢.
如有.點樣糾正番佢呢.

洋房

Re: 小朋友介片問題

紫瑤:

我都是開始了幾日教女女(下個月2歲)學介片.開始時佢都一樣在痾緊時才跟我講vv,當我知道佢誤會了,便再慢慢跟佢講想痾vv時要忍一忍和講比媽媽聽,媽媽會拿痰盅仔比佢痾vv.又跟佢講佢大個女了,遲些要返學,返學唔著片片的(因為女女對返學充滿好奇)

因為我個女又很喜歡用梘液洗手,我就鼓勵佢如果佢能夠褲仔唔濕和痾vv在痰盅仔內,就可以用梘液洗手了.總之講多些鼓勵性的說話和吸引的東西引誘佢啦.

不過我都一些疑問:
1.女女平均20-30分鐘便要vv一次和不是太忍得,講要vv很快便痾了出來,有時如果我手腳慢些都會濕了.我已經買左流動痰盅作去街用.但是如果要去街,淨係搭車都要成一小時的話,咁現在女女去街都要著片呢?
2.睡覺時都會著片,其實需不需要買學習褲,什麼不同?

請有經驗的媽咪指教一下.

QL
[url=Lilypie Baby Ticker][/url]

複式洋房

QL 寫道:
紫瑤:

我都是開始了幾日教女女(下個月2歲)學介片.開始時佢都一樣在痾緊時才跟我講vv,當我知道佢誤會了,便再慢慢跟佢講想痾vv時要忍一忍和講比媽媽聽,媽媽會拿痰盅仔比佢痾vv.又跟佢講佢大個女了,遲些要返學,返學唔著片片的(因為女女對返學充滿好奇)

因為我個女又很喜歡用梘液洗手,我就鼓勵佢如果佢能夠褲仔唔濕和痾vv在痰盅仔內,就可以用梘液洗手了.總之講多些鼓勵性的說話和吸引的東西引誘佢啦.

不過我都一些疑問:
1.女女平均20-30分鐘便要vv一次和不是太忍得,講要vv很快便痾了出來,有時如果我手腳慢些都會濕了.我已經買左流動痰盅作去街用.但是如果要去街,淨係搭車都要成一小時的話,咁現在女女去街都要著片呢?
2.睡覺時都會著片,其實需不需要買學習褲,什麼不同?

請有經驗的媽咪指教一下.

QL

Let me share my experience:
For your first question, I think that's normal, they are still learning to "control", the duration will be lengthen later on (maybe after 2 weeks, you can tell the difference) At the beginning, you should let them wear diapers for long-trip bus to avoid embarrassment.

I did buy 學習褲 but it's just for my own convenience, easy to change diapers in the street (they can stand to change). In fact, babies cannot pull them up themselves (especially when they are just 1.5-year-old)

別墅

請問大家係教小朋友大大先丫, 定係小小先呢?
我仔仔依家19個月, 成日都話"ng ng", 但每當拎個痰冠出黎同埋除左佢條褲, 佢就會赤裸裸咁走開ga喇..... 激死我, 大家又有冇類似問題, 如果解決??

子爵府

牛年勳章 BK Milk勳章

我覺得小朋友介片都係天生,有d好醒,有d好渣,
就講我2個女啦,細果個2歲到就有意識話尿尿,2歲半就介左日頭片,而大果個就....................唉................
到而家都未成功(我係指夜片),,,,現在就黎都5歲啦..... :-(
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

民房

各位媽咪,
我個囡囡17個月,正開始介片. 首二天我只幫她穿普通面褲, 叫她VV話我知. 但當她告訴我時已V V在地上, 結果每天抹2X次地, 換2X條褲. 第三四天她見我走近叫她V V, 她已經叫我走,哭著不要在痰盂V V了.
後來過了幾天,我嘗試幫她穿學習褲, 每隔一段時間讓她在痰盂V V, 她反而肯. 請問:
1)我這方法可行嗎? 稍過一段時間她會否自動告知我要V V呢?
2)Dinner後她飲了6oz水, 結果2hrs 內 at lease V V 了10次, 且學習褲已濕. 差不多10-12分鐘便一次, 是否正常?
3)如以上方法不對,請告知正確之介片方法, Thanks
因為 為了幫她成功介片已令我很苦惱.

大宅

I have the same problems, my girl go to pre-school now and she still need to put on her diaper. We try not to give her diaper when she is at home, then she will not vv, at leat 2 hours no vv, she will 忍 but when we put on again, she will vv immed. I have tried all the methods but still cannot work. I am afraid she will have health problems because she 忍 for more than 2 hours. Pls Help.

洋房

多謝大家o架分享.我仔仔同妳地小朋友冇乜分辨.
都係30-40分鐘就要去一次.每次仲唔係多.
都令到我好煩惱.我每30分鐘問佢一次有冇尿尿去.
佢就答我冇.點知過一陣佢就痾左同我講.後來我每隔45分鐘叫佢去一次.佢初時唔肯.我唯有每次都比野食佢叫佢尿尿.佢先肯.但始終未糾正到佢而家o架觀念.我今日仲特登去書店睇書.睇下有d乜野方法.但本本書都說由得孩子.不要過度勉強佢.找一些東西引佢.當佢成功去完第一次尿尿時就要大動作d鼓勵佢.令到佢刻骨銘心.唔知大家仲有冇好方法呢

洋房

hi..QL...
我仔仔都係下個月就2歲.唔知妳囡囡幾多號生日呢
該用戶已被刪除

洋房

HI 紫瑤,
係呀,我個女是5月17日在東區醫院出世,是屬於中小碼,細細粒,出街見到唔識的姨姨都會以為佢得1歲半.
近這幾日在麻麻家裡(因為我要返工),女女不跟麻麻講話要vv,只是麻麻不時放佢在痰盅處,要待我今日帶佢返屋企看下佢是蝦麻麻定是真是玩嘢?唉.
QL
[url=Lilypie Baby Ticker][/url]

首頁

尾頁

跳至