樓市動向

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

無架, 得北角, 油麻地 & 荃灣 only.

原帖由 loklokhui 於 10-3-6 12:11 發表
如果有得申請新個座觀龍樓我都想申請。
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

我都知無,不過個到真係好好,不論景同空氣都好好多(我講新個兩座)

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都覺, 仲超近我返工添, 不過發夢都無咁早啦, 呢世都無機會入住呢d架.

原帖由 loklokhui 於 10-3-6 16:05 發表
我都知無,不過個到真係好好,不論景同空氣都好好多(我講新個兩座)

子爵府

原帖由 晴朗ma 於 08-4-11 17:43 發表
我昨日先收到房協個申請No.咋.
我打Tel.問過荃灣寶石大廈起碼要等4-5年以上,到時我唔知死左未呢

請問乜嘢係房協嘅甲類及乙類樓呀?願聞其詳!

珍珠宮

2024年龍年勳章

收入高過入住公屋資格o個批人可以租住房協乙類樓, 租金約4000-5000幾, 但超級少, 所以閒閒地都要等5-6年, 仲衰過公屋3年有得上樓.

甲類就超難申請, 但我唔識解釋你聽咩係甲類, 你可以上房協網look look既.

原帖由 Miranda_Ho 於 10-3-7 10:52 發表

請問乜嘢係房協嘅甲類及乙類樓呀?願聞其詳!

大宅

我想問下如果c6 個名係佢阿媽間公屋度, 可唔可以同我 + 囝囝一齊申請房協乙類樓ar?

男爵府

原帖由 Jessy 於 10-3-6 11:58 發表
請問你係幾時交申請表的呢?

我08年中左右交表

大宅

陪月勳章

我係2007年申請, 到已家都總未有聲氣, 都唔知要等到幾時......唉

唔知總有無人申請緊或已入住緊呢, 講解下你地個情況係點?

原帖由 my1215sui 於 10-5-31 15:24 發表

我08年中左右交表

男爵府

原帖由 fanny-ng 於 10-5-31 17:02 發表
我係2007年申請, 到已家都總未有聲氣, 都唔知要等到幾時......唉

唔知總有無人申請緊或已入住緊呢, 講解下你地個情況係點?

你申請邊度呀....
你都未上樓,咁我有排LU

大宅

陪月勳章

我係申請油麻地, 如申請北角同荃灣肯定六七年都未必有得住, 因太多人申請同本身都唔多吉單位漏出, 流動量太少有排等

,
原帖由 my1215sui 於 10-5-31 22:16 發表

你申請邊度呀....
你都未上樓,咁我有排LU

大宅

我响4月中check 过房協, 佢話北角排到36xx, 油麻地排到39xx, 我號碼5xxx, 真係有排等, 真係好想佢哋可以撥多些屋出嚟俾我哋, 我哋無資格申請公屋, 唯有住私人楼, 每月淨係租金巳經用盡一半收入, 仲要供書教學, 點解淨係幫d低層人士減租, 從来都唔幫我哋中產!

男爵府

BK Milk勳章

以我所知, 遲d會有多d人搬離乙類樓... 因有d家庭申請咗夾屋... 我住駿發...我地遲d都會搬...不過我地係買咗村屋.

祝快d排到你地~

珍珠宮

2024年龍年勳章

我6xxx呀!!! 咁死得啦.

我諗我買埋樓都未排到我了.

原帖由 fathinma 於 10-6-1 13:18 發表
我响4月中check 过房協, 佢話北角排到36xx, 油麻地排到39xx, 我號碼5xxx, 真係有排等, 真係好想佢哋可以撥多些屋出嚟俾我哋, 我哋無資格申請公屋, 唯有住私人楼, 每月淨係租金巳經用盡一半收入, 仲要供書教學, 點解 ...

男爵府

好媽媽勳章

我都係08年頭申請,No.5xxx,2個月前申請主任打電話給我叫我續排,順便同我講要做定心理準備,可能要等多3-5年OR以上,因為極少數人搬走,同埋荃灣呢半年都冇一户搬走;主任見議我哋不如申請夾屋Or居屋。

大宅

吓!仲要等咁耐, 08年见面巳經話要5年, 仲耍再等5年, 真係唔知有無咁長命. 依家時勢唔好, 金融風暴, 梗係唔搬走啦, 不如叫房協推多幾楝楼做乙類屋好過啦!

原帖由 晴朗ma 於 10-6-1 17:20 發表
我都係08年頭申請,No.5xxx,2個月前申請主任打電話給我叫我續排,順便同我講要做定心理準備,可能要等多3-5年OR以上,因為極少數人搬走,同埋荃灣呢半年都冇一户搬走;主任見議我哋不如申請夾屋Or居屋。 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

唉...生活真係好鬼絕望!!

原帖由 fathinma 於 10-6-1 18:35 發表
吓!仲要等咁耐, 08年见面巳經話要5年, 仲耍再等5年, 真係唔知有無咁長命. 依家時勢唔好, 金融風暴, 梗係唔搬走啦, 不如叫房協推多幾楝楼做乙類屋好過啦!

...

大宅

房屋協會研究推出更多中產廉租屋,租金會較市值便宜,希望協助解決中產的住屋困難。

房協目前有1000個乙類屋村的出租單位,即俗稱中產廉租屋,讓入息水平超出公屋資格的市民申請,租金大約較市價便宜四成。房協主席楊家聲表示,他們正在研究用自己的資源,興建多些中產廉租屋,讓未能購買私樓的市民居住。他指,自置物業未必是市民安居的最好方法。

希望快D落实, 等我地唔駛等咁耐!

男爵府

我都好希望,多o的供應就可以吾洗排咁耐,快o的上樓///
話就話五年,我怕等成十年乍..
唉....

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 my1215sui 於 10-6-3 16:59 發表
我都好希望,多o的供應就可以吾洗排咁耐,快o的上樓///
話就話五年,我怕等成十年乍..
唉....

【本港樓市】房協稱研究提供租金介乎1600至6000元單位
《經濟通通訊社3日專訊》房協主席楊家聲透露,房協正積極研究提供租金介乎1600至
6000元,較公屋租金水平高的出租單位,但要視乎房協有無足夠屋邨作出租之用。相信如果
要發展這類出租單位,與政府洽談尋找土地並不容易,只可在房協現有的土地中提供。現時房協
有1000個俗稱中產廉租屋的乙類房屋。
  楊氏又指,安居是否等於要置業值得思考,如果租住單位,業主不瘋狂加租,亦可以說是安
居。
  另一方面,問及夾屋銷情時,楊氏說,在首批獲安排揀樓的申請人中,有60%選擇不揀樓
,誠屬好事,從傳媒報道得知,買家因樓市放緩,在市場上有其他選擇,證明這批申請人經濟能
力較好,可以選擇私人樓宇。(eh)

男爵府

所以我都希望快O的派到樓...
我都係08年申請,都係5字頭呀

首頁
12345...17

尾頁

跳至