母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔怪得老一輩既人唔support breastfeeding 啦!

今日o係公司同個同事閒談,佢話o個陣佢地讀breastfeeding(佢係一位註冊護士,約45歲)既知識係話人奶餵到6個月就得,之後就唔夠nutrition 俾bb,於是我話佢知而家WHO suggest 6個月後加supplement可餵到兩歲,佢半信半疑.好在我o係bk學到好多野,於是就print 左其中一位媽媽quote 既WHO journal 俾佢睇佢先至信咋!

連專業人士對breastfeeding都咁無知,我地又點可以怪o個D冇醫學知識既人(長輩)呢!?所以唯有信自己&多D上來bk啦!
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

公爵府

2020勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 唔怪得老一輩既人唔support breastfeeding 啦!

Hi irischanpl
我都覺得好多專業人士對breastfeeding既認識好少.
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

子爵府

醒目開學勳章

Re: 唔怪得老一輩既人唔support breastfeeding 啦!

我覺得d專業人仕成日仍用緊舊陣時個套,要再陪訓!

男爵府

睛靈勳章

係囉...我姑拉係護士來嫁, 仲做過初生bb部, 都同我講6個月可以停嫁啦......
依嫁亞仔10個半月啦, 仲維持住mix feeding, 放左工夜晚都仲可以飲到1-2餐......雖然少左D, 但總好過無啦....

別墅

所以我覺得醫管局話support bf都係得個'講'字,都冇去implement. 如果入政府醫院生bb都好d,at least 產房d護士會支持bf及有多些這方面的知識.我有幾個朋友o係私家生,d護士居然教佢地夜晚補奶粉等bb好訓d,咁結果佢地咪give up 左bf lor!
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

子爵府

醒目開學勳章

irischanpl,
係呀,私家醫院完全係唔會鼓勵你全母乳!我生第一個時係私家生問都唔問就同你餵奶粉。政府生就好好多,at least都有d姑娘支持!

男爵府

睛靈勳章

我係私家生既時候遇著sars, 個姑娘係入院個時問我食mud奶粉, 我話我想餵人奶bor, 姑娘話sars bb唔可以去媽咪房, 媽咪都唔可以成日去bb房餵奶....最後係醫院只係自己餵左5.6餐人奶...返屋企追奶追到我呀.........

大宅

bobomama 寫道:
係囉...我姑拉係護士來嫁, 仲做過初生bb部, 都同我講6個月可以停嫁啦......
依嫁亞仔10個半月啦, 仲維持住mix feeding, 放左工夜晚都仲可以飲到1-2餐......雖然少左D, 但總好過無啦....

雖然我姑奶都係護士,一樣做過初生bb部,但剛剛同你相反,佢話要我餵到兩歲,6個月係唔夠~
(但其實我係唔想餵架!因為好大壓力呀!)

男爵府

睛靈勳章

其實我之前都有壓力嫁...
但自從亞仔食左solid food後, 對於人奶就唔咁demanding..
咁我就無咁stress啦........
我之前都話餵到3個月....唔覺唔覺....餵到依嫁10個半月lu....
係亞仔8個既月之後, 食多左solid food, 可能係demand & supply既關係, demand少左, supply自然下降, 咁我就無再pump奶lu....所以依嫁係mix feeding, 依嫁淨係我係屋企亞仔先有人奶食......
千期唔好俾壓力自己, 依書直說當然容易, 但你係餵個個嗎....逼唔來既.....
katrina959 寫道:
雖然我姑奶都係護士,一樣做過初生bb部,但剛剛同你相反,佢話要我餵到兩歲,6個月係唔夠~
(但其實我係唔想餵架!因為好大壓力呀!)

大宅

Xanthe 寫道:
irischanpl,
係呀,私家醫院完全係唔會鼓勵你全母乳!我生第一個時係私家生問都唔問就同你餵奶粉。政府生就好好多,at least都有d姑娘支持!

都唔一定,養和就非常支持餵母乳。我生完剛回到床位已有姑娘間我餵唔餵bb了。而且又叫盡量不要補奶粉,餵母乳時重有个姑娘坐在身边教和按摩,真係好週到。之後出院都会常常打电話間候tim。

男爵府

唉....d專業人仕應該學佢地亞頭董伯伯咁"與時並進"嘛,在職培訓真係唔少得o羅
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊