嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個B發燒,有何原因?

大家好,

昨晚我個B無端端發燒,但係無任何病,例如傷風,出疹,肚疴...等。佢剛剛17個月大,唔知有什麼原因呢?

大宅

Re: 我個B發燒,有何原因?

Same as my B (13 months), 昨晚無端端發燒 100.2 度,但係無任何病. I don't know why ?

Your B 幾多度呀 ?

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

小朋友是這樣的,fever 是先兆,其他病是2~3天後再出現的。

我女通常係咁,太早幫她看doctor,反而找不到reason,隔1天才有事呢。所以fever時,給退燒藥,再觀察情況。

洋房

我個B早初有102度燒呀.... 但食o左退燒藥就退o左...依傢仲有100度,但都仲未有任何病徵。

大宅

Before, My B when he was 11 months, he suddenly fever upto 103 for 3 days, then the "Rash" come out. 你Ah B出0左疹未呀 ?

大宅

GiGiMum,

Last night when Ah B got 100.2 degree, I gave him medicine, than he 出了很多汗 and no fever upto now. Is it OK or normal for 出汗 ?

洋房

yes,佢試因感冒而發高燒,後來出"玫瑰疹",但其實我都擔心佢係出水痘或痳疹才發燒。請問妳有冇知道出水痘或痳疹個b會點呢?

大宅

I also afraid because some people said 玫瑰疹出了可以再出. 水痘我重擔心, because no experience maaaa !!!
Anyone can help us, thx !

洋房

我問過醫生,bb發完高燒後出玫瑰疹是很平常的事,一至兩天就會退,是不用擔心的。但出痳疹或水痘就嚴重得多了!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

hi

Fever後出汗是正常的,because 身體在作戰,fever是要俾好多水bb飲,不論是奶,果汁or water,總之bb飲就ok。
仲有要勤換衫,保持空氣流通。但sleep時只是頭勁流汗的話,而手腳冰凍,則是流淡汗,是身體虛弱。

珍珠宮

好媽媽勳章

發燒只係一個警號,除左出疹子會發燒之外,要check清楚仲有無其他野,例如中耳炎......尿道炎,因有d地方發炎好難睇到,去醫生度check

洋房

我個b已經退了燒大半天啦,多謝大家意見. many thanks

首頁

尾頁

跳至