自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

我個女半夜到朝早時係咁眼錄錄, 但日頭時係咁瞓, 濕毛巾抺面抺頸完全冇用, 我依家比佢搞到勁眼瞓 . (未滿月)

[size=13.63636302948px]分享下你地點樣整醒初生bb 同埋你地會點同佢玩等佢冇咁快又瞓過.

My Egg Egg Egg Egg Easter House

子爵府

回覆:點整醒初生bb

1. 播吊床音樂,开电視
2. 抓脚板底,手掌,
3. 用軟毛刷同佢梳頭
4. 再唔得手指弹脚板底,當然適當力度啦!
5. 再唔得同佢洗頭冲凉一定醒

伯爵府

留毛學野

禁止訪問

珍珠宮

我奶奶有次想整醒我姑仔個仔..
佢鍊住阿B個鼻... 鍊到阿B個鼻損左...

dasy    發表於 14-12-13 18:12
jpangel    發表於 14-12-13 16:34
天佑我們    發表於 14-12-13 16:30
OM123321    發表於 14-12-13 15:11
fishes    發表於 14-12-13 14:15

珍珠宮

輕輕捽耳仔
同bb洗面抹咀仔
換衫
哄住佢細聲唱歌仔

諗到咁多咋

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

引用:我奶奶有次想整醒我姑仔個仔..佢鍊住阿B個

原帖由 teresayan07 於 14-12-13 發表
…………咁搵命搏呀

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

crazy! bb会透唔到气窒息架!
初生bb鼻骨仲軟架,歪鼻就惨!盡量唔搞眼耳口鼻!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:fishes 的帖子

用手指彈腳板底

男爵府

珍珠宮

2018復活節勳章

ChloeMa 發表於 14-12-12 22:15
用手指彈腳板底
彈過一次, 1 分鐘後瞓返

My Egg Egg Egg Egg Easter House

子爵府

引用:我個女半夜到朝早時係咁眼錄錄,+但日頭時係

原帖由 fishes 於 14-12-13 發表
我個女半夜到朝早時係咁眼錄錄, 但日頭時係咁瞓, 濕毛巾抺面抺頸完全冇用, 我依家比佢搞到勁眼瞓 . ...
行去𥦬邊同BB講是日頭,可以的話落街行一陣,不要一直瞓在牀上,抱下,傾下偈!家中要有電視聲!

伯爵府

Bb 有無黃? 黃bb 會勁瞓

侯爵府

有d bb係好訓得,我女未滿月時,一日最少訓23個鐘,飲奶賴屎換片沖涼都係訓住做

珍珠宮

2018復活節勳章

hanbb 發表於 14-12-12 22:30
Bb 有無黃? 黃bb 會勁瞓
無黃

男爵府

用濕毛巾抹面然後吹下佢塊面..... 好殘忍但係bb 嗰陣黃, 成日訓, 一定要叫醒佢食奶

子爵府

引用:我個女半夜到朝早時係咁眼錄錄,+但日頭時係

原帖由 fishes 於 14-12-13 發表
我個女半夜到朝早時係咁眼錄錄, 但日頭時係咁瞓, 濕毛巾抺面抺頸完全冇用, 我依家比佢搞到勁眼瞓 . ...
日頭比佢在有光地方,車仔,bb座椅(當然系訓响度)同埋開電視,收音機,不要刻意勁靜,等佢日頭訓得唔系咁好

大宅

早晚光暗一定要分明,bb 識分,朝早俾佢曬太陽同佢講野,開音樂。好多媽媽晚上鍾意開燈訓,盡量唔開或者開少少,暗啲,要靜,過一段時間,佢會適應日夜

珍珠宮

2018復活節勳章

1仔1女 發表於 14-12-12 22:31
有d bb係好訓得,我女未滿月時,一日最少訓23個鐘,飲奶賴屎換片沖涼都係訓住做

...
本來佢都係, 跟住半夜仲3個鐘至3個半鐘飲一次奶就得, 我仲諗依個咁好湊嘅.
點知開心得太早, 依幾日突然由半夜醒到朝早, 一放低就喊, 又係咁食, 佢半夜喊就要抱佢, 因為嘈醒大嗰個就全屋人都唔駛瞓 .

珍珠宮

畀面勳章

果然唔係自己生嘅,咩都做得出

首頁

尾頁

跳至