烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

煲花膠湯可以放紅蘿蔔嗎?

我有個朋友話煲花膠湯吾可以放紅蘿蔔,請問是真的嗎?

大宅

Re: 煲花膠湯可以放紅蘿蔔嗎?

我好多時都有加喎

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔係真架嘛? 我次次都有加, 做女時阿媽已經有加, 如果加o左會點?

公爵府

好媽媽勳章

紅蘿蔔 not match with 花膠 bor. because 紅蘿蔔 will cover 花膠味呀. On the other hand, 花膠係補, 紅蘿蔔係 涼.

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

HI, jamesmama

我奶奶都係咁講, 佢話落紅蘿蔔煲花膠會waste左d花膠wor, 話唔夾同埋話紅蘿蔔涼wor, 不過我好多時都會加, 因為紅蘿蔔煲湯會甜d同埋有vitamin A~~ 但我唸, 咁red carrot 涼, 唔係會和返花膠既補咩??
所以我都無理架; 照落~~

Jamesmama 寫道:
紅蘿蔔 not match with 花膠 bor. because 紅蘿蔔 will cover 花膠味呀. On the other hand, 花膠係補, 紅蘿蔔係 涼.

禁止訪問

子爵府

落紅蘿蔔煲花膠會waste左d花膠!!

:-P agreed
中和左即係無左花膠ge功效lor......

男爵府

我都會加紅蘿蔔。

用細膠仔煲,六條都一樣起膠,好抵食。
大昌,裕記都有。

伯爵府

咁花膠應該配咩材料煲湯好呢?? 點樣煲會對孕婦有益呢?

如果我唔鍾意食花膠, 剩飲湯, 係咪冇功效架?

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

複式洋房

當然得啦,頌好好味

首頁

尾頁

跳至