跳至

首頁

尾頁

別墅

我囝龍年十月中细B,見了9間邨校,暫时得3間後備,面试所有指示都会9成,老师問題,除了自己名不会,問其他都答到8成。大家認為什么原因唔收?
1.细B,男仔。
2.大埔位少。
3.家庭背景。爸爸在大陸返工,媽媽家庭主婦,父母不是專業人士
4.没有哥哥姐姐优先收。

別墅

引用:我囝龍年十月中细B,見了9間邨校,暫时得3

原帖由 Yingtsoi800317 於 14-12-13 發表
我囝龍年十月中细B,見了9間邨校,暫时得3間後備,面试所有指示都会9成,老师問題,除了自己名不会,問其他 ...
細b應該係蝕底。

跟老師指示做,應該好多小朋友都可以完成,做到好過做唔到,但未必有優勢。

老師多數再睇小朋友坐得定唔定,有無主動講早晨再見,有無望天望地容易分心,有無跟其他小朋友爭玩具,有無講多謝唔該,有無笑容。如果小朋友好動鐘意周圍走,呢d印象分就難攞。

大宅

回覆:K1未有offer,大家認為什么原因?

講唔到個名

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

蝕底在於細B, 因為同年大B與細B可以相距十一個月發展期,就如一個一歲懂走路,細B才出世飲奶,你係老師你會點揀。

男爵府

我覺得係彩數,我女女見左10幾,有2間 offer,4間rejected,其他 waiting.有間rejected我同爸爸覺得吖女甘多間見得最好,有諗過打去問點解會rejected,最後因為唔系心儀無打。我報既全部係大埔既學校。

珍珠宮

我覺得細b已經唔抵了,我小朋友未至於好細b,已經輸左比大b先,仲有上年的超大b,大埔又多小朋友,跟住哥哥姐姐又優先,其次先睇父母,不過只要唔係單非雙非,應該父母工作影響唔大。好彩,大埔仲有間英藝學位多,叫做唔駛煩有書讀

大宅

回覆 Yingtsoi800317 的帖子

一定是細B 問題,
因為我大仔係"細B " (06年B, 已經唔算多人競爭), 得1 間收咋

我細仔係"大B" (11年B, 超多人競爭), 得1 間唔收咋

侯爵府

有冇讀n都好影響

大宅

引用:有冇讀n都好影響

原帖由 homommy 於 14-12-15 發表
有冇讀n都好影響
咁請問大家有讀n會否易搵學校啲?

我女有讀n,7月中b,除左原校就冇其他offer

禁止訪問

別墅

我仔係12年8月B,
IN左13間大埔區K1幼稚園學校.
有三間有學卷學校收, 另有一間私校收.
我仔佢講野都麻麻,
但佢基本都會講下早晨, 講自己名, 講顏色, 講生果.
但唔係次次都講, 同埋佢都係擔天望地, 唔專注.
我同先生都係有做野,
我唔覺呢個會影響收我個仔既原因...
其實我覺得...好睇學校老師既眼緣...
有D學校IN得差...反而收...
IN得好...反而唔收...
(我同我朋友都係咁...)

其實真係唔知學校以乜準則去收...

別墅

seaweedseaweed 發表於 14-12-15 10:23
咁請問大家有讀n會否易搵學校啲?

我女有讀n,7月中b,除左原校就冇其他offer

我仔無讀N,但佢有上過下PLAYGROUP...
但IN學校時佢地都無乜問小朋友有無返過N班/PLAYGROUP.
我覺得讀唔讀N,對考其他學校影響不大...
如N班原校升就另計.

男爵府

本人小朋友是大b,明年才讀n,但本人覺得有些學校會收大b是因為適齡,因為9-12月b可以再後一年用超大b身份再報k1。

大宅

引用:Quote:seaweedseaweed 發表於 14-12-15 10:

原帖由 miumiutam 於 14-12-15 發表
我仔無讀N,但佢有上過下PLAYGROUP...
但IN學校時佢地都無乜問小朋友有無返過N班/PLAYGROUP.
我覺得讀唔讀N ...
好多學校報名時要填讀緊邊間n, 亦有學校問點解唔原校直升,所以我覺得有少少關係

可能學校會覺得你都已經有原校back up, 如果小朋友差唔多表現, 寧願留啲位俾其他人

複式洋房

我有friend做幼師,說一定看父母是否怪獸?會否好麻煩?
我個仔是龍年10月細b,in得四間,四間都收.有間仲要15分鐘10對家長搶答問題,我同老公都無答。
當然我由細都帶他出去大自然玩,個仔不怕陌生人,都識講好多野,顏色,生果名。

申報:我沒有報的救世軍,
兩公婆都係返工的

HOKYI MAMA

複式洋房

回覆:Yingtsoi800317 的帖子

應該係龍年小朋友多,大b 優先,細b變世後備 我個女都係得後備

大宅

Yingtsoi800317 發表於 14-12-13 23:29
我囝龍年十月中细B,見了9間邨校,暫时得3間後備,面试所有指示都会9成,老师問題,除了自己名不会,問其他 ...
係 5. 唔夠運。

我囡囡當年唔係龍B, 仲要遲一年做大B考, 問題中只有一題policeman唔識, 其他全部識都唔收。

複式洋房

我仔都無offer係手,可能係而家讀緊N,佢表現又唔係特別outstanding,老師情願俾D位,無讀N的小朋友

複式洋房

回覆:seaweedseaweed 的帖子

同你一樣,7月b仔,有讀n,得一個offer

大宅

Yingtsoi800317 發表於 14-12-13 23:29
我囝龍年十月中细B,見了9間邨校,暫时得3間後備,面试所有指示都会9成,老师問題,除了自己名不会,問其他都答到8成。大家認為什么原因唔收?
1.细B,男仔。
2.大埔位少。
3.家庭背景。爸爸在大陸返工,媽媽家庭主婦,父母不是專業人士
4.没有哥哥姐姐优先收。
1. 應該唔關事, 學校唔會偏向收大B或細B, 通常都平均收大B細B.
2. 有可能, 實在太多人爭位了.
3. 家庭背景一定有影響, 但可能不是你所想的, 因為有些家庭背景更差的都會收.
4. 無言, 咁都係理由嗎?

另外, 可否講下 "自己名不會" 是甚麼意思? 是叫他名字沒反應, 還是問他叫甚麼名字他說不知道?
可否詳細講下.

首頁

尾頁

跳至