母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

電動奶泵(哪一隻好?)

請問喂人奶是否一定要買電動奶泵? 另外, 如果買medela牌子,應買單泵或是雙泵,後者的價錢過一千. 除了此牌子外,pigeon也有電動奶泵, 價錢大約二百塊,不知效果又如何呢?

大宅

Re: 電動奶泵(哪一隻好?)

greentree,

If you are a working mom, is better to have a pump to store milk for your baby. So that your baby can still have breastmilk after you work.

I use medela electric pump (single). For me, is very good.

複式洋房

你不如去二手市場試找,因為有好多媽咪想餵人奶又餵唔到,之前又買左泵。

我係用medela單泵的,但有 d 後悔,因為雙泵會多奶 d 但又貴,果時都未識得上 bk,我用左覺得 ok 但係都幾嘈。另外,我又買左 avent 的手泵,都幾好。
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

洋房

cwy, thank you for your response.
生完bb後, 我會做全職媽咪, 計劃喂六個月人奶, 如果允可的話.

洋房

DanDan, 手泵和電泵有沒有大分別呢?手泵會否很費力?另外,很多謝你的意見.

民房

我買左medela既單泵,不過最初冇咩奶時就會覺得好後悔,但係之後奶水多左就用得著囉!但係真係好鬼嘈,嘈到我要用毛巾包住等佢唔好咁大聲,由其是夜晚呀,嘈到成屋人訓唔到架!
該用戶已被刪除

男爵府

I'd choose medela single pump

民房

我都用過MEDELA MINI-SINGLE單泵,但又嘈又慢。
我六月生第二胎,打算租MEDELA樂韻型,聽聞好好。

DANDAN, 你用AVENT手泵好嗎?

別墅

我試過 Medela 的樂韻型, 覺得相當好用. 又快又靜又不痛

別墅

其實我覺得手泵同電泵都各有各既好處..... 手泵清洗時痳煩些..... 但都算好好用.... 牌子首選 AVENT... 電泵我就覺得比較方便快捷..... 牌子就.... MEDELA 同埋 AMEDA 非常好用啦........ :-P
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

複式洋房

greentree,

sorry! 呢兩日好忙,所以 e + 先回應你。如果 avent 個隻就唔會好費力,我每次泵約 15 分鐘(其實都唔知夠唔夠時間),但係覺得每次要洗同消毒咁多組件就真係煩 d。
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

複式洋房

Wollylamb,

AVENT ok la!但係要洗好多組件。所以我多數會用電泵。到我囡囡訓時先用手泵。

禁止訪問

大宅

greentree,

我係用medela既電pump,好舒服,初初我nipple有損既時候pump都唔痛。 但係如果妳做全職媽媽(like me),我都prefer妳埋身餵多d,因為個種感覺.....係好正既!!!

大宅

"AMEDA"雙泵 is good.

子爵府

請問在哪兒可買到Medela 或 Ameda

大宅

greentree:
我都覺得若你是全職媽咪就埋身餵吧,別買奶泵了。

洋房

Wollylamb,
請問你medela的價錢貴嗎?

洋房

Wollylamb ,應是medela的樂韻型貴嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊