夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

婚左婚好似被受冷落,生日又無表示

HI,大家好
前幾是我生日,但我老公甚麼都無表示,實在令人非常失望,以前假假地都去酒店食自助餐,因為近幾個月我老公經濟有些問題,所以如果他對我說不如在家食飯又或者送小小禮物我都無所謂,但到我正日生日他完全無表示,還要去我奶奶度食飯,您地話我嬲唔嬲呀?
當晚我地反晒面,重把我這幾年唔開心的事講出來,因為我唔單只嬲佢一樣

大宅

Re: 婚左婚好似被受冷落,生日又無表示

你隻佬可能係覺得婚後唔需要再好似拍拖咁,只求穩定過一生算了...
老公對老婆要做o既係: 由而家開始只係可以錫我一個, 要縱壞我,唔可以話我 有人恰我要第一時間出黎撐我,我開心你要戥我開心, 我唔開心你要"tum"我開心,唔準恰我鬧我, 發夢都要諗 起我,仲要永遠覺得我最靚 ^O^

複式洋房

我都知,但最小在特別的日子裏要做些心思, 其實特別的日子都唔係好多

男爵府

你有冇同佢講你的要求, 男人有時要講明先做, 我老公有時都會咁, 踢佢先做, 又話你唔講點知.

男爵府

其實兩個人一齊耐左, 生日同唔生日都冇咩分別, 唔需要特別驚喜既, 不過你老公又冇心肝d, 帶你番奶奶度食飯。 不過我生日我都會番奶奶度食飯, 因為佢地買埋蛋糕比我切兼有大利是收, 你話唔番去點得呢??

正日的話, 我都唔會特別要求要咩野禮物, 以前佢買禮物比我, 好衰既我試過彈佢d禮物唔掂當! 根住佢記到而家, 間唔中都鐘意講笑式 "炒冷飯"咁講: "我老婆唔鐘意我送比佢既生日禮物, 嫌cheap喎~!!" 跟住我實笑餐死, 仲叫佢要記一世, 唔好唔記住。 跟住, 佢有時會要我買左番黎問佢囉番錢就當送左比我, 以前都會幾千蚊買個手袋, 而家唔會啦, 幾百蚊都冇所謂, 上年我要左個sinomax既太空枕做生日禮物。

不過最鐘意就食出去食餐勁, 但唔係甚麼名貴餐廳, 我地最鐘意食鑊氣勁既食肆, 去唔去食燭光晚餐都冇咩緊要。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唉...好多男人都係咁架啦..結左婚就乜都唔記得架啦...未結婚之前..乜拍拖紀念日丫..生日丫..情人節丫..佢乜都記得...會買定gift...plan定去邊食飯..去邊行街...但係結左婚...唉..難啦...佢就乜日子都唔記得 :-(
唯有自己一早提佢囉...好似我就生日啦..我就會同佢講..下個月我生日丫..我想點點點...佢話ok咪ok囉..佢話唔ok就要再諗過...依家佢連gift都唔會買架啦...最多叫我睇中乜自己買左先...當係佢送喎...好過冇啦...
不過我又諗..車..我都冇做野...我用既每一個錢都係佢既..咁生日自己買自己鍾意既野先..同平日我自己行街見到野就買有乜分別? :-x

翡翠宮

我的做法就係唔理佢記唔記得,我都會係d特別的節目remind下佢,例如:你記唔記得x月x日係乜野日子呀???
咁就唔會出現唔記得的情況喇,因為我覺得有時如果個排真係好忙的話真係有機會會唔記得架!!!
仲有呀,其實我發覺有時係我地諗多左誤會左d男人,我以前都會覺得我honey一d都唔浪漫架,從來都唔會有驚喜比我,原因係佢買左禮物比我,佢會忍唔住講左比我聽,有時就會問定我鍾意乜野顏色,乜野公仔圖案...但咁唔代表佢唔花心思對我喎!!!而且我honey都係比較鍾意叫埋佢d fd同我地去街,一係同佢d親戚搞family gathering,雖然我都鍾意同佢屋企人一齊玩,但有時我都唔明唔通佢唔想同我過下二人今世界咩???連佢生日都係同埋佢屋企人一齊過架!!!
咁後尾同佢溝通過之後,佢話比我知佢係比較鍾意一大班人去玩,多d話題,又熱鬧d,佢同我屋企人有活動佢都會好開心架!!!
不過,我想問下你同你老公結左婚幾耐呀???你地拍拖個時無發現佢有呢d問題架咩???
我覺得結左婚固言之會有個慣性係度,覺得好多野都好似慣左咁,但我依架同我honey拍拖都已經溝通同了解左好多野,有時有d野係大家諗法唔同,所以有誤會,所以我同我honey都係講好左,有d乜野都要講出黎,唔可以擺係心度,咁大家相處就會舒服好多~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sandrawsy
我同你一模一樣呀,我隻佬除咗今年記得我生日外以往都唔記得,就算之前提咗佢,佢都係唔記得,仲要次次都係d friend打比佢話佢知你老婆生日,但佢仲好笑話乜係今日咩
同時我只係收過佢1份生日禮物,仲要係剛結婚嗰年.
以往隻佬連結婚週年記念都唔記得,今年記得,但要同奶奶食飯
不過我已經習以為常

別墅

sandrawsy
咁佢事後有冇同你慶祝補數呀.
咁你有冇試過忘記和他慶祝的生日?

複式洋房

佢事後都無慶祝補數,好似當無事發生咁
我無試過忘記佢生日,有一次叫佢出街食飯,叫

別墅

sandrawsy
你老公是不是一個不會浪漫的人? 又或是他近來為了生活而煩惱, 沒有心情慶祝你的生日?
你送禮物之後他亦都無咩表情, 咁你下次仲送唔送比佢?
你現在仲有冇 angry 他?
唔好唔開心, 多d上來和我們傾下發洩下.

複式洋房

Onsf
你講的一d都無錯,他隨了追求我的時候有些少浪漫之外,之後都無咩浪漫.
過了咁多日,我都無嬲佢,只要佢講出他的理由就得,因為我都好明白事理的人.
好多謝您的關心,我會得閒上來傾下的.
bye bye!

複式洋房

my husband do not know what is 浪漫 , few day ago, I asked he" what you haven't buy me a flower?"
you know what he said? He said. "after you die, I will always buy flower for you, so now didn't need to buy."

so your husband is normal man.
Take it easy.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

兩公婆鬧交最忌舊事重提,咁樣真係好傷感情架,你會令到佢覺得你原來一直都記住,雖然事實係你一直記住,但係都唔好咁樣,你只需要話,將來唔想佢掛住淨係同佢D friend去街,咁講會比較好D,兩公婆係一生一世架,忍讓同包容真係要好多架。

我明白你既感受,因為我自己都受過,不過我無怪我老公,應該係話,怪佢都無用,我係自己約朋友出街,所以無咁悶。你已經比我幸福,我老公無論係咩紀念日佢都唔會有表示,咁多年嚟係第一年拍拖個陣,我生日佢送咗條手鍊比我之外就咩都無送過喇!

[quote]
sandrawsy 寫道:
當晚我地反晒面,重把我這幾年唔開心的事講出來,因為我唔單只嬲佢一樣

男爵府

上年11月係我同老公結婚後我既第一個生日..其實我都冇咩所謂都唔想佢洗咁多錢..到10月我就同問佢知唔知下個月係幾多月....跟住佢會話知....之後我就話要生日旦糕..其他都唔要..就係咁..我上年生日食左3個旦糕..包括我返媽媽到..媽媽又買左個比我..我同fd去唱k..d fd又送左個比我

大宅

sandrawsy:

可能你老公o個排心情不太好, 煩緊你o地經濟上的問題, 所以一時之間唔記得咗, 你以往的生日佢有無同你慶祝呀, 不過我都明白既, 每年都期待住老公會有乜表示.

別墅

Ruby1222
嘩, 乜你老公咁同你講野架, 你有冇炳佢?

Ruby1222 寫道:
my husband do not know what is 浪漫 , few day ago, I asked he" what you haven't buy me a flower?"
you know what he said? He said. "after you die, I will always buy flower for you, so now didn't need to buy."

so your husband is normal man.
Take it easy.

首頁

尾頁

跳至