跳至

首頁

尾頁

大宅

妹豬近排唔知痴未線,見到人就叫姐姐,連去開果間7仔既叔叔都叫"姐姐"......

有次搭巴士,有對情侶坐我地對面,妹豬跌左本書,個哥哥幫佢執返,之後我問妹豬:[你有冇say thank you呀?]
妹豬即刻望住個哥哥:[thank you姐姐!]
哥哥個女朋友即刻笑到收唔到聲,我就教返妹豬:[呢個係哥哥,坐係度果個先係姐姐呀!]
個哥哥都唔知笑好定嬲好.....

而家妹豬見到咩人,唔理男定女都叫"姐姐"......

點算呀,我應該點教妹豬好呢??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢會唔會係玩咋....??

我仔仔有時都係咁, 專登講錯

大宅

原文章由 mat媽 於 08-4-14 09:23 發表
佢會唔會係玩咋....??

我仔仔有時都係咁, 專登講錯

靖靖有時真分唔清

子爵府

我個仔一路都識分架...
近排佢重叻, 佢有2個表弟, 一個一岁, 一個5個月, 佢雖然唔識講2個表弟個名, 但佢就用佢自己既方法, 分開2個表弟, 一個叫做弟弟, 一個就叫做細佬, 無人教佢架, 但唔知點解佢會識囉...

男爵府

迪迪好早就識分哥哥和姐姐,
重會分到姐姐和ee,後生長頭髮實會叫姐姐,
c9果種款實叫ee,
有少少白髮or約50歲,佢會叫婆婆,
有次個c9(點都過50),重有少少介意話[吓!叫我做婆婆呀?!],
然後對住佢老公講一次,對住個仔講1次,又對住我講1次,
表示迪迪叫錯佢,我唯有話[迪迪,叫ee得啦!],
但迪迪個表情好多問號,唔肯叫

男性方面:
後生的仔under 25左右就會叫哥哥,
好佬look會叫叔叔

[ 本文章最後由 kitna 於 08-4-14 18:54 編輯 ]

大宅

天樂自識講野開始就知道她懂得分,不過而家就越來越唔肯叫人。

Jackievv: 妹豬以前識唔識分?如果以前識,而家一定是玩野:;pppp: 佢地而家開始整估做怪,都唔知好嬲定好笑

大宅

但係妹豬叫得好自然架,我叫佢同人地say goodbye.....
佢就好自然咁講:[bye bye姐姐!]mouth:
我會出聲叫佢改,佢都肯講多一次正確既~~

大宅

我對女都一時時,時岩時錯.不過佢地應該識分.而家佢地望住電視見到個女o既就叫媽咪,見男o既就叫daddy. 好彩出街唔會o者.

首頁

尾頁

跳至