論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇工人仲嘆過自己的媽咪入黎分享

"工人仲嘆過自己",我常提醒自己絕不容許有這情況發生:-

工人不懂這不懂那,想辨法教到她懂,如她還是隻"蠢豬"或 "懶豬",這人不適合做我工人,一是炒了她;一是我讓她做女主人或當免費養多個人(要甘心情願)

千萬別抱著一個心態是因工人對bb好,就看在bb 份上,對工人百般忍耐,難為了自己這辛苦生她/他(bb)的"親娘". 事後寵到工人賓主不分,沒人會可憐我們的. :cry: :cry: :cry:

別墅

SallyMa,

你實在太縱容你工人,唔可能比佢仲嘆過自己,比我炒了佢九年,你這樣將會越來越差,比工人大過你,日日做阿四,仲要比3670,仲有水費、電費。
1.首先要工人無論在冬天或夏天,每晚工作完後,一定要洗澡,更換衣服,習慣可以改,因佢係做工人,唔係渡假。
2.早上若要煲粥,叫佢需六時半起床,如要梳洗,叫佢六時起床。
3.無可能比佢出去過夜,客物易整多件,你到時唔止做阿四,BB無人揍,仲要比佢前四後六,請假揍BB仲死。
4.星期日放假,我工人都會洗完衫、清潔、煲水先出街,晚上8點半前回家。
5.抄佢都係比多一個月人工+機票+新agent fee,大約八仟,好過日日受氣兼做阿四。

佢做了幾個月巳經o甘嘆,如littlepig說事後寵到工人賓主不分,沒人會可憐我們的。
我有小可愛COCO, 我最愛我的COCO, 古靈精怪COCO魚

洋房

Re: 有冇工人仲嘆過自己的媽咪入黎分享吓

好多謝各位的意見,我早知佢係咁懶,我就唔會同佢簽約,最初以為我對佢好,佢會對我地好及努力工作,點知係錯的,如果現在唔比佢出去過夜,又要重新制定工作,佢一定黑口黑面,我寧願請個新印印,不再請賓賓了,印印假期少,服從性高。不過好怕BB唔適應,BB現在怕生保,見到唔識的人就喊,所有唯有忍住先。

複式洋房

SallyMa, coco媽,

I also start to have some problems with my maid, may be you can give me suggestions. I've been hiring her for about 3 months & her hair starts to get long, (cover the shoulders) but she will tied up her hair when she take care my new born baby & do houseoworks. Hwr I found out at mid-night time when she feed by baby & hold her to sleep, she didn't tied up hair so I told her she needs to cut her hair shorter. I told her the max. that I can accept is just touch the shoulder (but still needs to tied up). I explained to her why but she just smile at me without saying a word! (no yes or no). I cannot say her bad attitude because she keep smiles when I speak to her but I feel that she's not willing to cut her hair. I don't want to mess up our relationship, what can I do? Thanks!

bbmamaj

珊瑚宮

比我, 我一定會抄個工人, 如果佢咁個工作時間, 要佢做什麼?, 工人的野你做晒, 我想佢都不用做什麼, 看怕其它野, 佢都是不大會做, 新工人未必個個咁需, 但你個工人你都可以令你忍個6個月, 你都算一個好忍得的顧主, bb咁細個是很快適應的.

子爵府

醒目開學勳章

Sallyma,
小朋友的適應力強過我哋d大人,我覺得如果你想抄佢不如早走早著費時煩,免得後悔!

水晶宮

2021勳章

Sallyma
你個工人就係持住有個bb在手, 你唔敢抄佢. 唔好以為bb 一定會抗拒新工人. bb初頭耿會有少少唔習慣, 但慢慢就會同新工人建立關係.
我地請工人留屋企, 係幫輕自己. 如果屋企養多個工人,自己都仲咁辛苦過, 兼要受氣, 不如請個工人走.唔好貼錢買難受.

複式洋房

Sally Ma

趁bb與她的感情還未太深的時候就早小小換左佢,好過日後感情深了才換就更麻煩。況且bb會好快適應, 當然開始的時候一定會有不適應,我的囡囡只是用了3日時間就與姐姐好friend , 我覺得妳及早更換個新的工人好些,無謂用自己辛苦賺番

侯爵府

Sally Ma

完全同意其他媽咪講法, 趁bb未太認人抄左佢, 又懶, 又自把自為, 要佢黎做mug.

子爵府

Sallyma,

嘩, 你俾佢出去唔回來睡, 你唔驚佢攪大個肚咩, 如果係, 你就大獲啦, 你要俾前四後六佢, 仲要幫佢照顧佢 BB 呀, 小心呀, 聽完你講佢咁既態度, 我會抄佢 lor.... 你都俾左佢咁既自由, 好難 control 佢, 抄左佢啦
親子王國以外之相冊連結已被刪除

洋房

多謝各位媽咪的意見,我真係好想炒佢架,不過又擔心下一個更差,又要好多錢,都唔知點好,好為難。
個賓賓已經40多歲,又黑又不靚,所以我估佢唔會大肚掛,佢成日懷住放假去見斑friend....哎....

大宅

妳個賓年紀咁大,係冇咁好架.講法律佢叻過妳.其實一開始好多野渣正黎做,佢地就冇咁過份.我之前都係唔識,上得黎多,學好野,再去對付佢地.當然,我都付出過唔少金錢買教訓.(之前已經炒左三個)

子爵府

怪不得,原來你請了個賓精(在港做了多年的懶精)!
這種賓賓,不是不懂做工作,但非常懶,又懂得食住僱主。

伯爵府

Sally Ma

炒這些精過鬼的工人要更小心!

我老公有個朋友炒左個已續約的工人,比工人告她無理解顧要賠償合約末完的薪金共HK$六萬多,事原我老公朋友是續約(第二張)之後,覺得工人比已前lazy,很多小地方不對路,所以炒她。有補一個月人工比足賠償。只是沒有真正大原因,之前又沒有出過警告信。這朋友沒想過會輸的,所以不庭外和解。什知上court輸咗要照賠。死末!官說他沒有合理原因解顧,所以要賠未完續的人工。

我想她輸在沒有出過警告信,又續約不久,所以不能証明工人不好而炒她。總之朋友今次就荷包重傷啦!

工會可同工人對分一人一半。好過打工!

所以你一定有理無理都要出警告信,如叫她早起不起,出警告信。對自己比較有保賬。

別墅

I really don't know what my maid does during day-time. I've set timetable for her but she never follow. What to do?

She only fetch my child to school, wash some clothes & prepare 2 meals, that's it!

It seems like she enjoys her days here, and got lots of energy during night time--she's always on the phone / SMS in the middle of the night (her own mobile), and turn on the light after my child falls asleep.

I've even found lots of DVD in the cupboard. She should have enjoy them so much when my child is at school..............vomit blood!!!

We've talked, nagged, warned, and even scolded her for don't know how many times already...still remain the same. She has been with us for more than 2 years already....really want to fire her, but she hasn't done anything serious.......what should I do??

大宅

but you have 警告信 sample, because i want this.

Thanks.

首頁

尾頁

跳至