爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

釣魚好地方

我是釣魚新手,請問哪裡是釣魚好地方?

Any father or mother is fishing-friend? Please teach me!

男爵府

Re: 釣魚好地方

釣點就四圍都係, 你想去邊區釣? 可以睇睇呢度, 其實港內真係四圍都咁靜, 我近幾次釣魚都去釣魚場, 因為而家只可以久唔久先釣一次魚, 梗係唔想打龜, 釣魚場魚就實有, 過下手癮, 當練下技術, 幾拾蚊玩成日都不失為一個好去處.

別墅

嘿嘿

Thanks your reply. The website is much useful!

Very Good website, Thank you

男爵府

bbmammy,

try to browse this website
fishing

canau
該用戶已被刪除

子爵府

醒目開學勳章

bbmammy,

今天老公在黃石租船出海, 船家載他們去了高流(我都唔知那裡), 魚獲甚豐, 有立魚, 石班, 火點, 芝麻班(有13條)....D魚條條斤多D, 都有十多廿斤重. 魚重量O岩食, 蒸起上來夠滑, 你可試O下租船出海釣.

複式洋房

Hi,

Anyone know where to buy a fishing rod ? My maid wants to buy one for her husband. So I think she need to go to places not too expensive. Her husband asked for a HK$400 fishing rod, any recommendations?

Thanks !

別墅

毅朗Daddy
Pls tell me where you live ??? $400 is enough , that's so cheaper one but can use

別墅

Mimi-MA :
租船要How much , pls let me know , we might want to try . Thanks

男爵府

毅朗爹爹
四舊水實買倒, 都用得下架啦, 但係佢需要咩野杆?

別墅

嘿嘿:
我地昨日去左大埔魚場釣魚,兩個人釣,成日由10:到夜晚9:00釣到近百斤魚( 條條都6 / 7斤重 ) 石斑最細2斤11,我地都唔信,真係好好玩,唔係引你,不過係大出意料之外。戰績:星鱸7條 * 每條最細6斤幾,石斑近40斤,數唔到幾條,另有紅魚、細鱗、紅油 :lol:

男爵府

superfish
嘩, 好過癮, 好想去, 個釣場咩名? 收費如何呀? 包唔包魚?
仲想問下你地用咩餌?

別墅

嘿嘿:
我地自己都唔信,平時都釣到,但係無咁誇,重斷左好幾次,有其他人釣到條魔鬼魚。魚場係大埔桐梓路,叫羽笑???,150蚊釣成日,一個人可帶走3斤,星期日就好多人,平日好玩好多,佢地有個網 26600626.com你可以去睇多D,不過用新鮮蝦好D,佢地有得買,今次係大出意料,昨日蒸左條班食 :-P 送左兩條俾朋友,Hi Hi ,有假期,去試下啦

複式洋房

Sorry for my late reply.

Superfish, I live in Tsing Yi. But I guess my maid will shop around Tsuen Wan, Causeway Bay, etc. I seldom ask she where she go during holiday, but she really enjoy shopping.

嘿嘿, please forgive my ignorance for fishing. I don't know what's the choices, would you please give me some example ?

Thanks !

男爵府

Superfish

多謝你既資料, 呢個釣場我都成日聽人講, 有機會真係要去玩番次.

毅朗爹爹

魚杆既分類其實都幾多, 因應釣手既釣法有唔同既魚杆, 例如磯杆, 投杆...etc, 而針對不同魚種, 釣場, 又再分成各種號數, 調子, 長度, 可謂五花八門, 最好叫佢問清楚要買邊種桿, 起碼要知道係咩杆, 咩長度, 最好講埋幾號杆, 咁就唔怕買錯,
否則有d人好似我咁, 齋玩磯杆, 如果送支投杆俾我, 即係得物無所用.

別墅

毅朗daddy :
我去開Wanchai有幾問,有平有貴,如your maid need more information , pls let me know , will pm you the address and phone no.

複式洋房

嘿嘿,

You are really professional ! I'll tell my maid that she has so many options. But I guess she won't understand.

Superfish,

Could you please PM me the information? Will be good to have both "economical" and "expensive" ones, so she can choose for herself. Just take your time since she won't have holiday this week.

Thanks a lot !

男爵府

毅朗爹爹
我都係睇番黎既0者.
如果佢真係唔多清楚, 建提佢買支硬身小小既18尺磯桿(2號以上), 因為小心點都可以作投釣. 平既可睇下shimano既holiday系列, 名牌中既平價貨, 貴野就基本上多數都係正野, 只係牌子既個人喜好. 但係買平貴都好, 叫佢記得講價, 因為釣具店好多都有價講. 唔好蝕,

別墅

Will pm you the address tomorrow . Sorry for being late .

複式洋房

我都好鍾意 釣魚,(磯釣)
不過老婆有左BB,都係釣小D.

首頁

尾頁

跳至