嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

我bb三個幾月大,唔知點解橫抱佢時,佢成日將條頸同個頭"咬"向後,想將佢整番正,發覺佢好用力向後,其實我唔知係用力抑或佢條頸好硬,我阿媽又話佢湊o甘多個孫都未試過bb會o甘,攪到我好驚佢條頸有事, 有無mami幫下我...

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

其實佢地咁做係想explore下自己既身體, 而且呢個階段, 頸部肌肉雖要鍛練,令佢強化,咁bb既頸仔先可以support到頭部.
我bb2-3個月時都係咁,我後來睇書,都係咁講. 過左呢個階段,bb就真係好少再咬後頸仔,因為頸仔已經發展成熟,佢個頭仔唔再dup下dup下喇!

大宅

去健康院間下姑娘好。

大宅

我BB都係甘架。而且抱佢個身唔喜歡點住你,但佢很快可企立,10個月多D巳識行了。(我BB是大頭仔)

[ 本文章最後由 thomas02 於 08-4-15 01:28 編輯 ]

男爵府

原文章由 pakyin1108 於 08-4-14 18:11 發表
我bb三個幾月大,唔知點解橫抱佢時,佢成日將條頸同個頭"咬"向後,想將佢整番正,發覺佢好用力向後,其實我唔知係用力抑或佢條頸好硬,我阿媽又話佢湊o甘多個孫都未試過bb會o甘,攪到我好驚佢條頸有事, 有無mami幫下我...:p ...

我橫抱b時佢都係咁(6個月la),咬到u形,不過我覺得佢應該無問題,佢係八公,要周圍望,成條蜈蚣咁!

伯爵府

My bb is already doing it, especially when we try to wind him at his back.... He's 15 days old only.

大宅

我BB 剛一個月已經係咁

別墅

我個仔依家飲完奶要掃風既時候,將佢坐直時就向後"咬", 可能佢唔鍾意掃風, 我唔會同佢鬥力, 最多放佢坐一陣,然後再掃風.

大宅

我個 theo 仔都係咁呀, 不過醫生話佢活動多左, 但頸仔肌肉未夠力"託"起個頭, 所以會向後"咬"

bb 越大, 呢個情況會越來越少ar

不過醫生話都要小心 d, 抱佢時最好可以"託"一"託"後頸, 會安全 d
2個就夠晒數...

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 pigungmama 於 08-4-15 17:48 發表
我個仔依家飲完奶要掃風既時候,將佢坐直時就向後"咬", 可能佢唔鍾意掃風, 我唔會同佢鬥力, 最多放佢坐一陣,然後再掃風.

我個 bb 都係咁, 有時連個背脊會向前伸咁掙扎. 而家有時會手或者手肘托住佢個頭, 要bb 45度角咁訓, 慢慢幫佢掃. 雖然有時會耐少少, 但唔駛bb夾硬要坐直.

首頁

尾頁

跳至