烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

合掌瓜煲湯使唔使去皮?

如題

別墅

Re: 合掌瓜煲湯使唔使去皮?

唔駛,如果唔係煲完後 d 瓜爛哂無得食,你洗乾淨後
切大件及去籽即可。

大宅

要睇吓你煲幾耐,同埋打唔打算食 d 瓜.

如果用來煲魚湯只是個多鐘頭,又打算食 d 瓜,我會去皮.

如果用來煲老火湯,我就同 ryan-mame 做法一樣,切大件去核唔去皮.

順便一提,有做法係先切去頭部磨一磨,像磨青瓜一樣,去減 d 潺才切開 d 瓜. 不過磨與唔磨,我都試過,唔覺好大分別. 你自己試吓.

複式洋房

呵 原來可以唔使去皮, d 潺又的確好鬼黏手, 做膠水一流 :-P thanks a lot!

公爵府

好媽媽勳章

Thanks for the info. I cook 合掌瓜 also 去皮. Now will more easy to cook la. :-P
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至