產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有冇唸過會放前幾後幾呀?

我想放前2後8, 但又驚, 因為我住 Tuen Mun, 公司遲 D 搬去柴灣

等待驗證會員

Re: 你地有冇唸過會放前幾後幾呀?

我應該都係放前2後8... 到時睇

複式洋房

我都應該係放前2後8,因為可以多D時間見陪BB嘛!

子爵府

由於我是開刀生,所以攞足10星期產假,可以多D時間照顧BB,不過我驚到返工時會好唔捨得BB!

別墅

我都係放前2後8

別墅

因我公司比較特別,我將會放前12後6.

大宅

monpun 寫道:

前12後6??????
有冇打差錯字?真的話是否多出的8星期是NO PAY 的?

我開頭打算放前1後9的, 但朋友話我太博, 叫我放前2後8好D, 所以我多數放前2後8..

水晶宮

2020勳章

如果諗住順產, 前2後8, 都應該好穩陣, 而家D預產期都好準下, 相差只是前後幾天. 前1後9 就’炆’D. 都係預番少少時間做下心理準備同準備入院D o野好d (settle晒D card數, 水電煤單, ….etc)

洋房

我都係想多d時間照顧bb, 我都已經請左前2後8啦!
晴晴website - 晴報誌[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/49755]

大宅

前2後8

別墅

MD 寫道:
[quote]
monpun 寫道:

前12後6??????
有冇打差錯字?真的話是否多出的8星期是NO PAY 的?

我開頭打算放前1後9的, 但朋友話我太博, 叫我放前2後8好D, 所以我多數放前2後8..[/quote]
多出的8個星期是Full Pay的,不會打錯....因我公司比較小心.
但就沒有得更改,前一定要12後都一定是6.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都應該係放前3後7,因為老版唔想我太接近生先放!

子爵府

2020勳章

我頭一胎,d人話多數都會遲,所以我真係放前一後九,不過比醫生鬧,同勞工法例係唔得
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

子爵府

我原本都諗住前1後9,但公司唔俾,所以

大宅

上次羅前1後9。

伯爵府

係咩, 勞工法例有訂明咩, 邊條呀, 千祈唔好比HR知呀!
我都係放前一後九呀, 事因我今年要放埋上年d例, 有2個禮拜多d, 所以實質可以放到前3-4week, 後9架!

大宅

Don't choose 1 week before, 9 weeks after. It is not so good for BB and you. Because you must be taken more rest, if Mummy very tired, BB cannot growth up and fat more. Then you must prepare everthing to go to hospital for first born BB.
If you want to see the Baby more times, you can choose 2 wks and 8 wks. It is the better. It cannot take a long holidays, you will not return back to the job and miss your BB mcuh.

Angelyho

複式洋房

我都係放前 2 後 8 , 想多 d 時間陪 BB
:-) :-) :-) :-) :-) :-)

洋房

我老細已經批左我放前2後8la.

大宅

[quote]
carrai 寫道:
我頭一胎,d人話多數都會遲,所以我真係放前一後九,不過比醫生鬧,同勞工法例係唔得

首頁

尾頁

跳至