懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

怕痛的媽媽-你們會選擇開刀生or無痛分娩??

各位媽媽:

你們會如何選擇呢? 俾d意見啦!!

禁止訪問

Re: 怕痛的媽媽-你們會選擇開刀生or無痛分娩??

別墅

可以的話我會選擇順產,因開刀及無痛,生完後都好痛。

子爵府

我又係超級怕痛, 驚順產痛完一大餐都生唔到之後又要開刀咪痛double, 所以一早揀左開刀, 仲揀埋個刀神E生tim, 結果真係唔得了, 除左岩岩做完手術痛左一陣之外個傷口就冇痛過lu. 反而子宮收縮仲痛得厲害.

I support autism acceptance!

大宅

好媽媽勳章

Jolly
你個刀神E生叫咩名呀?
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

子爵府

畀面勳章

彤b^^ 寫道:
我都係超級怕痛,
我係產房叫晒救命都係揀順產唔用無痛,因為我諗開刀我會仲痛而且復原慢小小,正常來講順產會好得快d嘛。
所以如果可以的話我會揀順產~~^^(因為我怕用無痛會有腰痛呀雖然好小機會)

我用無痛分勉架, 因為我第二胎, 痛左足足廿個鐘都生唔到, 同埋已經冇力, 所以即時同姑娘講手無痛分勉, 用左即時唔再覺得點痛, 仲有力生添. 但係真係生完就腰痛囉...家下三個月多小小, 條腰先話好小小咋...

男爵府

我都係用無痛分娩, 真係唔痛, 好似痾篤臭臭咁, bb就出左世. 不過打果枝針都有少少痛, 但總好過陣痛果種痛; 我仲記得果陣姑娘幫我度子宮, 佢一戴手套我就頭痕, 因為除左陣痛之外, 度子宮頸果吓都幾痛; 但打左枝無痛之後, 真係舒服晒.

水晶宮

我係極之怕痛之人, 我在生之前, 非常擔心陣痛帶來o既痛苦. 我有諗過開刀生, 但聽人講生完都係好痛, 比自然生又慢D復元. 後來知道自然生可以用無痛, 緊係用啦.
到要生o既時侯, 我未開始陣痛, 已經打針 (因我是打催生針的). 成個過程, 配合埋助產士教的呼叫吸法, 都唔係好痛, 生得算幾舒服. 生完個身體冇話比起冇用無痛分娩的媽媽差, 照樣可以落床湊BB.
試過之後, 我都highly recommend人地用無痛分娩.

子爵府

KMY,
阿刀神E生叫陳煥堂, dr. joseph chan, 養和副院長.
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至