跳至

首頁

尾頁

大宅

06 屯門BB,
今年要報幼稚園, 大家有咩心水幼稚園share ?

男爵府

我就想幫細仔試下兆x St. Peter, and you

原文章由 ArK 於 08-4-15 15:27 發表
06 屯門B仔B女,
今年要報幼稚園, 大家有咩心水幼稚園share 吓?

複式洋房

我心目中都有幾間: 兆麟St. Peter, 兆安佳寶, 啟思, St. Teresa, 青山村St. Peter. 但未知那間好D.

大宅

我個仔讀緊中華基督教會屯門堂幼稚園(輕鐵新墟站, 有校車), 我覺得它幾唔錯, 小朋友個個都讀得好開心, 又有自信, 它是全日制, 活動較多, 好多野學, 非常倚賴的阿仔都提升了自理能力, 校長是個很有熱誠的教育工作者, 每天上學放學時她都站在校門迎送, 樣樣事都親力親為, 家長要同校方溝通完全沒問題....個個老師都經驗豐富, 而且接受過9型人格訓練, 很懂得同不同性格的小朋友溝通, 家長真的可以放心, 可能上行下傚吧! 個校長咁勤力, 老師又點咁偷懶......

我完全同此校沒有利益關係的, 只是自己接觸和觀察之後的感受而已~

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

子爵府

聽聞今年開始唔收生喎, 好似話收生 不足

原文章由 Johnnylaisma 於 08-4-16 15:47 發表
我個仔讀緊中華基督教會屯門堂幼稚園(輕鐵新墟站, 有校車), 我覺得它幾唔錯, 小朋友個個都讀得好開心, 又有自信, 它是全日制, 活動較多, 好多野學, 非常倚賴的阿仔都提升了自理能力, 校長是個很有熱誠的教育工作者, ...

大宅

BB, 今年十一月讀美樂花園的美樂幼稚園, 唔知好唔好呢

伯爵府

好媽媽勳章

我打算報保良局友愛幼兒院.
因大囡係度讀, D 老師同嬸嬸都好細心,好有耐性
仲有外籍老師教英文, 及新增了普通話課.如有到甚麼問題, 可致電向老師查問及請教.
返全日, 年中無休, 只放紅假,一個費用,並無雜費.校服同書包都包埋.

大宅

我 兒子是0610 ,so he is 細 b, i want to try St. Peter also.. but jsut afraid that they will not accept 細b , i want to try St. Peter becasue the 校舍 is very big.. so that kids can have more space to play with.

besides , i learn that 高德根 also good. 珈琳 also my choice. 美樂 is too small, i dont like it.

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我細囝都係0610細b嚟, 今年11月會返安定YWCA Nursery班, 出年K1就應該會跟大囡一齊讀兆安佳寶 la !

原文章由 ArK 於 08-4-22 17:39 發表
我 兒子是0610 ,so he is 細 b, i want to try St. Peter also.. but jsut afraid that they will not accept 細b , i want to try St. Peter becasue the 校舍 is very big.. so that kids can have more ...

大宅

hallonatalie, is this a good kinder? any comment on teachers and the envoirment ? thx.

原文章由 hallonatalie 於 08-4-22 17:57 發表
我細囝都係0610細b嚟, 今年11月會返安定YWCA Nursery班, 出年K1就應該會跟大囡一齊讀兆安佳寶 la !

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ArK,

Both YWCA & 兆安佳寶 are the good kindergarten !!!
我大囡兩間都讀過, 校長老師們非常有愛心, 我好放心畀我嘅小朋友喺度讀 !
另外, 如果妳一定要講校舍環境, 呢兩間絶對無得同st. peter比, 因為校舍一定係st. peter大 !
其實好睇妳想妳嘅小朋友要d乜喇, 有人想要學校環境好, 有人又想要多活動多元化, 各人有各人喜好及要求囉 !
我就好簡單的, 只想我嘅小朋友在三年幼稚園裏都是開開心心, 無壓力地學習已足夠了 !

原文章由 ArK 於 08-4-26 16:03 發表
hallonatalie, is this a good kinder? any comment on teachers and the envoirment ? thx.

翡翠宮

原文章由 hallonatalie 於 08-4-26 22:18 發表
ArK,

Both YWCA & 兆安佳寶 are the good kindergarten !!!
我大囡兩間都讀過, 校長老師們非常有愛心, 我好放心畀我嘅小朋友喺度讀 !
另外, 如果妳一定要講校舍環境, 呢兩間絶對無得同st. peter比, 因為校舍一定係s ...

只想我嘅小朋友在三年幼稚園裏都是開開心心, 無壓力地學習已足夠了...........

複式洋房

原文章由 hoiching930 於 08-4-17 13:42 發表
我bb是0609,巳經報咗今年讀N1,係仁愛堂劉皇發!

hi, hoiching,

係咪新墟個間, 我都報咗今年9月讀n1. 如果係我地咪係同學仔!

瑪瑙宮

係架, 就係咁簡單 !

原文章由 aurora1204 於 08-4-26 23:00 發表
只想我嘅小朋友在三年幼稚園裏都是開開心心, 無壓力地學習已足夠了...........

大宅

原文章由 ArK 於 08-4-22 17:39 發表
我 兒子是0610 ,so he is 細 b, i want to try St. Peter also.. but jsut afraid that they will not accept 細b , i want to try St. Peter becasue the 校舍 is very big.. so that kids can have more ...

我囡今年K1, 綜合之前選N1 & K1時的經驗, 幼稚園最好揀適合小朋友性格 & 近屋企.

St Peter有3間, 最多人報的是兆麟苑那間, 我冇報到呢間, 費事同人爭啦.
青山村是正校, 我囡係細B都收, 但Daddy嫌遠所以冇揀, 但我個人幾鍾意呢間D教學, 我囡的表姐都係呢間畢業.

珈琳之前有BK媽咪話功課多, 未知是否屬實.
但我之前去新墟那間參觀過, 我唔鍾意個校舍, 同埋覺得個校訓怪怪地, "望子成龍", 雖然係好多人都想, 但老掛在口邊好似唔知點, 所以我估呢間D課程唔會好輕鬆囉, 老師倒是幾Nice, 及現在已轉非牟利.

我囡現在讀美樂(景峰)分校, 我冇去過正校, 唔知有幾細, 資料就說有8000呎.

大興啓思我囡返了半年Playgroup, 我覺得校舍環境好, 但我想報
N1時, 同屋苑D媽咪話我知走了好多好的老師, 跟住同是
Playgroup的同學讀了一年N1, 報K1時佢媽咪同我講教
Playgroup的老師 & N1的班主任都走了, 佢最後K1幫個囡轉了易桂芳.

大宅

I highly recommend Sunkids Kindergarden , ...it is a new school , I found that their teaching programme is really good ....so maybe I will let my baby to study in there

複式洋房

請問知唔知道, 如果想明年九月入讀K1,
應該幾時去心儀的幼稚園報名呀?
我個係細仔, 06年12月...

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

複式洋房

原文章由 hoiching930 於 08-4-27 18:30 發表
係呀 不過我bb 9月30号出世,會遲你一個月開学,仲有個朋友仔11月尾出世,就12月開學 ,好似好熱鬧喎!

我個b係6月出世, 我諗住等新學年先比佢讀書, 所以佢9月先返學. 好期望可以快d見到你地呀.

首頁

尾頁

跳至