自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

【本報訊】(記者 潘志南)奧運聖火預定5月2日在港傳遞,香港120名火炬手的名單將於本月底正式公布。記者獲得消息,剛卸任全國人大常委的曾憲梓、新任人大常委范徐麗泰、新鴻基地產主席郭炳湘預料將擔任火炬手。

早前傳聞因兄弟不和而「休假」的郭炳湘,近期傳出「復職」消息。據悉,郭炳湘已接受提名,擔當港區奧運火炬手。

至於剛卸任全國人大常委的曾憲梓,現年已屆74歲,將是香港百多名火炬手中年紀最大的一位。他為了準備擔任火炬手,現時已在家中不時走動以鍛煉身體。曾憲梓由於行動不大方便,不時要坐輪椅出入包括出席北京兩會等重要活動。他本人希望5月2日當天能夠以「慢步」方式完成他那段約50米的聖火之路,但若身體情況不許可,則會坐輪椅持火炬完成神聖的任務。

另一位預料將傳遞聖火的重量級人馬是新任人大常委、立法會主席范徐麗泰,她以打太極拳來保持身體狀態,準備參與傳遞奧運聖火。

港區火炬手名單雖然尚未公布,但有關名單已進入最後甄選階段。近期本港傳媒報道指特首曾蔭權、香港奧委會會長霍震霆、「亞洲車神」黃金寶、「風之后」李麗珊、羽毛球手王晨、「乒乓孖寶」高禮澤、李靜等都在名單之中,而行政會議召集人梁振英則親口證實自己將擔任火炬手。

男爵府

曾憲梓???

至於剛卸任全國人大常委的曾憲梓,現年已屆74歲,將是香港百多名火炬手中年紀最大的一位。他為了準備擔任火炬手,現時已在家中不時走動以鍛煉身體。曾憲梓由於行動不大方便,不時要坐輪椅出入包括出席北京兩會等重要活動。他本人希望5月2日當天能夠以「慢步」方式完成他那段約50米的聖火之路,但若身體情況不許可,則會坐輪椅持火炬完成神聖的任務。

不如報埋名參加馬拉松輪椅賽。。。。。

香港特色。。。。有錢人專

諗到d屎橋嘅人。。。。。正卜街

珍珠宮

原文章由 Icy_babe 於 08-4-16 00:04 發表
曾憲梓???

至於剛卸任全國人大常委的曾憲梓,現年已屆74歲,將是香港百多名火炬手中年紀最大的一位。他為了準備擔任火炬手,現時已在家中不時走動以鍛煉身體。曾憲梓由於行動不大方便,不時要坐輪椅出入包括出席北 ...

當年東京奧運都冇港督、行政會議成員、立法會議員做火炬手(或者有都唔定, 不過唔多),
阿爺又話政治、體育不應混為一談,
特區政府反而第一個唔聽阿爺話,
果然係一國兩制

複式洋房

曾憲梓???!!!

唔好啦.......嘔呀!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

香港特區政府真係痴膠花.:;pppp:

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

曾憲梓........!!! Oh My God......... :;pppp: mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

下????佢得至好丫,如有乜大吉利是....唉....有$,係大哂既(in hk)

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係攪笑,如果平常人走呢段路要15min.佢用輪椅係咪自己用手推定係人地推先,如果自己推,又要用幾多時間先.........算吧,何必呢 ,唔好獻世.............

原文章由 Icy_babe 於 08-4-16 00:04 發表
曾憲梓???

至於剛卸任全國人大常委的曾憲梓,現年已屆74歲,將是香港百多名火炬手中年紀最大的一位。他為了準備擔任火炬手,現時已在家中不時走動以鍛煉身體。曾憲梓由於行動不大方便,不時要坐輪椅出入包括出席北 ...

珍珠宮

頂! 佢地又唔係運動員, 玩嘢咩! 好多地方都係用運動員嚟做火炬手, 佢地又唔係,唔通香港冇晒運動員???

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做火炬手都爭崩頭

珍珠宮

原文章由 jamieconnie 於 08-4-16 10:22 發表
真係攪笑,如果平常人走呢段路要15min.佢用輪椅係咪自己用手推定係人地推先,如果自己推,又要用幾多時間先.........算吧,何必呢 ,唔好獻世.............

...

多謝你提醒,
咁我知道點解香港要縮短路程-->因為要就阿老曾生"緩步跑"

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

到時 d 火炬手可能多到唔駛跑, 排排企一個傳一個, 500 人都得, 咪阿貓阿狗都係火炬手咯.
原文章由 DoReMi媽媽 於 08-4-16 18:05 發表
做火炬手都爭崩頭

大宅

只就身體狀況而言,老曾生真係不宜做火炬手
我想同佢講:好心你放手唔好爭啦

子爵府

當中國叫全世界政治同運動要分開
咁請問 啲火炬手 為香港嘅體育出過啲乜嘢力??
啲有錢佬同政治人物 係體育項目上做咗啲乜???

子爵府

原文章由 ha8mo 於 08-4-16 09:55 發表
腎虧曾可能吊住洗腎水來跑

Ha Ha Ha 笑c 我

伯爵府

畀面勳章

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

香港120名火炬手

只有42名 ... 現役及退役香港運動員代表

其餘78名就 ...

總結 ... 奧運 ... 政治 > 體育運動 ... :tongue:
升久必跌

子爵府

冇計啦.....我地香港都唔係禁多運動員

首頁

尾頁

跳至