烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝咳得好緊要煲物佢飲好

囝囝咳得好緊要, 睇極醫生都唔得, 可以煲物比佢飲好?
請指教!

男爵府

Re: 囝囝咳得好緊要煲物佢飲好

一般咳嗽可煲老火:
西洋菜、南杏、蜜棗、1/4或1/3個羅漢果
煲至西洋菜轉黑色

痰白色是寒咳,唔好食寒良食物
如果是黃色是熱咳

大宅

1) 可以炒薑飯給他燙背.

2) 咁咳法, 好大機會系氣管敏感. 所以家居環境要注意. 不能給他玩毛公仔, 所有會引dust的東西亦要收起. pillow 及被舖每週要清潔三次, 最好用45度水清洗. 以kill 致敏源"塵滿" 雅方x有隻防"塵滿"pillow袋, 只售罄$45, 用之套住pillow, 外面可用平時用開的pillow袋. 每天要吸塵...

3) 湯水可cook:
dried crocodile meat + dried coconut + 川貝 + 南北杏 + 百合 + 肉"展" 慢火煲二小時.

我個仔see 緊個中醫, 不錯的, 有需要, 可refer 給你.

Hope this helps.

男爵府

無花果 6至七粒(切開)
豬橫利 1條
南北杏 少許
豬展 半斤
水 約十碗

1)豬展及橫利飛水
2)無花果切開
3)水滾落以上材料,武火半小時,文火1.5小時

大宅

Bow
我個女八歲咳了兩星期都唔好,睇完西醫又睇中醫都未好過,我想要中醫資料可以pm我嗎?

男爵府

環保接龍勳章

我做女時氣管好差,咳親都二三個月,我媽常煲無花果瘦肉湯,可加南北杏,我覺得飲
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

好多謝各位媽咪的飲食湯料。

Bow,

唔知睇中醫會唔會D中约係苦茶呢? 我怕我呀囝唔肯飲呀,如果唔係, 我都想試。 可唔可以pm個中醫資料比我, 唔該!!

男爵府

LingLongMami,

妳仔仔好D未。

中藥我都有比D細路飲,最多係加糖冬瓜或蜜棗。我睇開個中醫會開「馬撥」,專醫咳。男中醫姓姚在九龍大埔道。

我都會煲下鮮白合+黃冰糖潤肺

Harry 媽教煲無花果瘦肉湯,南北杏,係好好架,尤其小孩食西藥食到又燥又乾。我仲會加D乾白合,少少川貝、陳皮,記得落蜜棗。

大宅

佢現在好D啦!多謝關心!
現在勤D比湯水及比適量蜜糖水佢飲囉! :-P

別墅

香港仔田灣街有一個中醫都○k我個仔成日咳睇了2次就好了
佢唔止食中藥仲會用中藥沖涼全面甲攻都你一百幾十.......
希希今年2歲半,巳經做咗哥哥啦 : 細佬出生有3.56kg,4.79kg:http://hk.photos.yahoo.com/hoilunk

別墅

各位媽咪,我都試過個女咳左好耐都唔好,睇極醫生都無進展.後來有個醫生至診斷到佢係氣管敏感(即哮喘型成前).後來重要聞氣,都幾嚴重.你知啦,香港空氣吟差,好多人都有哮喘.所以我都好緊張.
後來有朋友介紹用一隻用水清潔既吸塵機(只有傳消,街不賣的因為有人上門示範),隻機重可以淨化空氣.雖然好貴(成$18000, 三年前價,可分十二期付款),但用左之後個女就好好多,而且重無反發.到而家個女已經三年啦,一d事都無.所以只要佢唔使睇醫生又唔使辛苦就什麼都直得.而家個細仔都重來未有過事(touch wood).
我唔係傳消,不過share吓我既經驗.
:-) :-D ;-) :-P :lol: :-P ;-) :pint: :hammer: :idea:

首頁

尾頁

跳至