自由講場

跳至

首頁
23456...25

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:母乳群組真係害死我表弟婦

我一生完姑娘教餵人奶,初初BB唔識啜,姑娘用手都唧唔到,好似去到第三/四餐,姑娘抱咗去餵奶粉,之後都叫我唔使急,無就補住奶粉先

返到屋企都係無,用泵密密泵都好少,要補奶粉,過咗1X日後情況一樣(唔知是否因為我生完一d都無谷奶狀況,所以無奶),於是轉全奶粉

人奶係好,但唔係人人都有足夠人奶俾BB,其實奶粉亦非洪水猛獸,無必要太抗拒

珍珠宮

越係唔夠奶每次埋完身就用樽補上一餐bump出嚟嗰啲。。。餵密啲又bump密啲,盡量定時定候4個鐘bump一次。。。多飯多湯水多休息,唔夠嘅話先補奶粉,但前提係一定餵咗人奶先。。。頭兩個月係會辛苦啲,但捱過咗、上定咗奶就ok喇不如叫表弟婦換過個勁啲嘅電雙bump喇,慳時間之餘又bump得清啲,bump得清先容易上奶㗎加油啊。。。

伯爵府

畀面勳章

如果佢真係要堅持落去既話,佢應該返醫院求助,醫院都有人奶組係幫岩岩生完bb既女人。

伯爵府

人奶媽一向視奶粉如毒藥

子爵府

我領教過啲母乳組,一知你補粉,會圍你,講到你唔配做人呀媽咁

BIGPAT    發表於 14-12-18 09:55
我愛我個囝,愛到變做鬼..

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

莫講群組,呢度既母乳區都大把媽媽話千奇唔好補奶粉,補左番唔到轉頭,堅持堅持
有就有冇就冇,強求做咩,母乳係好鬼唔知,有就梗係食,冇係咪會死?大把人飲奶粉大,我奶敏感,咪食粥水大,咪一樣咁大,最緊要唔餓。

瑪瑙宮

大廚勳章

ivycwl 發表於 14-12-17 23:46
唔係我.因為我已經停了餵人奶.
而係我表弟婦.佢bb出世頭幾日冇人奶.冇問題佢堅持唔保粉.到bb一星期少黄但佢 ...

D 人無用腦分析 ...

有時無奶就係無奶架啦 .... 唔係人人都夠奶架.... 如果唔係 , 古時點會有奶媽呢個行業需求 . 現代人可補粉 , 真係寧願餓死個仔都唔補奶粉???????? 個腦裝咩?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

係啦,母乳群組又唔可以借奶比表弟婦
咁點都要補粉

禁止訪問

熱血勳章

引用:寧願信一班三唔識七既人,都肯尋求專業協助

大宅

終於見到有人發現母乳谷既crazy 野, 我係半人半粉媽,開刀2胎都係半人半粉8個月, 餵得輕鬆又開心,諗返起2年前好傻咁信一定有人奶,我女第4日全日冇尿24小時,(24小時冇尿去係會腎衰竭)正想call 白車去醫院,婆婆急救即餵左1安半水,原來個女勁餓勁乾,唔洗半個鐘有返尿咋,自始唔迫自己全人奶(因為根本少,4個鐘1至2安),咁咪俾佢飲人奶先再補粉,餐餐如是

到細佬又係咁餵,有左經驗自知冇咩奶但盡左力,bb又有奶粉食夠飽又瞓得好長得快,阿仔出世4磅幾半人半粉,2個
月已追到50線,而家9個月都係正常身型,好彩當日婆婆支水拯救左大女一命,細佬就餐餐有飽飯食

不如copy 返1篇中肯既文章請大家反思,樓主一定要俾你表弟婦睇睇

“母乳納粹份子?”

http://mamaclub.com/learn/%E6%AF%8D%E4%B9%B3%E7%B4%8D%E7%B2%B9%E4%BB%BD%E5%AD%90%EF%BC%9F/

伯爵府

牛年勳章

人奶係好,但唔夠冇計,叫佢自己pump 出黎俾bb. Pump 出黎起碼知有幾多。唔夠咪補奶粉。
anyway , 睇醫生先,如果之前睇私家,叫老公打去同醫生講情況先,等醫生開解下新手媽媽。
每個媽媽都想俾最好,但要量力而為!

大宅

引用:莫講群組,呢度既母乳區都大把媽媽話千奇唔

原帖由 seaman1982 於 14-12-18 發表
莫講群組,呢度既母乳區都大把媽媽話千奇唔好補奶粉,補左番唔到轉頭,堅持堅持
有就有冇就冇,強 ...
同意

大宅

引用:我係過來人,姑娘係咁鼓勵我純人奶,幾日里

原帖由 十分鐘 於 14-12-18 發表
我係過來人,姑娘係咁鼓勵我純人奶,幾日里邊,BB幾乎無咩小便,但我好蠢,覺得只要啜一定會有已經入腦,第 ...
我同你情況好似

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

佢嗰啲咩母乳群組?咁偏激!
幾想全人奶都好,bb唔夠食點都要俾佢食飽咖啦!bb最基本嘅熱量都未俾到,談咩人奶嘅好處?
餵人奶補粉有咩大不了,我頭個月都有,宜家咪餵緊第21個月!
你俾你表弟婦睇下呢個post啦,佢太鑽牛角尖,你表弟無阻止佢偏執落去?

大宅

傻的嗎?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

叫佢成個月只飲少量水,睇下佢生存成點,痴根

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:+佢老公99果d冇出聲咩?我有好唔開心餵唔到

原帖由 S_family 於 14-12-18 發表
佢老公99果d冇出聲咩?我有好唔開心餵唔到母乳,但我日日只係擔心阿b飽唔飽lo! 係醫院我都係同姑娘 ...
Agree..我只望Bb 食唔食得飽,一出世就要Bb 挨餓我諗我會心痛到死

大宅

叫佢屋企人帶埋Bb去睇左e生先la
陰公~係咪有强迫症ar~明知唔夠奶都唔補奶粉...個mama又會忍心佢個bb餓咁耐……

珍珠宮

無奶都冇辦法,唉,

禁止訪問

熱血勳章

引用:越係唔夠奶每次埋完身就用樽補上一餐bump出

首頁
23456...25

尾頁

跳至