自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

問律師

大宅

回覆:急求救! 過身家人欠債,點做好

我想問既係:

1. 有無人聽過呢間公司? 佢封信無地址,得個郵政信箱,我懷疑都係財仔
2. 好唔好打電話聯絡佢地? 打左,佢地就知我地收到信,仲住響那度,驚佢上門滋擾,阿媽有心臟病,唔嚇得
3. 法律上,保險係咪真係遺產?

好煩,好擔心,請大家(尤其是做律師的jm)幫幫忙!!!!

公爵府

遺產承繼人無話一定要承繼遺產架喎, 可以放棄架, 放棄左又有咩理由可以追到在生家人? 份保險受益人是亞媽咁肯定唔算係遺產啦, 當然如果是黑道的收數佬就唔洗講法律既

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

琥珀宮

引用:我細佬2009年已經過左身,死前知道佢因為欠

原帖由 yanky321 於 14-12-18 發表
我細佬2009年已經過左身,死前知道佢因為欠卡數,問左好多間財務公司借錢還卡數(卡數約八萬幾蚊,財務就每 ...
細佬份保單有無寫明受益人?有寫明受益人,保單賠償金就唔算遺產!但如果無寫明受益人,保單賠償金就屬遺產,債權人有權追討!

公爵府

1. 有無人聽過呢間公司? 佢封信無地址,得個郵政信箱,我懷疑都係財仔

吾知

2. 好唔好打電話聯絡佢地? 打左,佢地就知我地收到信,仲住響那度,驚佢上門滋擾,阿媽有心臟病,唔嚇得

吾好, 你帶埋封信, 去搵區議員, 問佢點處理, 一般處理方法是回返封信俾佢, 話債仔已過身, 亦無人承辦遺產, 所以不能追討

3. 法律上,保險係咪真係遺產?

你個CASE 吾係

Jolin_Yuen    發表於 14-12-18 15:18
Sand8148    發表於 14-12-18 10:14

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人死左, 唔係所有野都一筆勾銷咩 ?

琥珀宮

引用:我細佬2009年已經過左身,死前知道佢因為欠

原帖由 yanky321 於 14-12-18 發表
我細佬2009年已經過左身,死前知道佢因為欠卡數,問左好多間財務公司借錢還卡數(卡數約八萬幾蚊,財務就每 ...
「用番死者嘅遺產還死者嘅債,唔會夫債妻還或者父債子還,如果死者遺產唔夠還債,管理人唔需要另外拎錢出嚟代死者還債。」

最緊要攪清楚當年有幾多錢係屬於遺產!
保險賠償金寫咗你媽名去攞賠償就唔屬於遺產!

翡翠宮

回覆:急求救! 過身家人欠債,點做好?

Bk 真係好快手
遺產係包哂所有資產同欠債,如果你地無人「承繼」遺產,佢地唔可以向家人追討。正路只可以一筆勾銷。

子爵府

在BK真是好多野學

Jolin_Yuen    發表於 14-12-18 15:19

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又學到野

公爵府

而家問題是有無人承繼遺產先, 照計都唔會有人咁 on 居, 不過如果有就 my friend good luck 啦, 你自己孭埋佢筆債

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

份保險係阿媽細細個幫我地幾個仔女一人買一份,因此受保人係我細佬名,但供款既不嬲都係阿媽,受益人亦係阿媽。份人壽保金唔多,同埋已經用黎買左細佬既棺材山地,無錢剩低
>>受益人是媽媽, 唔係遺產!
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

可以搵區議員幫手, 反正佢地成日搞蛇宴冇咩嘢搞作, 等佢地回覆間財仔都好, 有人跟, 佢地唔會亂黎!

偷懶喵星人    發表於 14-12-18 18:10
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

你試下民政事務署去問免费法律查詢 吾好估估下。

大宅

欠債人過身,債權人可追討其家人的!盡快去問清楚吧!

公爵府

引用:Bk++真係好快手++遺產係包哂所有資產同欠債

原帖由 Dwmn 於 14-12-18 發表
Bk 真係好快手
遺產係包哂所有資產同欠債,如果你地無人「承繼」遺產,佢地唔可以向家人追討。正 ...

禁止訪問

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我個陣時試過, 我叫條友燒番封信比佢同佢追. 我真係咁答佢架.

Jolin_Yuen    發表於 14-12-18 15:20

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

叫佢地落地府追

首頁

尾頁

跳至