自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆:長老要求我吾好迫佢個孫去課外活動,因而大吵

禁止訪問

侯爵府

何不放手?他朝佢長大啲,重拾興趣,再黎過囉!
小朋友最緊要健康快樂

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動

原帖由 .oO雪兒Oo. 於 14-12-18 發表
先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動,亦十分喜歡,最近因升級後覺得辛苦,所以他常哭着說不去該課外 ...
無論大人小孩面對有興趣嘅,幾辛苦都會堅持落去,如冇興趣嘅,就算堂堂都係坐,都只會坐如針毯,有啲野勉強冇辛福。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

住嚟學都幾慘,如果呢樣課外活動令到母子關係緊張,你認為值得嗎

珍珠宮

畀面勳章

引用:但由於他在這方面很有天份,直至現在他已在

原帖由 蒲公英 於 14-12-18 發表
但由於他在這方面很有天份,直至現在他已在大大小小的比賽中拿得超過三十個獎項,所以我不想浪費了他這才能 ...
會唔會因為比賽, 成日要“地獄式”訓練, 興趣變為苦差! 一上堂就係鐵人訓練?

我仔學琴都係拉牛上樹, 都話過唔學! 佢覺得唔想考琴, 唔想彈classic。 而家大個啲, 面對考8級, 佢都唔多鐘意, 但就鐘意同人夾band彈流行曲。 我由佢, 學琴無非都係enjoy, 半氹半鼓勵佢都肯堅持面對8級。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

要喺興趣同學業中取平衡,咁睇啦,既然有天份,可以唔讀書去游水嗎?輕重唔駛講都知,其中更重要係親子關係同自信心,如果小朋友辛苦只為順從家長取悅家長,小朋友就失去自我價值,將來再攞幾百個牌都冇用,如果冇媽咪嘅肯定,小朋友會想去爭取嗎?

而家個仔講得想唔學,仲要喊晒,咁游水俾到佢嘅滿足感同開心已經遠低過壓力,如果佢係鍾意嘅唔會想放棄,即使而家放棄,將來都會再想學番都未定。而家佢覺得吃力,而媽媽就話因為佢有天份要佢頂住,咁如果佢有日真係頂唔住咁點?當小朋友覺得媽媽都唔聽自己講,唔企喺佢個邊,佢慢慢就唔會對你講心底話,要令佢知道無論係有獎冇獎,你永遠都錫佢至最重要。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

冇野比小朋友有一個快樂的童年重要

子爵府

引用:喊住唔想再學證明已經冇興趣可言,樓主似乎

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-12-18 發表
喊住唔想再學證明已經冇興趣可言,樓主似乎過晒火啦,早兩日先有單15歲孩子因父母迫學琴要跳樓,你有冇睇新 ...
之前仲有單新聞個男仔殺左父母,因為細個迫佢學琴。樓主一講,我即刻諗起這新聞。

水晶宮

現實生活中的父母應該唔似呢個post咁意見一面倒⋯
1,呢種父母在亞洲人特別是中國人中應該大多數,認為小朋友是白紙,家長唔適當催谷下佢就是放任自流玩物喪志,雖然知道細路辛苦,但世道艱難為左將來父母有責任處心積慮將來小朋友推上軌道

2,第二種反而外國父母多,佢地理念就係開心便得,父母作用是發現不是挖掘,多陪伴不逼迫,hk父母口講但做到嘅唔多,呈分試遊戲見真實

所以樓主,小朋友係你嘅,人地講咩冇用,多多認識自己內心,要調節要學習的其實是大人

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

真心覺得你精神和肉體上都傷害緊你的孩子。
長老講得啱,如果孩子他日出現情緒問題,佢地唔會放過你,其實,你都唔會原諒自己。
得獎有咩咁巴閉?值得用快樂的童年去交換?

大宅

真心覺得小朋友好慘,終於明白點解而家越嚟越多小學生自殺...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動

原帖由 .oO雪兒Oo. 於 14-12-18 發表
先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動,亦十分喜歡,最近因升級後覺得辛苦,所以他常哭着說不去該課外 ...
深入d問自己,會唔會係你自己唔捨得d獎項,而叫佢唔好放棄??!

公爵府

我認同做事唔好咁輕易放棄,如有天份更應該繼續培養。
但你說已攞了30幾個獎,我簡直覺得不能接受,聽到都鄧你小朋友辛苦。唔知係咩學外活動,但不段比賽,不段操練,幾有興趣都會變成討厭了。
有時叻唔需要比賽去証明的。

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

我覺得要停一停,想一想。。。
迫小朋友無用架。。。
E傢小朋友想野好負面,你愈迫佢地,佢地做左傻事,你後悔一世!

首頁

尾頁

跳至