跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 nono913 於 08-4-18 11:36 發表

係呢...你整左d乜野食物比小朋友食呀,我係你個blog
見到個馬荳糕喎,我都好鍾意食架,但係屋企只有我食多,
所以都冇乜點整過呀 ,有冇食譜呀,容易 ...

我又搭下咀先.

本來琴日買咗材料諗住都試下整, 點知炘炘話唔想食, 椰汁糕就食wow, 咁都係有時間先啦.

我係copy from 召藥師, 以前整個d好淋, 呢個應該質感好d.

題目:椰汁糕
材料:(1)1,魚膠粉4安士(先撈混)
(2)
大滾水2
(3)
椰汁1(先置雪柜雪凍)
(4)
鮮奶半公升(先置雪柜雪凍)
(5)
鮮忌廉1=2(先置雪柜雪凍)
做法:先將(2)煮滾加入(1)後將火關掉,輕攪至魚膠粉溶解,順序加入(3)(4)(5)輕攪拌至呈糊狀(像湯羹)就可置杯內入雪柜雪凍.一般做凍糕或布甸要注意,(如魚膠粉末能完全溶解,可開細火煮或用蒸的方法.)(如做完1-5,還像水狀不似糊狀,可將它放進雪柜雪15-20分鐘再取出輕攪,如未能呈糊狀用這方法循環3-4次直至呈糊狀.
只要加入適量馬豆就是馬豆糕,加入適量紅豆就是紅豆糕.
紅豆用水浸過面隔水蒸約1:45
馬豆先用水浸2小時後,再用水浸過面蒸約20分鐘.
將蒸好的豆隔去水份.放進雪櫃雪一會備用.或置陰涼處吹凍.
與忌廉時一起加入.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 08-4-18 12:47 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

好似...好複習咁既...

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 12:43 發表

我又搭下咀先.

本來琴日買咗材料諗住都試下整, 點知炘炘話唔想食, 椰汁糕就食wow, 咁都係有時間先啦.

我係copy from 召藥師, 以前整個d好淋, 呢個應該質感好d.

題目:椰汁糕
材料:(1)糖1磅,魚膠粉4安士(先撈混)
...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 nono913 於 08-4-18 13:39 發表
好似...好複習咁既...

我覺得係寫得複雜, 慢慢睇啦.

子爵府

個分量好大喎,你跟足黎整呀,朗媽好似整1/4份量

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 14:06 發表

我覺得係寫得複雜, 慢慢睇啦.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 nono913 於 08-4-18 15:40 發表

我都係打算整1/4份量, 其實我鍾意食紅豆糕多d.

nono, 你可唔可以比日式芝士蛋糕個食譜我呀, 我都想試下. 你話埋比我知d材料係咩牌子呀, thanks.

好悶呀.

珍珠宮

好媽媽勳章

炘炘又話下個月帶飯, 都好嘅, 如果落雨都唔洗咁"輪盡".

子爵府

yanyan ma ,

其實我覺得New York Cheese cake
整法簡單好多,材料又少,唔需要淡忌簾,餅面既
酸忌簾又可以唔駛加上去,大大減低成本,又平又好味,
青少年和wai wai 都十分鍾意食,
你可以嘗試下呀,我會e-mail個食譜比你,
我係係美味DIY到睇到的

我今晚收工都會去南豐買材料,因sunday
上午會去探朋友,諗住整個請朋友食

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 15:55 發表

我都係打算整1/4份量, 其實我鍾意食紅豆糕多d.

nono, 你可唔可以比日式芝士蛋糕個食譜我呀, 我都想試下. 你話埋比我知d材料係咩牌子呀, thanks.

好悶呀. ...

[ 本文章最後由 nono913 於 08-4-18 16:33 編輯 ]

男爵府

炘炘媽,

而家仲係咪日日都係妳湊炘炘返學呀

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 15:57 發表

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 AnnieClarabel 於 08-4-18 16:20 發表
炘炘媽,

而家仲係咪日日都係妳湊炘炘返學呀

係呀, 放學就搭校車.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 15:57 發表

我打錯了, 應該係order飯盒呀, 唔帶飯.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我果個有得食就得, 完全無要求的

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 16:33 發表

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 florence0204 於 08-4-18 16:38 發表
我果個有得食就得, 完全無要求的

男仔有得玩就得.
琴日我返到屋企, 炘炘仲自己揀哂食咩餐, 不過我會過濾下.

florence,

你係咪如果聰聰做哂功課就會比nds佢玩, 琴日我用nds來利誘炘炘快d做, 頭先我同事話唔應該咁樣來交換, 但炘炘因為可以玩nds, 琴日好快就做哂.

子爵府

我都覺得奇怪架啦...

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 16:33 發表

子爵府

yanyan ma

我噚日PM左個女教練電話比你呀,收到嗎

我兩份食譜都sent左比你,
你自己睇下整邊個啦

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 jamieconnie 於 08-4-18 12:28 發表
hi!你看下呢到網址,上面點解咁寫既,話去年得一班p1?

http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_class_stru.php?sch_id=548

呢層我都唔知點解, 但係我哋又真係有兩班喎

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就係囉,好在有你地知道唧,人地上網看到,就嚇死啦,唔敢報名啦,話驚再殺校

原文章由 健朗媽咪 於 08-4-18 17:32 發表

呢層我都唔知點解, 但係我哋又真係有兩班喎

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 nono913 於 08-4-18 15:40 發表

係呀, 我都用1/4份量, 整出嚟都好多吓,
不過我覺得魚膠粉可以再比少d, 而家1/4之後
都有1安士, 出嚟實咗少少, 可以減返d

其實呢個食譜唔難整,
不過要記住雪定晒d忌廉, 牛奶.....
同埋等d魚膠糖水凍返先放其他野落去

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

炘炘媽咪

聰聰係唔會睇餐單有咩食..... 只會係我讀比佢聽,
再問佢要食邊款.....

我平時放工食完飯 (由我開始對功課) 差唔多
9:30-10:00 先開始比佢玩的...... 10:30 一定要收機.

我有 nds 後, 都要求佢做好功課, 默書溫習好才比佢玩的,
其實都有小小利誘成份, 咁佢想玩咪自己爭取囉~
今次測驗成績有進歩都係靠 nds 來捉佢溫吓習咋

原文章由 YanYan0116 於 08-4-18 16:47 發表

男仔有得玩就得.
琴日我返到屋企, 炘炘仲自己揀哂食咩餐, 不過我會過濾下.

florence,

你係咪如果聰聰做哂功課就會比nds佢玩, 琴日我用nds來利誘炘炘快d做, 頭先我同事話唔應該咁樣來交換, 但炘炘因為可以玩nds, ...

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 nono913 於 08-4-18 11:36 發表
OK , 到時再 你啦...朗朗今日幾點放學架

係呢...你整左d乜野食物比小朋友食呀,我係你個blog
見到個馬荳糕喎,我都好鍾意食架,但係屋企只有我食多,
所以都冇乜點整過呀 ,有冇食譜呀,容易 ...

朗朗今日放12:00,

我今日整咗蕃汁螺絲粉,
米通, 日式芝士蛋糕, 棉花糖
芒果糯米糍, 朱古力糯糍,
其他媽咪一人整一d食物

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 florence0204 於 08-4-18 17:38 發表
炘炘媽咪

聰聰係唔會睇餐單有咩食..... 只會係我讀比佢聽,
再問佢要食邊款.....

我平時放工食完飯 (由我開始對功課) 差唔多
9:30-10:00 先開始比佢玩的...... 10:30 一定要收機.

我有 nds 後, 都要求 ...

呢幾日朗朗溫書, 佢做完指定補充數量,
我都會比佢玩10-15mins
有得睇無得玩好慘ga

首頁

尾頁

跳至