親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

第一次去日本自由行都番o黎啦, 想同大家分享下!

我地一家三口去, 阿仔2歲10個月, 第一次出門, 都算ok啦, 阿仔日日都訓到9點幾, 不知幾"爽", 下次去都要自由行去, 無咁趕呀, 1/4~7/4日本之旅, 行程如下:

Day 1,
9:10坐國泰機出發, 由於推bb車, 香港同日本都有特別優待, 唔使大排長龍, 最攪笑係日本果邊, 問我地點解無簽證, 佢地唔記得當日係first day免簽證, 唔通我地係第1個!! 之後坐3點多d既Limousine到新宿京王酒店, 安置好後, 約朋友到新宿食晚飯, 我地去食放題, 好特別, 係將d食物點類似麵包糠既粉狀, 再落去炸, 好好味, 種類都有好多, 係香港未食過, 正! 埋單3個大人加埋9千幾yen, 連任飲, 阿仔未夠3歲唔使比, 飯後, 係歌舞伎町附近一帶行下, 去百果園買士多啤利食, 再到便利店行下, 回酒店已10點幾啦!

Day 2
食過早餐後, 去多摩動物園, 大人600yen, 園內好大, 阿仔玩得好開心, 因為第一次睇動物, 我地仲另外買”飛” 睇獅子, 約大人300yen (唔係好記得), 係坐一架車入獅子園睇, 係園內食lunch, 約兩點多, 再出發去hello kitty land, 係動物園外, 有架單軌火車去, 車身有好多動物, 阿仔仲同架車影相, 好攪笑~ 好快就到kitty land, 不過我地行錯另外出口, 所以成3點幾至到, 好彩果日係星期五, 可以玩到8點, 我即時睇下有無”筍”野買, 不過好多都係made in china, 同埋好似入左香港既sanrio咁, 有d失望, 價錢都唔平, 剩係買左件特價既”新幹線”背心”3”仔, 同埋一d野食, 跟住就睇show, 玩下阿仔既機動遊戲, 就咁啦! 個人認為, 呢個樂園適合比d小朋友玩多d啦~晚餐回新宿食蟹宴, 好”正”呀! 埋單盛惠1萬1千yen! 飯後四圍走走, 再到街邊車仔食x燒拉麵, 嘩~ 1塊x燒咋, 都要900yen, 好貴呀!

Day 3
訓飽後, 去京王百貨買便當等食物, 到新宿卸宛賞櫻花, 好”靚”, 我地除鞋坐草地, 一邊賞櫻花, 一邊食便當, 好有”feel”呀! 之後落橫濱八景島, 坐特急車, 車程超過1個鐘頭, lunch係八景島內食咖哩飯, 好正! 島內有Thomas車仔坐, 阿仔不知幾開心, 仲有個好高好大既超人, 入水族館要比$$$, 我地玩到5點先入場, 2大人平1000yen架! 係櫻木町站晚飯, 順便上69層睇夜景, 食雪糕, 回酒店已11點幾啦~

Day 4
坐9:00既shuttle bus 去Disney Land, 30分鐘就到啦, 天氣好凍, 明顯比早兩日既天氣差好遠, 入園後, 天氣開始轉變, 又大風又落雨, 好凍, 3點鐘雨停啦, 開始做大遊行啦, 睇到阿仔不知幾happy, 完show後, 又落雨, 好掃興, 攪到5點鐘既show都要暫停, 我地唸天氣咁差, 睇怕咩都無得睇, 所以走人, 行出去時, 又雨又風, 推住bb車, 都幾辛苦呀! 回酒店抖抖, 再出去和民食晚飯, 叫左杯”巨峰酒”飲, 海膽刺身….等等, 好”正’ , 埋單2千幾yen!

Day 5
行原宿, snoopy town, 100yen店, 間shop好大, 有幾層高, 我地買到”顛”左呀! lunch去食迥轉壽司, 再行fancl, 阿仔搗蛋, 整跌哂d野, 有幾樽要報消, 唸住賠錢, 不過最後都無要我賠, 不過阿仔就嚇到死死下, 成身”震”哂! 下午, 我地再入disneyland, 因為唔僨氣, 咩show都睇唔到, 所以決定唔去築地+台場, 都要去多次disney呀! 阿仔仲搵Mickey, Minnie, 阿pooh, 高飛……等等簽名, 不知幾開心!

Day 6
約朋友到上野公園賞櫻花, 順便買手信, 2大袋都係1萬2千yen, 之後去池袋玩具反斗城買”3”仔, 奶粉, baby food, 最想要既嘉寶果汁, 竟然無得買, 再去Namja Town內既餃子 & 雪糕博物館, 300yen入場, 由於食得太飽, 無食晚飯, 去左新宿電器街, 藥房行下.

Day 7
10點check out, 寄存行理後, 即去x島屋(唔記得咩名)買左2個Blue Label, x燒 &士多啤利, 再到Tokyu Hands購物, 好趕之下, 去左一間拉麵店食lunch, 再搭14:50既Limousine 去機場, 坐6點半機回香港, 我地4個行理寄倉, 又4個hand carry, 超左小小磅, 但無叫我比錢, 好彩每件行理唔過32kg咋, 否則要分箱呀!
http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

大宅

Re: 第一次去日本自由行都番o黎啦, 想同大家分享下!

Your trip seems really great. Your Day 4, I also in Tokyo, that day was really cold and windy le. The next day, weather was fine, I was in Disney Sea.

子爵府

醒目開學勳章

Hi, yeeyee,

係呀! 果日唔知點解突然間咁凍, 仲以為會冷親, 好彩無事咋! :-P :-P

disney sea 好唔好玩呀? o岩幾多數o既小朋友呀? 講你個行程出來分享下啦~
http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

wing530,
點解當日天氣唔太好你都去disneyland ? 唔改期 ?
我都plan去八景島但怕轉錯車, 個行程比左個同事幫我睇, 原來果度都有thomas 車仔. 我決定唔去富士急thomasland, 可以搵八景島補飛都幾好..heheee

你終於有冇帶walkie talkie ? 我老公話去到要買部prepaid-phone方便聯絡.

你地個大人帶坐個靚仔, 點樣拎到大小8件行李??

My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

別墅

hello我想問推bb車, 香港同日本都有特別優待, 唔使大排長龍, 是那兒唔使排長龍?及有甚麼特別優待?因我5月都係去自由行,考慮緊帶唔帶bb車,我個仔仔都3歲。

別墅

phoebepanpan:hello,我都想帶個仔去富士急內的thomasland,但路程真的很遠及貴,你說的八景島在那兒?有幾多thomas?有沒有相?my E-mail [email protected]

子爵府

2019勳章

hello wing :

so nice to read your trip schedule.

1) day 1 放題 , where is it? i would like to go as well. :-P

2) hello kitty land , is it far away from keio plaza? is it suitable for my 16 months bb? heee

thanks!
違規內容已被管理員刪除

大宅

Disney Sea, as discussed before, not so suitable for small child. Not so colourful. But I personally think that it is quite beautiful and the show is quite interesting. Mickey and Minnie and other characters arrived by boat.

I join tour, the internity is just similar, went to Fuji Mountain, hot spring, Disneyland, hellokittyland, etc.

侯爵府

軒軒爸爸,

八景島 website --
http://www.seaparadise.co.jp/info/access.html

我都係睇wing530 講先知八景島有thomas 火車. heheee

我估wing530 蟹宴係依度食-- http://www.douraku.co.jp/kanto/index.html

幾出名既壽司店-- 壽司清
http://gnavi.joy.ne.jp/sushisay/shop.htm
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

大宅

Dear Wing530

橫濱八景島, 坐特急車, 車程超過1個鐘頭, lunch係八景島內食咖哩飯, 好正! 島內有Thomas車仔坐, 阿仔不知幾開心, 仲有個好高好大既超人, 入水族館要比$$$, 我地玩到5點先入場, 2大人平1000yen架! 係櫻木町站晚飯, 順便上69層睇夜景, 食雪糕, 回酒店已11點

請問橫濱八景島點去?如果我住新宿Keio Plaza,應在那兒坐特急車呢?

Thanks

侯爵府

soon,
我都 post 左 八景島個website 出來比軒軒爸爸喎,
點樣由新宿去都有路線圖, 你睇下啦.
http://www.seaparadise.co.jp/info/access.html

在新杉田要坐以下列車(買一日票)到八景島, 又可以到鳥濱站BAYSIDE OUTLET
http://www.seasideline.co.jp/fl_rosen.html

子爵府

醒目開學勳章

Hi, phoebepanpan,

我地第一次入disney果時, 天氣都算ok, 只係凍d咋, 點知天氣愈來愈差, 仲落雨, 真係激死呀!

我有帶walkie talkie呀! 無問題, 無人理我喎! 不過, 真係好好用, 我地可以"分頭行事"呀! 都有好多hk人用呀! 因為有時"jam"線, 要轉channel, 又聽到廣東話, 有時仲有人"搭訕", 都幾攪笑呀~

我聽日番工時, 我post相出來, 試下比大家睇睇啦! 有2種thomas車仔坐, 1種係自己控制, 另一種係火車o黎o架!

我假期呢兩日唔得閒, 要揍阿仔, 所以我要聽日再傾過啦! :-P :-P :-P

別墅

wing530 :你的walkie talkie是否鴨記買香港合法D、可去到3公里嗰隻?disney,是否可去到好遠都talk到?你有沒有試過去shopping時用?因我有2pair人去,可能時常都會分開行,所以都諗住帶,想帶個5公里範圍去。

子爵府

醒目開學勳章

Hi, 各位,

而家得閒啦, 等我一次過覆哂你地先! :-P :-P

phoebepanpan, 拎8件行理都唔係好難咋, 我地坐機場巴士, 由酒店開出, d行理已放巴士上, 到機場落車時, 附近又有推行理車, 大致上係唔使點拎, 4件寄倉, 我"咩"一件又拎一件, 我老公"咩"一件, 一件掛係bb車上, 到香港都係咁, 由於多行理, 我地就搭的士番屋企啦! :-P :-P 都唔係好辛苦咋! 阿仔仲訓o左呀! 我仲買o左一箱奶粉, 又幾盒士多啤利tim呀! 好好味, 又多汁, 放係雪櫃可放到4~5日o架!

軒軒爸爸, 推bb車, 香港同日本都有特別優待, 咪唔使大排長龍囉, 係hk, 國泰d空中小姐見你推車仔, 佢會帶你行先, 唔使同其他人一齊排隊等入機倉, 而日本, 勁多人呀! 起碼排1個鐘頭呀! 好彩係推車仔咋, 佢會叫你排另一條line, 我果時只得2個人咋, 咁, 好快就攪掂啦~ :-P :-P 你話帶唔帶車仔呀? 好睇個人o架! 你仔仔有無訓開"下午覺"呀? 如有, 最好帶啦, 以我仔仔講, 佢一定訓"午睡", 如果手抱, 人都顛呀! 有時又可做貨車喎! 一舉兩得呀! 我未出發時, 要同仔仔講好數先, 萬一唔坐時, 又係另一個負擔o架! 不過, 日本又真係好多樓梯喎~

walkie talkie, 我老公係問同事借o架! 係市面上"摩記", 都可以去得幾遠喎! 我好少shopping, 未試過相隔兩座building咁遠喎, 所以幫唔到你啦! 不過, 之前有媽咪post出來話可以o架!

soon, 至於八景島, 我唔同佢網上提議o既路線o架! 我睇d旅遊書講, 我由新宿轉去>涉谷, 坐東急東橫線, 特急車, 幾個站咋>橫濱>新杉田>八景島 , 我遲d試下post相出來睇睇先~蟹宴係phoebepanpan 講果度啦! 有隻大蟹係門口, 我地2大1小, 佢比o左間大房我地, 好舒服好正呀!

jfk, 放題果度我唔記得, 我等緊個friend覆我係邊先, 以前我都有聽其他媽咪講過o架! 至於hellokitty land, 我都覺得歲半都可以喎, bb怕唔怕人扮o既公仔呀? 有船仔坐, 好多商場果d機動遊戲喎, 入$$$果d呀! 仲有show睇! 由keio去, 好快咋, 我唸30~45分鐘, 坐特急車, 幾個站就到啦, 我就plan上午去多摩動物園, 下午去kitty land, 同一路線, 兩地好近o架!

yeeyee, disneysea我都想去, 都係"草"夠d彈藥先啦!

大宅

wing530, 想問你買一箱奶粉係咪原箱寄倉呀?成箱都好重喎!

子爵府

醒目開學勳章

放題間shop, 係新宿西口 yodobashi camera 的隔離一座好殘o既building上面(好似5F又好似7F), E間野有好多分店。 涉谷又有, 新宿東口都有一間。

Cyrus,
奶粉係原箱寄倉, 我買雪印, 有8罐, 係池袋間玩具反斗城買, 佢幫我用繩綁好, 好重呀! 我放係bb車推咋! 番到hk發現架車仔已"打柴"啦~ 一箱奶粉未超過32kg, 所以唔使"拆"箱呀!

男爵府

2019勳章

Wing530,

I will go to tokyo and stay in Keio plaza also (confirmed this morning), Did you go to disney by hotel shuttle bus (free)?, How do you book? one day before? How about return bus? Thank you.

子爵府

醒目開學勳章

攪簽名相, 攪到一頭煙呀! 已post出o黎啦! 原來只影得一款thomas, thomas火車無影相, 只拍video咋, 仲有室內都有thomas呀! 唔止2款玩tim呀!

brima,
你可e-mail比keio 先呀! 叫佢e-mail個time table比你, 再confirm比佢知, 或有咩問題想知, 都可以e-mail問佢, 我都係咁o架咋! 你最好plan定幾時入disney, plan好後盡快confirm日期/時間, 因為我原先plan果日, e-mail佢book位, 點知就無位啦, 所以要改第二日去, 所以, 你最好confirm來回呀! 係free, 仲好快到, 無塞車, 唔使30分鐘就到啦! 大堂果度有個天氣報告o架, 你可入園前睇睇, 當初, 我地唔知道, 咪"中招"囉! :-P :-P

仲有, 你會唔會去三鷹美術館呀? 要係hk買定"飛", 好多人買o架, 我就買唔到啦, 好可惜呀!

大宅

wing530,

您個行程好正呀, 諗起都好想同個囡去, 不過今年可能未能如願啦, 或者明年啦, 睇番您都無咩shopping只系行左一間百貨公司, 有無買乾濕褸呀, 我D同事有買呀, 重唔貴, $400樓下咋!!
________________ KiuKiu媽媽

侯爵府

wing530,
點解坐東橫東急到八景島 ? 好過JR 湘南新宿線咩 ?
我對去八景島仲係有D 頭痕. heheheee....

首頁

尾頁

跳至