自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇左兩次跌打都系咁點算呀?

而家抱bb都痛到標眼水,洗奶樽都痛,換片又痛,扭條毛巾都痛,個人好down呀!好擔心!就黎產後抑鬱啦。。。。

成日想抱bb又抱吾到好吾開心。

請問我可以點呀?

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆:救命,生完bb一個幾月手腕好痛

我之前都成抱到日手痛,我有睇推拿,同埋做拉筋運動,最重要係要提自己抱的時候要周不時換下位,你又可以戴護手幫助下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好抱太多了,來日方長,都要照顧好自己

男爵府

會唔會係媽媽手呀?長期可能抱bb手勢唔正確都有機會容易有媽媽手,你睇下醫生好喎!

子爵府

引用:會唔會係媽媽手呀?長期可能抱bb手勢唔正確

原帖由 行行豬 於 14-12-20 發表
會唔會係媽媽手呀?長期可能抱bb手勢唔正確都有機會容易有媽媽手,你睇下醫生好喎! ...
睇邊種醫生呢?家庭醫生?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 行行豬 於 14-12-20 發表
會唔會係媽媽手呀?長期可能抱bb手勢唔正確都有機會容易有媽媽手,你睇下醫生好喎! ...
X2; 睇咗普通醫生先

大宅

我個時都係,但無睇醫生,痛佐4個月度就無事⋯⋯係好凍,少抱啲bb同埋盡量用手臂既力唔好用哂手前段既力就好好多⋯⋯

子爵府

應該抱仔手,我第1胎時有,睇左跌打18次,每次摔倒死死下,都吾得!之後睇西醫,佢叫我開刀,我拒絕!後來經朋友介紹睇左骨科醫生,頭一個禮拜吃藥,但冇用,之後第二睇就幫我打左支針,過多幾日,好返哂!第二胎就pat pat對上痛,亦都係佢醫好

子爵府

引用:睇左兩次跌打都系咁點算呀?而家抱bb都痛到

原帖由 zozozo 於 14-12-20 發表

而家抱bb都痛到標眼水,洗奶樽都痛,換片又痛,扭條毛巾都痛,個人好down呀! ...
你換片……抹完正面……再左右打側抹……吾好正面吊起腳仔抹屁股……我初初又係手痛……另外……餵奶用枕頭墊住手臂……總之墊到自己舒服才餵……我多數坐床餵

子爵府

引用:應該抱仔手,我第1胎時有,睇左跌打18次,

原帖由 SophieYan 於 14-12-20 發表
應該抱仔手,我第1胎時有,睇左跌打18次,每次摔倒死死下,都吾得!之後睇西醫,佢叫我開刀,我拒絕!後來 ...
請問你向邊度睇?

子爵府

引用:Quote:原帖由 zozozo 於 14-12-20 發表睇左

原帖由 sjssjssjs 於 14-12-20 發表
你換片……抹完正面……再左右打側抹……吾好正面吊起腳仔抹屁股……我初初又係手痛……另外…… ...
另外換片bb如果放床上……吾好烏低身換……條腰会好痛……我会搬張凳……坐係佢前面換……get well soon

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我生完大仔之後,可能抱bb時用錯力,又係手腕痛,但唔嚴重,帶咗護腕之後好好多,護腕喺運動店有,我喺吉之島運動部買。

有個fd比較嚴重,醫生幫佢打針,都好快唔痛。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

睇醫生,應是抱BB問題

大宅

應該係媽媽手,扭毛巾都痛,我個時生完差唔多3個月開始痛
睇普通醫生,個時我係睇完普通醫生再轉介我去做物理治療,做左3個月左右好返

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

用錯手勢抱,筋膜發炎,睇西醫先,食消炎藥帶護腕!上網 search 下點抱 bb 先正確姿勢!

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

引用:我生完大仔之後,可能抱bb時用錯力,又係手

原帖由 eeb 於 14-12-20 發表
我生完大仔之後,可能抱bb時用錯力,又係手腕痛,但唔嚴重,帶咗護腕之後好好多,護腕喺運動店有,我喺吉之 ...
想問下係用邊一種護腕呀?因為我媽咪抱我B抱到有媽媽手,我都想買比佢帶,thank you

男爵府

而家抱bb都痛到標眼水,洗奶樽都痛,換片又痛,扭條毛巾都痛,個人好down呀! ...
我餵人奶,生完幾日就開始痛,痛左成個月,用枕頭香蕉枕都冇用,最後買個my breast friend 餵人奶枕就好左好多

大宅

筋膜炎?我諗好多媽媽都試過,唔駛驚!睇醫生會比消炎藥同藥高你,可以的話唔好抱B或抱太耐!加帶護腕!好快冇事

伯爵府

BK Milk勳章

帶護腕普通運動店都有。。

首頁

尾頁

跳至