嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

紗巾一定要買 好好用架

大宅

我之前係呢到買個d gerder毛巾用

http://hk.store.auctions.yahoo.com/hk/march3228

$48兩包(共16條)包郵, 一包有8條, size約9吋x9吋, 質地幾好, 抵用.

加上毛巾有不同colour, 帶出街會靚d, 同埋就算有奶或食物既污積都會會好似白色咁show得咁明顯.

你地不妨去參考下, 可能一次買多d會再平d架.

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ling0722 於 08-4-18 09:26 發表
我覺得方巾好用d
紗巾我初初買左半打 發現bb嘔完奶即洗都洗唔甩d色 硬係有d黃黃地 漂左都唔得:;pppp:
我就買d2包8條裝既 但只係20蚊一包
又唔甩色 又純綿 又有唔同公仔
買左2包 到bb大左比佢帶返學校用都 ...

hi, ling0722
where to buy 純綿方巾 ? thanks

大宅

呢間啲小毛巾好似平少少,而且重有 carters 嘅,我換咗十條裝。

http://momoshop.shopping.ttyy.net/

我自己就小方巾同紗巾都有用,各有各好,我就建議你每樣買一些囉。

原文章由 yeeyee_mama 於 08-4-18 08:35 發表
我之前係呢到買個d gerder毛巾用

http://hk.store.auctions.yahoo.com/hk/march3228

$48兩包(共16條)包郵, 一包有8條, size約9吋x9吋, 質地幾好, 抵用.

加上毛巾有不同colour, 帶出街會靚d, 同埋就算有奶或食物 ...
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 SuperMimi 於 08-4-17 18:08 發表
cherrielovely,你bb出世咪呀?
用廚房大卷果d紙黎當紗巾.....係唔係剛出世在政府醫院用呀? 如果在家就唔會用廚房紙!!

我bb未出世呀...
廚房大卷廚紙我就係聽人講係政府醫院用呀..

不過我都買定打半紗巾了..
多謝各位媽咪...

咁想問埋呢, d紗巾有冇話用咩size好, 定係普通size己經ok呢?

別墅

原文章由 carey110 於 08-4-17 10:52 PM 發表

係呀,我99見我用紗巾佢仲話返我轉頭:"緊係唔係用依d黎墊住啦,你識唔識架?" 跟住"李"手掉開我條紗巾攞紙巾墊住

bb初初買唔夠紗巾既時候, 我媽咪就會叫我用廁紙墊住, 不過有紗巾就更係用紗巾, 因為初初嘔奶真係好犀利, 有時連一條紗巾都接唔哂... 但係個情況係無紗巾先會用廁紙囉~ 因為一兩格廁紙係唔夠墊, 咁樣變左仲唔環保...

可能你奶奶覺得用廁紙唔使洗... 所以話你唔識野... 哈哈~

我大約前前後後買左差不多2打半紗巾, 初初出世買左一包10條, 後來好快就唔夠用, 嘔多2次奶就已經無哂~ 食奶墊一條係頸, 食完濕左又墊過塊乾淨以防嘔奶, 一日都起碼用一打, 日日洗都唔夠用, 後來舅父買左一打送bb, 成日落雨乾唔切, 落樓下街市自己又買左半打, 有幾條奶奶浪衫又跌左落街 = =! 而家屋企無位要2日先可以洗一次bb衫, 所以2打紗巾係最底限度一定要有, 至於點解要換得咁密? 因為濕左既紗巾有好多奶係度, 貼住bb皮膚會生奶蘚, 所以就要換得咁密啦~ 仲有紗巾會用來沖涼、抺汗所以紗巾都少不免一定要買~

別墅

原文章由 cherrielovely 於 08-4-18 12:31 PM 發表

我bb未出世呀...
廚房大卷廚紙我就係聽人講係政府醫院用呀..

不過我都買定打半紗巾了..
多謝各位媽咪...

咁想問埋呢, d紗巾有冇話用咩size好, 定係普通size己經ok呢? ...

政府醫院無叫你地用廚房紙!!!! 個d紙係比你地d人去醫院探人既時候洗完手用架!!!!!
bb用品係要自己帶去醫院, 紗巾, 尿片, 濕紙巾都要自己帶先有, 再唔係就落樓下便利店買, 佢地連姨媽巾都唔會借比你, 又點會比廚房紙你抺奶呢~

紗巾無分size, 都係好似大人手巾仔咁大條左右, 有2隻分, 一隻係無花無圖案, 個隻會平d軟熟d不過比較易wea, 另一隻就印哂花, 個隻就比較廷身d比較貴d

[ 本文章最後由 ami0momo 於 08-4-18 14:33 編輯 ]

禁止發言

好媽媽勳章

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好意思呀...
我想搭咀問下各位靚媽媽...
咁其實衫生bb餵奶時係咪應該用紗巾/方巾墊住
而唔使用口水肩住架??
定要紗巾+口水肩咁樣墊???
仲有係咪所有紗巾/方巾/口水肩俾bb用之前都一定要最少洗一次先???
thx
執仔之手 與仔偕老

大宅

醒目開學勳章

如果係衣物 / 綿巾 / 口水肩 / 小毛巾全部洗一次先,因為你唔知工廠乾唔乾淨嘛。

太細唔會咁快用口水肩的,初頭只用綿巾 / 小毛巾好了。

原文章由 叉燒媽 於 08-4-18 16:28 發表
唔好意思呀...
我想搭咀問下各位靚媽媽...
咁其實衫生bb餵奶時係咪應該用紗巾/方巾墊住
而唔使用口水肩住架??
定要紗巾+口水肩咁樣墊???
仲有係咪所有紗巾/方巾/口水肩俾bb用之前都一定要最少洗一次先??? ...
    日本有怕死的 "自慰隊"

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 littlepigstores 於 08-4-18 16:38 發表
如果係衣物 / 綿巾 / 口水肩 / 小毛巾全部洗一次先,因為你唔知工廠乾唔乾淨嘛。

太細唔會咁快用口水肩的,初頭只用綿巾 / 小毛巾好了。

唔該哂呀~~
咁請問口水肩要幾多M 先用架?? 其實係咪BB出牙仔時多D口水先會開始墊呢??
唔好意思...咁多問題~
執仔之手 與仔偕老

大宅

醒目開學勳章

我個囝說就4個幾月開始用,個個bb其實唔同,你到時見佢玩口水 / 多口水 / 食手仔都會流好多口水的,咪比佢用囉。

原文章由 叉燒媽 於 08-4-18 16:52 發表

唔該哂呀~~
咁請問口水肩要幾多M 先用架?? 其實係咪BB出牙仔時多D口水先會開始墊呢??
唔好意思...咁多問題~
    日本有怕死的 "自慰隊"

王國長老

原文章由 littlepigstores 於 08-4-18 16:56 發表
我個囝說就4個幾月開始用,個個bb其實唔同,你到時見佢玩口水 / 多口水 / 食手仔都會流好多口水的,咪比佢用囉。

哦~~
明白哂喇~~~~~
感激!!!!
執仔之手 與仔偕老

子爵府

我買左3打紗巾比b女用

大宅

我都係響隻 b 4 個幾月, 佢開始玩口水/食手仔時比佢用, 不過如果你放番 bb 落床 or 冇人睇住佢果時一定要除左條口水肩, 我試過一次擺低佢響 bb 床, 自己走左去洗野, 洗洗下聽倒佢大叫, 即刻衝入房睇下咩事, 原來佢唔知點玩條口水肩整到 kum 住左自己塊面, 又唔識整走佢 (比條濕左既口水肩 kum 住抖氣應該幾辛苦), 驚起上黎大叫, 嚇死我呀~~ 所以之後冇人睇住佢果時我一定會除!

原文章由 叉燒媽 於 08-4-18 16:59 發表

哦~~
明白哂喇~~~~~
感激!!!!

別墅

係呀,真係要成兩打紗巾先夠用ga!我响精Link舍買。
http://fairy.bb-campus.com/index.php
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

好實用的,一定要買。

大宅

原文章由 ami0momo 於 08-4-18 14:17 發表

bb初初買唔夠紗巾既時候, 我媽咪就會叫我用廁紙墊住, 不過有紗巾就更係用紗巾, 因為初初嘔奶真係好犀利, 有時連一條紗巾都接唔哂... 但係個情況係無紗巾先會用廁紙囉~ 因為一兩格廁紙係唔夠墊, 咁樣變左仲唔環保.. ...

點解唔買部抽濕機+坐地衣架? 可以唔使關門關窗, 部機一路抽濕一路出風吹, D紗巾可以好快乾。

或者用冬天時的暖風機, 10 mins已可乾晒, 但係間屋會好熱。

首頁

尾頁

跳至