自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

d金句越睇越好笑. . . 只可惜以後都不會再有。
我諗除咗伍家屋企人之外....tvb新聞部d同事,...都一定好傷心。

[ 本文章最後由 AA媽媽 於 08-4-18 12:58 編輯 ]

侯爵府

原文章由 jessieoh 於 08-4-18 11:18 發表
好鐘意睇佢報新聞, 佢真係好風趣, 好幽默

係呀!永遠懷念佢呀!

男爵府

尋日一聽到就好驚訝啦,估唔到!

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 BEBE913 於 08-4-18 11:07 發表
我都好有同感,好似有位好耐無見既朋友離開左咁,個種感覺好難過,雖然喊唔出,但個心就好酸好酸,我記得每當佢主持新聞個陣,佢既拍檔就會同佢講'交返個波比你..伍晃榮'.....,而家,將來都唔會再聽到呢句話喇... ...

me too, 好走.

侯爵府

好突然同可惜.........
懷念你.........

大宅

因為佢每1日都默默地陪住我地, 所以特別覺得親切....

原文章由 BEBE913 於 08-4-18 11:07 發表
我都好有同感,好似有位好耐無見既朋友離開左咁,個種感覺好難過,雖然喊唔出,但個心就好酸好酸,我記得每當佢主持新聞個陣,佢既拍檔就會同佢講'交返個波比你..伍晃榮'.....,而家,將來都唔會再聽到呢句話喇... ...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

安息吧
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

原文章由 阿巴 於 08-4-18 10:53 發表
各個天皇巨星的離世對我都無乜特別感覺。
昨夜聽到伍晃榮先生的離開,反而令我有說不出的衰傷!

我都有"阿巴"既感覺. 昨夜真係覺得好婉惜.
想起佢上次佢訪問tvb既新舊新聞報導員既節目, 真係.......唉.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

禁止訪問

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

佢都仲好後生下…

公爵府

子爵府

今朝睇新聞, 伍家謙講佢D生平, 好令人感動...
願他好好安息...

珍珠宮

Me Too.

原文章由 彤b^^ 於 08-4-18 12:43 發表
好突然....
細個已經睇佢,
安息

伯爵府

係, 估唔到, 真係好唔捨得, 記得佢話退休時我重同老公講洗唔洗咁後生呢?

伍晃榮, 真係與別不同的生鬼報導員, 陪伴我成長, 永遠懷念你
test test

男爵府

我都好鍾意睇佢報體育新聞, 我生鬼... 好唔捨得佢
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

子爵府

你地有冇留意.....伍生去時係6:30新聞ar.......消息出時係新聞完...真係好似整定敢...............

大宅

MISS YOU
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

大宅

真架??? 不可思議.....

原文章由 april48 於 08-4-18 14:09 發表
你地有冇留意.....伍生去時係6:30新聞ar.......消息出時係新聞完...真係好似整定敢...............

大宅

好媽媽勳章

真係好突然,好唔捨得佢
我呢d80年代出世既人真係睇佢長大架,由小學開始睇到中學畢業,到生埋仔女都係睇佢 佢講體育新聞真係好好笑架,我會邊睇邊咔咔笑,好掛住佢,好似冇左個老朋友咁 我覺得而家冇一個講得有佢咁好 希望佢既家人保重:cry:

大宅

伍晃榮病逝 京奧夢抱憾
急性血癌10天奪命
2008年4月18日
【明報專訊】以一句「波係圓﹗」(足球是圓的)寓意球賽戰果無常、贏得廣大觀眾欣賞的「香港第一體育主播」伍晃榮,患上急性血癌,短短10天就因感染肺炎導致器官衰竭而病逝,享年67歲。

當了45年記者、3年前退休的伍晃榮,生前一直希望參與採訪北京奧運,無早前更與他協議,安排他北上採訪京奧,然而人生卻如球賽般倏忽無常,距離奧運開幕只有112天之際,這名最受觀眾歡迎的體育記者就因病離世,留下了點點遺憾。

人稱第一體育主播 近期身體欠佳

無電視發表聲明, 對前主播伍晃榮病逝深感惋惜,讚揚他敬業樂業 ,希望其家人節哀保重,無會盡力協助辦理其後事。

「我爸爸今日6時35分離開了大家,他因為白血病感染肺炎,導致器官衰竭病逝。他去得很安詳,我們一家都陪伴在側。爸爸從事傳媒工作多年,一直為市民服務,我很proud of(為其驕傲)爸爸,很開心能夠做他的兒子,多謝大家關心。」伍晃榮的長子伍家銳昨日在弟弟家佑陪同下,哽咽把噩耗告知在醫院守候的傳媒,兄弟倆其後護送父親遺體離開病房。

「這節新聞報道完畢,再見。」2005年6月30日,無新聞報道結束,也結束了伍晃榮45年的記者生涯,但他隨即被無綜藝及體育科延攬,為第10屆全國運動會及2006年世界盃擔任主持。採訪北京奧運是伍晃榮的夢想,他較早時接受訪問時曾說﹕「只要健康許可,就算撐拐杖、坐輪椅,也想做北京奧運主持。」

無總經理陳志雲形容伍晃榮為「香港第一體育主播」,透露無本已邀得他擔任奧運節目主持,慨嘆如今未能成事。無電視綜藝及體育科監製李漢源亦證實,早前已與伍晃榮達成協議,奧運期間安排他到北京採訪,可惜事與願違,感到非常遺憾。

一名與伍晃榮相識了數十年的好友,昨在醫院憶述伍晃榮曾笑言自己已經退了下來,未必再當主持,但朋友一句「乜你咁蠢呀,你講得咁好,無人及得上你」將他點醒。這名好友搖頭嘆息﹕「伍晃榮近期正為奧運作準備,如今去世,令人感到可惜﹗」他又指伍晃榮近期身體欠佳,每次相約吃飯、賭馬,他都是拄拐杖到來。

患糖尿多年 上周發燒入院

伍晃榮病危的消息傳出後,無高層人員及同事好友紛紛趕到醫院探望,神情哀傷。伍的友人昨午指他的病情並不樂觀,紛在病榻旁鼓勵他振作﹕「起來了!我買了你的書,你還未給我簽名!我們還要跟你一起賭馬!」至傍晚,與伍晃榮相識多年的無前助理總經理黃應士從病房走出來說﹕「我一位相識了幾十年的老朋友剛返了天國,大家都好傷心。」

體育節目主持人鍾志光形容伍晃榮是「絕不簡單的體育新聞報道員」。他說伍晃榮為人友善,願意幫人,他最難忘伍晃榮任世界盃節目主持時,常在稿中加上鬼馬台詞,惹人發笑,他極不捨得伍晃榮離世。

據悉,伍晃榮患糖尿病多年,一直有服藥。他上周二在茶樓飲茶後,因出現發燒現象求醫,醫生馬上要他入院。前天,有朋友到瑪嘉烈醫院探他,當時他已陷入昏迷狀態,需靠呼吸器維持生命,連親朋來訪都不知道。不過,當親友喚他的名字「伍晃榮」或綽號「阿盲」時會稍有反應,甚至會微微睜開眼睛。伍晃榮的妻子及兩個兒子,一直在醫院緊握他的雙手,給予支持。

伍晃榮最後一次新聞報道的網址﹕
http://www.youtube.com/watch?v=zfYV5DLw2bg&feature=related

首頁

尾頁

跳至