跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

我囝囝想報09-10年度k1, 以下幼稚園唔知那間好, 請各位媽咪比d意見
1. 康傑
2. 迦南
3. 嘉琳

唔該

公爵府

牛年勳章

咦?? 我果個諗住09-10年讀n1喎...

子爵府

我囝囝今年8月讀迦南N1

大宅

我地都係09-10讀k1, 08年11月就會去迦南讀n1, 到時睇下考唔考到出面果d先, 如果唔得就繼續讀迦南

..

別墅

咁你地覺得迦南點, 會考出面邊d學校?又點解會比d bb讀迦南N1,
因為如果讀N1都要今年12月先讀, 因為我囝囝係06年12月出世, 但婆婆又反對佢咁早返學, 依家都唔知點!

大宅

康傑 very good!

我的囝囝現在在康傑念K1,無論校長、本地及外藉老師,各方面都非常之好,囝囝念得好開心,實在冇選擇錯誤。

別墅

Amymama,

我想問下你之前點解唔揀迦南, 另康傑係唔係可以用學卷, 1個月幾錢學費, 康傑是傳統教學/活動教學, 另佢地外藉老師係點教法, 一間學校有幾多個外藉老師, 唔好意思, 咁多問題, 麻煩哂!

大宅

我從來無想過迦南這所學校呀,只係以富欣同小西灣邨附近的幼稚園作考慮,最後見康傑各方面都非常顧及家長要求,而且近我媽家,所以選了這裡。

囝囝入讀的一年算係最幸運,因為打後3年都可以享用學券,而今年再入的就唔會再有任何學券,校方表示如果改制轉非牟利,所行的教學模式就會受到規限,所以唔會轉為非牟利,這點亦能理解,我無研究這到底是傳統還是活動教學,只知小朋友發展不錯,校內一連五天都有一男一女的親切西人老師負責教英語和經常跟小朋友接觸,小朋友跟他們過得很開心又自然,會成日以英文對答,這些都係日積月累得來的好成績。

07/08年全日制$3,500,每日都有一種不同的課外活動送出,而半日制就要另外付款參加,囝囝在課外活動學到好多好多東西,大大擴濶小小年紀的圈子,我囝囝參加咗英語話劇、Echo Talk、跳舞、普通話同電腦,以我這些全職又無請工人的家庭,比小朋友在康傑讀實在非常好,同老師的關係又好好十足好朋友,我覺得非常難得,絕對唔係賣廣告,只係想把好的東西跟有小朋友即將入學的媽咪分享,因為自己都曾經煩過點揀。

原文章由 namnam1217 於 08-4-30 15:14 發表
Amymama,

我想問下你之前點解唔揀迦南, 另康傑係唔係可以用學卷, 1個月幾錢學費, 康傑是傳統教學/活動教學, 另佢地外藉老師係點教法, 一間學校有幾多個外藉老師, 唔好意思, 咁多問題, 麻煩哂! ...

[ 本文章最後由 AMYMAMA 於 08-5-1 01:21 編輯 ]

別墅

Amymama :

多謝您回覆, 聽左你的意見, 令我對佢有更大的信心, 我都會考慮比囝囝入, 但最大要考慮係仲有無學卷, 因為我囝囝應該報09-10年度k1, 如果係咁即無政府資助, 到時支出入大了, 所以要同老公相量下下先; 另我想知道要入09-10年度, 要幾時開始報名, 唔該!

大宅

此外學校仲有免費校車接送,雜費好似每半年1千元,之前係900元,我都唔知幾時收生,但學校在5月17日周六下午大約3至6時舉辦開放日,妳致電 (2605 5236) 問個詳細好了,到時我囝囝都會參加表演,HEHE!

原文章由 namnam1217 於 08-4-30 16:17 發表
Amymama :

多謝您回覆, 聽左你的意見, 令我對佢有更大的信心, 我都會考慮比囝囝入, 但最大要考慮係仲有無學卷, 因為我囝囝應該報09-10年度k1, 如果係咁即無政府資助, 到時支出入大了, 所以要同老公相量下下先; 另我 ...

別墅

開放日, 睇吓我到得唔得閒同囝囝,老公去參觀下, 另點解會有免費校車接送!

珍珠宮

AMYMAMA,

我個囝都係讀康傑現在k2
你無工人, 點安排接放學?

大宅

校長說是校方安排的,為何免費我就唔知了,好似最遠可去到北角。去年選校時附近一所幼稚園淨係校車都收得好貴,另外樣樣都計到好足設施又唔係咁好,計落仲唔化算,所以無考慮。

原文章由 namnam1217 於 08-4-30 17:28 發表
開放日, 睇吓我到得唔得閒同囝囝,老公去參觀下, 另點解會有免費校車接送!

大宅

在校所有同校的師兄師姐,我個仔都說是同學,相信見到實話識妳個囝囝的,哈哈!
我5點半放工,每天第一時間趕返黎接仔,通常都可以在6點左近返抵接他的,老師同嬸嬸好好,唔會話我阻住佢地放工的

原文章由 minmin 於 08-4-30 23:52 發表
AMYMAMA,

我個囝都係讀康傑現在k2
你無工人, 點安排接放學?

大宅

多數老人家都會話早讀書唔好, 不過我覺得早D比佢去一個有人陪佢玩, 唱歌跳舞, 做下運動, 學下食野, 都諗唔到有乜唔好, 我亞媽都叫我唔好咁早比佢讀, 話好慘????? 去玩都慘, 我就覺得慘唔
過係屋企行黎行去, 無所事事, 淨係識睇電視果d小朋友
不過你可以等佢2歲幾去讀半年n1都對佢第時讀k1有D幫助既

原文章由 namnam1217 於 08-4-28 11:46 發表
咁你地覺得迦南點, 會考出面邊d學校?又點解會比d bb讀迦南N1,
因為如果讀N1都要今年12月先讀, 因為我囝囝係06年12月出世, 但婆婆又反對佢咁早返學, 依家都唔知點! ...
..

珍珠宮

你問吓你個囝識唔識Parco??
嘩, 你份工咁好日日可以準時收工
又咁快返到黎, 你份工係邊樹?
咁你係咪自己煮飯?
我每星期就煮3-4晚飯.

我都岩岩轉左份工係灣仔.

大宅

好媽媽勳章

To Amymama,

我囡囡今年十月會讀康傑n1,但已收到學校寄黎買校服既form喇,但我唔想咁早買定...請問如果唔係學校代購,仲可以係邊度買康傑既校服?

Thanks

大宅

要問問至知。

以前在中環都係咁趕返工放工,而家公司搬到太古坊至舒緩好多,通常都係買少少野,回家自己煮或老公煮,有時懶得煮就買燒咪飯同百佳廣場壽司,咁又一餐,HEHE!

妳在灣仔如果近告士打道,我估最快坐788同789的了,8P行軒尼詩道多人上落或者耐D ,真係好難講。

原文章由 minmin 於 08-5-3 20:16 發表
你問吓你個囝識唔識Parco??
嘩, 你份工咁好日日可以準時收工
又咁快返到黎, 你份工係邊樹?
咁你係咪自己煮飯?
我每星期就煮3-4晚飯.

我都岩岩轉左份工係灣仔. ...

大宅

我好懶無自己搵地方買,學校有安排就索性跟學校指示做的了。

原文章由 BB妹媽咪 於 08-5-4 12:30 發表
To Amymama,

我囡囡今年十月會讀康傑n1,但已收到學校寄黎買校服既form喇,但我唔想咁早買定...請問如果唔係學校代購,仲可以係邊度買康傑既校服?

Thanks ...

大宅

好媽媽勳章

OK,咁我都跟學校買校服算喇...費時煩... ...唔該哂!

原文章由 AMYMAMA 於 08-5-5 15:04 發表
我好懶無自己搵地方買,學校有安排就索性跟學校指示做的了。

首頁
12345...8

尾頁

跳至