跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

HELLO 各位, 我正在煩緊比囡囡讀康傑還是迦南好(n1), 迦南已interview了, 聽人說迦南不是好好. 但是康傑是否ok呢, 沒有太多資料 ? 因為我擔心下年bb正式讀k1時是否仍然continue讀呢, 若再轉校, bb會很難適應?

珍珠宮

你要留意,

康傑無學卷, 迦南有.

洋房

我個女今年9月讀迦南n1

男爵府

康傑都有學卷k1開始, 我囡囡今年10月返n1了.

大宅

康傑好似係私立獨立幼稚園, so only 在過渡期內嗰年有學卷, if 過渡期內嗰年申請到, 咁就K1, K2, K3 都 ok.

check check 學校好啲喎.....

男爵府

沒錯, 我昨天已打電話到康傑, 因過渡期才有學卷的, 故此待囡囡讀N1時是否合適.

禁止訪問

男爵府

想問大家點解無人講嘉琳? 即係小西灣富欣花園果間 , 呢間係唔係唔好架 ?都係想聽下大家意見!

別墅

回覆 #1 chanhiushan 的文章

嘉琳好似好少人讀... 我住佢樓上, 平日都唔覺得佢有人...

我孖B 係 17 個月, 我諗會揀嘉琳, 因為就腳, 我兩公婆可以湊佢返左學至返工, 我有工人及外婆接佢地...

水晶宮

好媽媽勳章

剛剛路過,見你地講開呢間幼稚園....

我今朝送完阿仔返學,同d同學仔家長食早餐,佢地無端端講開呢間野...
因為有個同學仔o係由呢間學校轉去我仔讀果間.

因為同學仔係新移民,成日比呢間老師們奇視
又成日唔關事都比人罰.....
而且仲有好多不公平對待

原文章由 CreativeAccount 於 08-6-11 22:49 發表
嘉琳好似好少人讀... 我住佢樓上, 平日都唔覺得佢有人...

我孖B 係 17 個月, 我諗會揀嘉琳, 因為就腳, 我兩公婆可以湊佢返左學至返工, 我有工人及外婆接佢地... ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

回覆 #1 patpat234 的文章

因為我係孖B, 只係驚打風落雨, 婆婆同工人一人一個湊佢地返學唔掂...

但佢門面真係好鬼冷清...

男爵府

嘉琳有無學卷架 ?

男爵府

其實迦南 & 康傑 & 嘉琳 呢三間 , 邊間質素好 ?價錢又如何? 因為我聽人話: 要搵一間好 D 幼稚園讀, 有助將來升小學架 ! 唔知係唔係呢 ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個小朋友讀康傑, 我十分滿意.
同d朋友傾開, 佢地都覺得康傑唔錯 (同佢地d小朋友學校比較),
起碼d老師好關心小朋友, 又願意同家長保持緊密聯絡,
同埋每星期係手冊到寫下小朋友的事情,
雖然只係好簡單, 不過好多學校都無....

男爵府

其實最近我屋企係嘉琳, 聽到大家咁講又覺得康傑好D , 但好似無學卷, 咁咪貴左囉! 但無人再比意見講迦南呢????

別墅

回覆 #1 chanhiushan 的文章

我又係住富欣囉, 因為孖B, 平時靠婆婆(70歲)同工人, 所以唔想佢地太遠接放學...

不過康傑有外藉老師, 的確唔錯, 雖我兩公婆返去都會同佢地講下英文, 但老師係外語人會更好囉...

大宅

的而且確,康傑在來年唔轉非牟利無學券,係一個好大的考慮問題,但係如果以過去那年3,500一個月來計,小朋友可以每日得到所有本地及外藉老師、校長同嬸嬸的教導與悉心照料,每日放學有免費有益身心的課外活動提供,又有免費校車接載,而學費方面已包膳食茶點各樣,總之無微不至有數之不盡的優點,我覺得就算無學券都係物超所值的,再者我地的大前題係為小朋友好。我自己係返5日工的,老師曾經問我點解唔比我囝囝星期六返學,試問邊度會有老師咁有愛心,唔戒意多個小朋友要照顧,反而想我囝囝返黎一齊開開心心過校園生活呢!所以我囝囝入讀康傑,我覺得係一個對佢所下最最最好的決定。

[ 本文章最後由 AMYMAMA 於 08-6-20 20:36 編輯 ]

男爵府

做媽媽真係唔容易! 細細個又驚養唔大, 大左又要諗讀書, 又驚揀錯學校比自己個仔,我初時都係抱著是是但但, 但聽到其它朋友講要搵一間好D學校比仔仔, 對佢將來入讀小學及中學較好D, 真係煩!!

我自己住富欣,當然搵嘉琳係最方便的選擇,如果因為方便而揀錯, 我又驚日後會後悔!

唔知迦南好唔好呢 ?有無意見!

原文章由 CreativeAccount 於 08-6-20 19:39 發表
我又係住富欣囉, 因為孖B, 平時靠婆婆(70歲)同工人, 所以唔想佢地太遠接放學...

不過康傑有外藉老師, 的確唔錯, 雖我兩公婆返去都會同佢地講下英文, 但老師係外語人會更好囉... ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實我都係是但同個囝揀學校,
最緊要佢鐘意,
因為我囝囝比較怕醜, 如果佢唔鐘意間學校,
我會好麻煩囉..

我唔知迦南好唔好, 應該都幾好... 如果佢唔係無全日制, 我都會考慮下...

男爵府

AMYMAMA,

想問你知唔知康傑的升小派位好唔好?

原文章由 AMYMAMA 於 08-6-20 20:35 發表
的而且確,康傑在來年唔轉非牟利無學券,係一個好大的考慮問題,但係如果以過去那年3,500一個月來計,小朋友可以每日得到所有本地及外藉老師、校長同嬸嬸的教導與悉心照料,每日放學有免費有益身心的課外活動提供,又有免費校車 ...

首頁
12345...8

尾頁

跳至