跳至

首頁

尾頁

別墅

有無攪錯呀, 真係無公德心. 係bor, 想問下杏花村有什麼幼稚園好呀. 有無介紹呀.
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]

別墅

回覆 #2 AMYMAMA 的文章

迦南.... 根本唔會諗, 其實家長都係貪佢有學卷...

岩既, 而家香港生活咁艱難, 好似我咁, 兩個孖仔, 唔係個個家長可以負擔冇學卷的學費的

男爵府

想問居住小西灣之家長, 係咪首選康傑呢 ? 其它不作考慮!

大宅

有關小西灣幼稚園

我仔仔剛剛讀完迦南BB班,我覺得各方面都非常好喔﹗老師們非常體貼,陳校長亦非常好人。我本身要返工,仔仔由99照顧,當然時常想知仔仔係學校情況,班主任常常會打電話和我溝通,告知仔仔情況,令我好放心。仔仔係12月出世細仔插班生,但老師好好,所以佢好快適應學校生活,而家成日話要返學,又話返學好開心,好鐘意老師。
San San Ma

大宅

我想問你細仔係幾時報名BB班(N1?)架?我個囡又係細囡(07年12月),唔知應該幾時報名,心儀O既學校有康傑同迦南.

原文章由 kaka121205 於 08-7-19 12:57 發表
我仔仔剛剛讀完迦南BB班,我覺得各方面都非常好喔﹗老師們非常體貼,陳校長亦非常好人。我本身要返工,仔仔由99照顧,當然時常想知仔仔係學校情況,班主任常常會打電話和我溝通,告知仔仔情況,令我好放心。仔仔係12月出世細仔插班生 ...

大宅

有關小西灣幼稚園

原文章由 hkpackage 於 08-7-19 13:17 發表
我想問你細仔係幾時報名BB班(N1?)架?我個囡又係細囡(07年12月),唔知應該幾時報名,心儀O既學校有康傑同迦南.

07年3月尾interview,08年1月初入學。返左半年學,學左唔少嘢,而家識唱好多歌,又跳舞,成日係屋企開演唱會。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

迦南都好似ok喎... 不過無全日班囉...

別墅

回覆 #1 lojo11 的文章

好難答你, 真係在呢度睇到有同學仔被人打, 投訴沒理會, 你搏唔搏?

大宅

我個女都响迦南讀過n1, 但係我就覺得唔係太差, 老師都幾有愛心, 不至於每日都會打電話同你回報小朋友今日响學校做過咩, 但係如果你地擔心, 打到電話返學校, 老師都會好樂意同你講 ..

我個女都好羞家, 初初返學時, 都有試過咬人, 學校12點放學, 老師12點15分左右立即打電話比我, 講番當時發生左咩野事, 教我如何同個女講番咁樣就係唔啱, 我應該要點處理, 咁當然, 我亦都連續好幾日都打電話返學校, 問番個女仲有冇做番d 咁的行為..

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-23 16:36 發表
好難答你, 真係在呢度睇到有同學仔被人打, 投訴沒理會, 你搏唔搏?

[ 本文章最後由 mimi1102 於 08-7-24 12:03 編輯 ]

公爵府

牛年勳章

心大心細... 

翡翠宮

相信每間學校都會有好老師的....

別墅

回覆 #1 lojo11 的文章

查實大家收到康傑開放日的邀請電話未? 佢話八月度某星期六, 但好似仲未有聲氣?

唔知係咪攪埋註冊? 各位知唔知要帶D 咩去? 唔該...

別墅

其實小一選校資料都冇一區叫"小西灣"只有"柴灣", 即係可選 14, 16區, 16區係柴灣,14區係北角, 區裡面除左 "培僑" 仲有好多可以選擇的地區名校, 詳情或選校方法, 請先查看 "香港教育城" http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

另外, 關於學卷制, 除左資助, 當時仲係想有一個監管意義, 實行的時間尚短, 難言成效, 但不接受學卷的教育機構, 要有相當實力, 否則在收"夠"生或實行教育理念方面恐怕將困難重重, 所以除非是教會團體或如寶山/耀中/維多利, 這類一個月收5仟6仟學費(半天上課), 否則很難支持下去.

大宅

分析得好好,而康傑方面曾說過如果轉非牟利,政府方面會有很多限制,就唔能夠實行自己那套認為有效的教學方法,而我對佢地過去一年的教學方法好接受,對小朋友未來升讀小一在函接方面好有信心。囝囝係細仔3歲8個月將升K2,平時好活潑坐唔定,A-Z方面暫時真係未認得晒,我冇刻意要佢去認,不過昨晚陪佢做暑期作業,佢見到好多圖案都可以將相配的英文字詞正確地話我知,例如:蘋果=apple,雪糕=ice-cream,雞蛋=egg等,見佢識做無問題我就覺得有進步好開心滿足。

原文章由 lafayette 於 08-7-28 08:42 發表
其實小一選校資料都冇一區叫"小西灣"只有"柴灣", 即係可選 14, 16區, 16區係柴灣,14區係北角, 區裡面除左 "培僑" 仲有好多可以選擇的地區名校, 詳情或選校方法, 請先查看 "香港教育城" http://chsc.edb.hkedcity.net ...

[ 本文章最後由 AMYMAMA 於 08-7-28 09:19 編輯 ]

公爵府

牛年勳章

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-25 17:22 發表
查實大家收到康傑開放日的邀請電話未? 佢話八月度某星期六, 但好似仲未有聲氣?

唔知係咪攪埋註冊? 各位知唔知要帶D 咩去? 唔該...

我都想去康傑"八卦"下呀~ 有消息的話通知聲丫唔該!! 因為我冇留電話比佢地

別墅

我想問O下康傑係唔係唔可以用學劵O架?

大宅

YES!但佢的雜項收費一D 都唔取巧,話咁多就咁多,好老實,我覺得讀全日班簡直物超所值。

原文章由 jennybill 於 08-8-3 23:43 發表
我想問O下康傑係唔係唔可以用學劵O架?

男爵府

原文章由 Carol999 於 08-8-3 01:30 發表

我都想去康傑"八卦"下呀~ 有消息的話通知聲丫唔該!! 因為我冇留電話比佢地

我7月中打去康傑問,佢地 9月20日 3pm-6pm open day,乜又轉左8月咩?! 我都冇留電話,如果改左期,請報料~

男爵府

Amymama
想問你的小朋友買了幾套校服? 我買了共兩套, 但怕唔夠換?

原文章由 AMYMAMA 於 08-8-4 09:39 發表
YES!但佢的雜項收費一D 都唔取巧,話咁多就咁多,好老實,我覺得讀全日班簡直物超所值。

翡翠宮

我記得之前都係9月參加康傑的open day...

首頁

尾頁

跳至