嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

出水豆可否用芫荽水沖涼?

我仔而家出緊水豆,我姑仔打電話來叫我用芫荽煲水比個仔沖涼。大家有無聽過或者試過?
raindrop

別墅

Re: 出水豆可否用芫荽水沖涼?

Yes, 我奶奶都有叫我用芫荽水沖涼 + 每天飲竹蔗水<--使到水豆出曬去(廢事第日生蛇), & 查立梅油在水豆<--止痕
最重要是有病的反應(鼻水和咳)即刻看醫生,有個護士話比我知, 她同事個仔有並發症-肺炎死了 ! 因咳得好勁 !

大宅

多謝你回應,我同佢睇左醫生,所以有藥膏搽。我平時比個仔奶奶揍,夜晚自己揍返,但老公話唔想個仔揍來揍去吹到風,話留佢係奶奶度過夜,我而家好掛住佢呀!
raindrop

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個女出水痘時,醫生都話唔好比佢吹風,為個小朋友好,做大人就要忍下啦

別墅

係呀濕疹,奶癬,冲莞茜水好好
珍惜生命,生命寶貴,各類動物也有生命,愛謢生命,支持不剎生,不吃肉類,支持茹素,不要光說要行動,本人巳茹素多時.....

大宅

什麼是“生蛇”? 怎樣的?

別墅

老人家話細時水豆出不清, 第日生蛇的機會很高 !
生蛇是一種皮膚病, 在身體中間開始生一點點紅色的-很痛 & 很痕的, 會圍住身體一個圈來生, 如不早D看醫生食藥控制而生成完整一個圈,就會死亡 !

大宅

請問BB幾大會出水豆呢﹖

子爵府

我仔仔早2日都出水豆,而家正係佢既高峰期(第3/4日),早2日去睇醫生時,個醫生話水豆一定要好好護理,如果唔係,傷口一發炎流膿,咁就好大件事..因為要引起并發症,輕則皮膚?爛,重則細菌感染,引至肺炎而死亡!真係唔可以睇少水豆既威力呀!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

首頁

尾頁

跳至