想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

dear agnescheng
你上次一次 bingo 咁叻, 下次都可以....good luck !

原文章由 agnescheng 於 08-4-20 20:18 發表
仁安package 包雪蛋幾耐?
我舊年8月養和package 都係$60000, 包雪蛋兩年. 其實iui又好,ivf 又好. 真係要睇返自己既問題.
一個月得一次iui 機會, 做 幾次 都已經三個月.
我都唔細, 舊年33, .所以, 只決定做ivf. 今 ...

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

咁即係養和都加左價,真係慘現在樣樣都加價,咁樣做ivf真係越早做越著數,除左成功率高D連價錢都會平D。

原文章由 steplovebb 於 08-4-20 23:05 發表
而定冇package, 一個月一千元, 我剛剛做完, around 9-10萬......

複式洋房

嘩, 真係度度都加價播, 睇黎都係早d開始療程, 早d搞掂! 好啦, 一於call仁安話我要start 療程先!
今晚睇左"和味無窮", 講d柳葉魚點樣人工繁殖, 佢地係母魚身上擠d卵出黎, 再係公魚身上取出精囊, 然後將d卵子同精子放係器皿入面攬拌, 咁卵子就會受精. 哈哈, 我即刻同c6講衣個就係我地將來要做既ivf喇!

複式洋房

原本打算今個星期開始ivf既treatment, 點知c6打黎話佢遲d公司派左d野比佢做, 唔攞得假, 佢怕會同d operations撞期, 點算好?
有冇姊妹有做ivf既steps比我參考下呢?

複式洋房

我終於都開始左ivf既療程!
尋日去左仁安簽同意書同攞療程既針藥. 我決定唔join package, 因為可以去TST既clinic度睇醫生, flexible d, 而且TST個clinic既醫生費,藥費, ultrasound費用都比醫院平, 所以overall可能同join package既價錢差不多, 如果touch wood中途有問題要終止療程, 就可以唔洗比禁多.

尋日同負責我個case既李姑娘詳談一輪, 佢叮囑我千祈唔好點香芬, 噴香水, 特別係薰衣草味, 因為會刺激神經, 影響hormone既分泌, 佢要我衣家開始避開有香味既野, 所以我番到屋企第一件事就係除左厠所入面舊香x飄香精. 李姑娘又教我做完放胎後就唔好食苦瓜,木瓜,香蕉.因為會刺激子宮收縮喎! 佢話等放胎後就比個list我, 我衣家唔洗記咁多住. 另外, 姑娘又教我放胎後唔好刻意唔做野或成日瞓,事關著床係好需要子宮既血液運行,所以,我地可以照平日咁番工,如果係office坐得太耐,都要出去行下,太耐唔沃動,子宮既血液循環就唔好,好難著床.
當然如果份工太操勞就最好請假休息,休息期間可以落街行下,總知唔好搬搬抬抬就得喇.佢講衣個道理點醒左我, 唔怪得d姊妹成日話o係唔在意既情況下bingo左, 太刻意反而唔好. 李姑娘, 唔該哂.

我尋晚打第一支針, 我唔想自己吉自己 , 所以由老公操刀 , 支針長少於一吋, 但原來當針吉落肚時係唔痛架!!! 不過當推d藥落肚皮時就有少少痛, 打完後兩三分鍾已經唔痛喇. 平時我打針都唔會望住 , 但我尋晚竟然夠膽目擊整個過程...哈哈 , 因為我擔心唔望住老公整,佢會打錯位或者整親我...對佢冇咩信心, 因為佢話自己都好驚.:;pppp:

[ 本文章最後由 baby_fung 於 08-4-26 11:25 編輯 ]

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

baby-fung,

我都係昨晚開始打針,不過我係親自操刀,我係第一次自己打,之前我做iui都係返診所叫姑娘打,我要打Gonal-f每日300iu,你係唔係打Gonal-f呀?Gonal-f係最靚同最貴的藥呀!可以谷靚D卵架!

原文章由 baby_fung 於 08-4-26 10:26 發表
尋日去左仁安簽同意書同攞療程既針藥. 我決定唔join package, 因為可以去TST既clinic度睇醫生, flexible d, 而且TST個clinic既醫生費,藥費, ultrasound費用都比醫院平, 所以overall可能同j ...

複式洋房

HappyDay2008, 我仲未打谷卵針架,因為我用long protocal, 衣家打緊壓抑做卵劑-Decapeptyl 0.1ml, 醫生開左12支比我,連續打直至經期,跟住就隔日打.等M一黎再加谷卵針 .
睇黎你會早過我bingo. hehe

侯爵府

baby_fung,

我都係long protocal,不過我係用噴鼻代替打針,我之前個cycle day21開始噴鼻,前幾日M come昨晚就開始打針加噴鼻。嘩!咁你咪要打好多針,谷卵針都係日日打喎。我都預祝你今次ivf成功先!

原文章由 baby_fung 於 08-4-26 11:17 發表
HappyDay2008, 我仲未打谷卵針架,因為我用long protocal, 衣家打緊壓抑做卵劑-Decapeptyl 0.1ml, 醫生開左12支比我,連續打直至經期,跟住就隔日打.等M一黎再加谷卵針 .
睇黎你會早過我bingo. hehe ...

複式洋房

原文章由 HappyDay2008 於 08-4-26 11:34 發表
baby_fung,

我都係long protocal,不過我係用噴鼻代替打針,我之前個cycle day21開始噴鼻,前幾日M come昨晚就開始打針加噴鼻。嘩!咁你咪要打好多針,谷卵針都係日日打喎。我都預祝你今次ivf成功先!

...

icic...係呀, 我將會打好多支針, 遲d一日打兩支添 好彩我肚d脂肪夠厚 , 唔係好痛 , 但始終唔夠膽自己打落自己既肚皮度 .
唔知點解我會用針代替噴鼻架呢? 不過我之前完全冇做過iui, 唔知有冇關係呢?

侯爵府

baby_fung,

唔同醫生用的手法都唔同,Dr.Tay都係在第一個cycle用食避孕藥同打針來抑制排卵,但Dr.Tay D針係打大脾架。瑪麗醫院就用噴鼻,打針就打pat pat。不過無論邊種方法目的都係抑制排卵然後再谷卵。
好彩我地打針係打肚皮,咁肚皮夠脂肪就無咁痛,你試下自已打一次,包你一次以後唔再怕,我都係咁,深呼吸一下就吉落去攪掂晒。

原文章由 baby_fung 於 08-4-26 17:11 發表

icic...係呀, 我將會打好多支針, 遲d一日打兩支添 好彩我肚d脂肪夠厚 , 唔係好痛 , 但始終唔夠膽自己打落自己既肚皮度 .
唔知點解我會用針代替噴鼻架呢? 不過我之前完全冇做過iui, ...

[ 本文章最後由 HappyDay2008 於 08-4-26 20:45 編輯 ]

大宅

baby_fung
thanks for your information我而家先知原來放完旦唔需要休息太多, 同原本要 "血氣行"......
祝一切順利...早日生b

原文章由 baby_fung 於 08-4-26 10:26 發表
尋日去左仁安簽同意書同攞療程既針藥. 我決定唔join package, 因為可以去TST既clinic度睇醫生, flexible d, 而且TST個clinic既醫生費,藥費, ultrasound費用都比醫院平, 所以overall可能同j ...

別墅

Happyday2008, baby_fung, steplovebb

祝你地ivf旅程愉快, 收穫豐富

複式洋房

原文章由 steplovebb 於 08-4-26 19:44 發表
baby_fung
thanks for your information我而家先知原來放完旦唔需要休息太多, 同原本要 "血氣行"......
祝一切順利...早日生b

steplovebb, 不過記住放完旦唔好做粗重野, 行下街shopping都冇問題, 我記得有姊妹去完旅行番黎先知自己bingo左添.

複式洋房

原文章由 HappyDay2008 於 08-4-26 18:37 發表
baby_fung,

唔同醫生用的手法都唔同,Dr.Tay都係在第一個cycle用食避孕藥同打針來抑制排卵,但Dr.Tay D針係打大脾架。瑪麗醫院就用噴鼻,打針就打pat pat。不過無論邊種方法目的都係抑制排卵然後再谷卵。
好彩我地打針係 ...

打大脾 ????? oh, my god....一定好痛喇.

複式洋房

原文章由 shanmmami 於 08-4-26 21:14 發表
Happyday2008, baby_fung, steplovebb

yes, 收穫豐富, 我想要孖胎, yeah!

侯爵府

shanmmami,

承你貴言,希望今次真的順順利利收獲豐富。

原文章由 shanmmami 於 08-4-26 21:14 發表

複式洋房

已經打左四日抑制劑, 尋晚仲係我親手打d藥入肚, 雖然係老公幫我吉支針咀入肚然後我自己推d藥入去, 但已經係一大進步!
今日個肚有少少feel, 唔知係唔係M快黎呢? 希望佢真係快d黎啦.

侯爵府

baby_fung
叻女喎!下次可以自己親自打。

原文章由 baby_fung 於 08-4-29 12:05 發表
已經打左四日抑制劑, 尋晚仲係我親手打d藥入肚, 雖然係老公幫我吉支針咀入肚然後我自己推d藥入去, 但已經係一大進步!
今日個肚有少少feel, 唔知係唔係M快黎呢? 希望佢真係快d黎啦. ...

大宅

原文章由 HappyDay2008 於 08-4-29 12:31 發表
baby_fung
叻女喎!下次可以自己親自打。

do you do ivf in Union and Sanitorium Hospital by Dr.
Chow, Dr. Tay or Dr. Tung? Any recommendations about other doctors and hospitals? i want to start ivf later.
thanks.

複式洋房

終於都等到M黎, 尋日去左驗血, 醫生話一切正常, 又過一關 . 不過我見個report d LH 同 Estradiol 都低過 normal range, 唔知同打左抑制針有冇關呢?
FSH: 2.45 (1.98-11.6)
LH: 0.77 (2.58 - 12.1)
Estradiol: 57.31 (97.5-592)

我又照左ultrasound, 好痛, 唔知同M緊有冇關係, 又或者我瞓係度既姿勢唔好, 照既時候痛到我叫左出黎. 不過今次照左好耐都唔覺有卵泡噃? 我又冇問醫生正唔正常.
最後醫生開左針藥比我連打幾日先, 星期六再覆診, 不過醫生建議衣支針唔好自己打, 因為好似要揪d藥出針筒, 都幾煩. 我打算日日放工去番佢地度打, 今日放工打第一支, 唔知痛唔痛呢?

尋晚打抑制針又一新經歷, 打到最尾d藥推唔倒出去, 跟住就見到有血倒流入針筒, 場面恐怖, 老公即刻拔番支針出黎....

首頁

尾頁

跳至