跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:點解肖X有哥哥讀緊都唔收妹妹?

希望大家暫時放低呢啲唔開心既嘢,開開心心過埋呢個聖誕同新年先啦,祝大家2015年都如願、健康、快樂!

大宅

回覆 lenniesuen 的帖子

多謝你為我打氣!唔係個個都能夠明白2個唔同校的苦況!
如果我有錢我2個一齊讀私校,請返幾個工人,揸車接送返放學喇!洗咩好似現在咁苦惱啫!
講真,2個坐校車貴自己接送一倍有多!d有錢人點會明攞住d錢就住就住嚟洗係咩一回事!

大宅

回覆 quinyou 的帖子

我都係一個全職媽媽,無工人,我自己一揍2!你情況我都好明白係咩感受,有2個小朋友的媽媽都會理解!
唉!如果我地係有錢人就好喇!

禁止訪問

大宅

回覆 rodybaby 的帖子

多謝你,我會努力!

別墅

環保接龍勳章

有哥哥姐姐讀緊,但都唔收,你可以話學校唔為你地著想,但有冇細心諗過,有哥哥姐姐讀緊,其實細佬妹已經加咗分,但加咗分都唔收,好可能係面試表現唔好,所以加咗分都唔收。另外肖珍在元朗係名校,基本上人人都想入,如果有哥哥姐姐讀緊就一定要收的話,亦對一般靠自己去考嘅小朋友唔公平,所以係呢件事上面係唔會公平的,人人都係從自己角度去諗,如果呢間唔係名校,出現呢個情況可能會低好多

男爵府

引用:回覆+kyu1224+的帖子唔係你經歷你當然可以

原帖由 Yusum 於 14-12-25 發表
回覆 kyu1224 的帖子

唔係你經歷你當然可以講得好輕鬆!肖X係無校車去我屋企,你估現在d校車度度地方都載 ...
好rude!

大宅

回覆 mooie 的帖子

講得好,每間學校又有人事位,又要照顧埋有兄弟姊妹既,又要同一晝,禁不如吾好招生啦,side大家時間

大宅

我仔上年面試一句説話都無講只坐係度無理會過老師,但入到正選!我女有講野做到老師要求,有哥讀緊都唔收!
咁你睇下,面試表現好同壞基本上無關係!唔好咁天真喇!
小學有哥姐讀緊係必收弟妹,咁人地小學又唔好招生?

大宅

仲有肖珍我唔覺得係咩名校,都係普通幼稚園一間,講名校有排都排到肖珍喇!

別墅

環保接龍勳章

Yusum 發表於 14-12-27 18:07

我仔上年面試一句説話都無講只坐係度無理會過老師,但入到正選!我女有講野做到老師要 ...
表現好與差都要睇埋其他小朋友,可能入選嘅小朋友比你囡囡做得更好呢,同埋人地學校收生有自己一套準則,如果學你咁講,有哥哥姐姐讀緊就一定收,又洗乜同你做面試呢,直接收你就得啦,肖珍係元朗算唔算名校,大家心中有數啦,大把人想入都入唔到,咁唔通人地又係度嘈咩

禁止訪問

回覆:Yusum 的帖子

大宅

其實根本無人嘈過d咩,每間幼稚園都有一套收生準則!唔收都無辦法,大家都只係係度都係討論下!講下感受!
元朗講名校,真光點都先過肖x!肖x唔算得上係咩名校!元朗萊恩名氣都大過肖x,拍埋一齊比較下知!

大宅

算啦,吾好同嗰D人勞氣,講極佢都吾会明架啦,因為佢係D極度自私,淨係覺得自己乜都岩哂,全世界都要圍住佢轉架

大宅

回覆 yanyintang 的帖子

係呀,咁係為咗方便家長接送!

大宅

有錢人睇法係唔同d嘅,有錢包車坐的士返學!我點會同有錢人一樣睇法呀!

大宅

回覆 Yusum 的帖子

禁又係,如果要左度右度,為左慳嗰少少諗爆頭,我睇你仲有排訓吾着

大宅

你有錢一百幾十唔算得係咩錢,你未試過月尾前幾日得返$150,又要坐車又要食飯,即使只係個5蚊都係好重要!你有錢唔明㗎喇!
我晚晚都好好瞓,多謝關心!

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

我明你,我女今年讀真光k1,而家都擔心緊唔收細佬呀女係3月出世,面試時好多都識答,但我仔9月出世,到而家都係得我聽得明佢既說話,所以我都怕真光唔收佢,我已經突登安排呀女讀pm, 等細佬今年都報pm, 機會點都大過am希望學校收佢啦。

複式洋房

其實據了解幾間出名的幼稚園,包括生命同三育, 哥哥姐姐係學校讀都唔一定收返,但就會有分加。今年競爭劇烈,所以最好附近幾間都報晒,仲有有一兩間名氣一般的做保險。睇返幼稚園的面試編號,似乎最多都係去到1500人左右,所以肖珍,真光,生命,三育,珈琳,朗屏真光,聖恩等附近幾間報晒的話,應該註冊日後,後備可以派到其中一間,尤其珈琳位多,會有唔少人放出來。而元朗地方細,由肖珍行到珈琳或去到朗屏都係十分鐘內,接送問題不大。

首頁

尾頁

跳至