嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 bosch 於 08-4-20 17:22 發表

你有冇用 chuchu 果支野拮大個奶咀窿? 會好d 架.

我拮大左架啦, 直頭想用扣針"蕊"大個窿, 因為出奶要用力, 今日餵左兩餐bb都訓著, 又食少左一安.

大宅

其實好耐之前都有報導 (as following), 咁可能連膠杯膠碟膠玩具、CD、VCD、DVD都唔可以用?!

事源是有一個美國壓力團體,發現膠奶樽經「處理」後,可釋放出Biophenol A在存放的液體,份量是約在4.5-10個ppb。現時已知的bispehnol A危險量是50mcg/kg body weight/day,而且要終身每天都攝取。假定人人都「處理」膠奶樽,而每支用這些膠奶樽存放的奶都有10 ppb的bispenol A。一個8公斤重的嬰兒一天要攝取50mcg/kg body weight/day,一天要飲50升的奶。50升超過50公斤,即是一個嬰兒要飲超過六倍其體重的奶(相信此嬰兒會像氣球注水般爆開)。就算一個成年人,一天飲10升水,都會出現水中毒
最要命最要命的,是壓力團體「處理」奶樽的手法,沒有看過
原報告是不會知道的。他們將奶樽入水,再放入洗樽機以80度水煮24小時。再化驗奶樽內的水的Bisphenol A含量。報告不停強調係Simulated usage。要是一般媽媽是這樣的洗奶樽/煲奶,我無話可說。
日月報用了孔雀石綠思維去報道這次事件,只要「有毒」就大肆報道。再一次充份表現香港傳媒的另一惡根性,就是要
散佈FUD。壓力團體已經夠懂得發放FUD,傳媒沒有用雪亮眼晴看事件,簡直是令香港民智低下的一大助力。
我想再講一次,香港社會需要
一個曹博士。 曹博士,請復出。
p.s. 奶樽的膠叫做PC(Polycarbonate) ,在Simulated usage會發放出Bisphenol A是已知的事實。PC其實是十分常見的硬膠,膠杯膠碟膠玩具、CD、VCD、DVD,甚至是iBook/iMac外殼都是PC。而放出來的Bisphenol A,由於結構太似刺激女性荷爾蒙釋放的化學品,要是服用上述劑量,有指會減少男士的精子生產量,動物研究指也可能會致癌。

原文章由 wahkee726 於 08-4-19 20:08 發表
有無人用 AVENT 奶樽呢,怕唔怕有 雙酚A 呢,用家請比(口的) 意見,好嗎?

別墅

即是如果我地唔將奶樽steam咁耐,只steam五分鐘到,咁就冇事啦.嚇死我.我個大仔用咗成4年.見好用而且連護士朋友都用.先比埋細女用.而家都用咗個幾月.如果有事都唔知點.
最初都唔理呢則新開.心諗,如果有事Avent都回收啦,d代理商都唔入啦.但呢幾日係呢個討論區咁多人講,講到我都驚.
但點解Avent又唔出嚟澄清呢.攪到人心惶惶.

原文章由 ReneeC 於 08-4-20 22:40 發表
其實好耐之前都有報導 (as following), 咁可能連膠杯膠碟膠玩具、CD、VCD、DVD都唔可以用?!

事源是有一個美國壓力團體,發現膠奶樽經「處理」後,可釋放出Biophenol A在存放的液體,份量是約在4.5-10個ppb。現 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係用avent樽的,只要係用PC物料來做的膠都有雙酚A,所以我地用的水壺甚至食物盒只要係PC就有,即是我地已經由小用到大了。而且科技同研究日日新,大家亦難保明天有人出份報告話比我地知另一隻物料有問題,因為冇人100%保證膠係冇問題的,可能只係未有研究到另一隻物料有問題,所以如果真係驚的話,相信只有玻璃樽是十分安全呢!不過,個奶咀始終也是膠吧,而奶咀通常是矽膠,暫時都未報告說有問題的!

如果真係想換,其實都可以等有需要時才換,PC係一隻較平的物料,如果而家美加禁用,即係生產會相繼換物料,第時所有奶樽都會貴了!即係又係小市民去SUFFER吧!

我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係用avent樽的, 大仔用左四年,細仔都用左半年啦

其實舊年個環保組織出左報告後,我都有諗過係咪要轉,但消委會又話無問題,又見佢做 testing 既方式咁 extreme,諗住都應該無事,所以先繼續用。

點知 canada e+ 仲禁埋添,enough is enough,前晚冒雨都出去買過曬 d b free (同 avent 一樣係肥樽,可以照用個 steamer)

大宅

唔該有無人知NUK奶樽有無問題,受影響嘅牌子有邊D?THX

子爵府

原文章由 angel8046 於 08-4-21 11:00 發表
唔該有無人知NUK奶樽有無問題,受影響嘅牌子有邊D?THX

e+ 香港市面無 BPA 既只有:
- any brand -glass bottles
- b-free PES bottles
- dr. Brown PES bottles (好似話 dr. Brown 都有 d 有,要睇清楚)
- chu chu ppsu bottles

其餘全部膠樽都有 BPA。

別墅

回覆 #27 googoo 的文章

YES!!!
only about 5% feeding bottles without BPA in Hong Kong.
no BPA: glass bottle, b-free, chu chu

why other feeding bottles not show in USA & Canada news?
because, not popular in USA & Canada.

大宅

唔該曬樓上,我阿B都未出世,我已經買好幾隻NUK奶樽了,都唔知買唔買過好!

子爵府

原文章由 angel8046 於 08-4-21 11:58 發表
唔該曬樓上,我阿B都未出世,我已經買好幾隻NUK奶樽了,都唔知買唔買過好!

買過啦,消委會舊年夠話無問題咯,e+ 又話建議家長停用,難保過一排連香港都禁售

複式洋房

囡囡一直用AVENT,都用咗成年,點知半年前突破話有有害物質,已經諗住轉用玻璃奶瓶,買咗個Chicco玻璃奶瓶,但囡囡唔習慣個奶嘴,而後來又話AVENT無問題,咪用番AVENT囖!點知依家又話有事...

越諗越擔心!死啦!已經用咗成年,希望囡囡將來身體無事啦!

今日特登去買咗幾個NUK玻璃奶瓶,決心幫囡囡轉用玻璃奶瓶,免得再擔心。

而且發覺今日比平時多咗人特登去買玻璃奶瓶!我同事都同我一窩蜂買咗幾個。

男爵府

我亞仔用NB到依傢都係用AVENT, 我會照用

大宅

我住係加拿大,D師奶直頭係蜂擁咁去買玻璃樽。依家我呢邊市面所有Avent樽已回收晒,Playtex同其他有BPA既樽都無得賣。

我就買左兩個Dr. Brown's 既玻璃樽。

子爵府

原文章由 e-cat 於 08-4-21 14:49 發表
囡囡一直用AVENT,都用咗成年,點知半年前突破話有有害物質,已經諗住轉用玻璃奶瓶,買咗個Chicco玻璃奶瓶,但囡囡唔習慣個奶嘴,而後來又話AVENT無問題,咪用番AVENT囖!點知依家又話有事...

越諗越擔心!死啦!已 ...

我都係怕bb 用開 avent 肥樽,唔慣用瘦樽,所以買 b-free (同 avent 一樣肥)。 b-free 都有 glass bottles 架!
b-free PES bottle 要 $97 一個;
b-free glass bottle $79 -- 仲平過膠既

尋日同d 長輩講開,佢問點解唔買曬 glass,我話,咁有時要拎出街嗎,佢話佢地以前咪有係咁樣拎glass bottles 出街~~~~ 咁又係 wor。 原來用膠樽只係近呢二十年既事咋

別墅

好煩呀,都唔知換唔換好.兩個小朋友都係用avent.唉............

複式洋房

我媽咪同樣講同一番話。佢話都唔明點解我一開始會比囡囡用膠奶樽(帶有投訴語調) ,佢話以前我哋細個一向都係用玻璃樽。

我媽咪非常緊張個孫囡,一聽到啲膠奶樽有事,就叫我買玻璃樽。總之一開始聽媽咪話用玻璃樽咪無事。

原文章由 googoo 於 08-4-21 15:07 發表

我都係怕bb 用開 avent 肥樽,唔慣用瘦樽,所以買 b-free (同 avent 一樣肥)。 b-free 都有 glass bottles 架!
b-free PES bottle 要 $97 一個;
b-free glass bottle $79 -- 仲平過膠既

尋日同d 長輩講開,佢問點 ...

男爵府

原文章由 googoo 於 08-4-21 11:24 發表

e+ 香港市面無 BPA 既只有:
- any brand -glass bottles
- b-free PES bottles
- dr. Brown PES bottles (好似話 dr. Brown 都有 d 有,要睇清楚)
- chu chu ppsu bottles

其餘全部膠樽都有 BPA。 ...

richell 近排都出咗ppsu奶樽

大宅

畀面勳章

Will Avent 回收 in HK??? Will they pay back to us?????????? I bought all bottles, pump and sterilizer ar!!!!!!!!!!!!

禁止發言

公爵府

我大女用緊,我照用,因為佢大左,咪一樣用其他pc做既餐具,水樽......好難避免

同埋其他牌子都冇做test,遲d又可能話會有其他野釋放
如果真係擔心既咪轉樽囉,最緊要用得安心~

[ 本文章最後由 natalielin 於 08-4-21 20:49 編輯 ]

[/url]

首頁

尾頁

跳至